Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Střep

25. 02. 2013
0
4
392
Autor
Murtin

Střep

„Je mrtvá!“ Vykřikl a zavřel oči.

Ticho.

Stáli jsme a mlčeli. Tma a chlad. Rozhlédl jsem se. Nic. V koutech vpitá temná kontura. Co když jsme v hrobě? Ne! Není tu rakev. Pohřeb bez rakve? Jak pohanské! Vše je tak matné. Jako pohled přes kus špinavého skla, nějakého levného chlastu, který se roztříštil v návalu rozhořčení. Jsme pod ním?

Ticho.                              

Možná si jí představoval. Nahou a krásnou. Vůni její kůže. Lesk oči. Vážnou, vždy vážnou, svůdnou! Lekl jsem se. Můj stud, její vášeň, má posedlost. Nesmí se to dozvědět. Přesto někde hluboko zůstal odraz očí a rozkoš jejího těla. Hleděl jsem na něj. Možná umírá. Byla mu vším. Kdykoliv ho volala kdykoliv ho zneužívala.

Ticho.

Lidé si šeptali. Usmívali se a za zady se smáli. Ničilo ho to. Uzamkl se do sebe a klíč dal nepřátelům. Miloval ji. Za to ho však nenáviděla. Ze všeho se vinil. Myslel, že ji rozumí. Falešná empatie. Krutá a krásná. Tolik problémů. Najit je a vyříznout. Cítím tu smrt, ona miluje problémy, čím víc jich je, tím méně se ji lidé brání.

Ticho.

Život každého z nás popadne a postaví na světlo, ho život popadl a zahodil. Po její smrti ji vždy plakal do telefonu a prosil, aby se vrátila. Byl v agónii. Mluvil k sobě. Truchlil a zuřil. Díval se na její fotografie, které potom trhal a hned zase rozrušeně sestavoval zpátky. Chodil po místnosti. Shodil láhev alkoholu. Střepy se rozlétly po zemi. V každém oku smrti jeho odraz.

Ticho.

Otevřel oči. Slza mu stekla po tváři. Jsme si tolik podobni. Vždyť i lide to říkali. Lide? Nemůžu si vzpomenout. Tma před námi stojí, jako opona dávno zapomenutého divadla. Bolí mě z ní oči. Je stale více hustší. Chladná. Snáší se zespodu. Cítím, jak mi proplouvá mezi prsty. „Kdo jsi?“ Žádná odpověď.

Ticho.

Hypoxie času? Jak směšné! Čas se bojí sám sebe? Může něco tak nezničitelného zaniknout? Kontrast lidského údělu? Nepatrný! Apatický! Tón a symfonie. Tedy osud nás ničí. Avšak ho rozsápal. Chvěl se, když říkal, že ji slyšel prosit o pomoc. Patos jeho projevu. Stal se bláznem pro všechny. Jedincova bezmoc vůči davu. Exogenní deprese – tak velká pro jednoho člověka. Přesto ji vítal, chtěl trpět.

Ticho.

Tma pomalu ustupuje. Plazí se jinam. Po šíji mi projel ledový mráz. Mohl to být něčí dech? Averze pohledu. Střípky mrazu až do konečků. Ruce v pěst. Strach vtisklý v očích. Tma zmizela. „Já?“ Ironie prozřetelnosti. Tupý výkřik. Střep a krev. Pád. Život vsakující se do koberce. Cítím pitvorný obličej za mnou. Vím kdo tam je! Kdysi žil pták, který proklínal své křídla. Přišel o ně. Pak před vlkem se cítil sám. Je pozdě prosit? Doufat? Kolik života mi jen zbývá? Prosím pomoc!


4 názory

Janina6
27. 02. 2013
Dát tip

K tvému povzdechu "aspoň někdo se vyjádřil" - máš tady tu povídku ani ne dva dny a jsi pro Písmák nový neznámý autor, takže by bylo celkem naivní očekávat hned ohlas. Próza je tu obecně míň čtená než poezie, nejspíš prostě z časových důvodů. A jen málo čtenářů sem chodí denně. Jestli můžu něco poradit, ze začátku hodně pomůže číst a komentovat sám díla ostatních, pak si tě snáz všimnou.

Jinak souhlasím s Fruhlingem, za sebe snad dodám jen, že "nuda" to pro mě sice není, ale toho patosu je tam opravdu příliš. Odrazuje mě, pokud cítím z textu přílišnou snahu o efekt. Krátké úsečné věty typu "Ticho. Tma a chlad. Nic." jsou působivé, pokud se používají rozumně, v určitém úseku textu, například kvůli stupňování napětí. Jakmile to ale přeženeš, vystavíš takhle celý text, ztrácí se kouzlo zvýraznění, unaví to. Asi jako by se v hudební skladbě od začátku do konce hrálo forte a třískaly činely.

Navíc, přiznejme si, ona ta přehnaná úsečnost čtenáři trochu podsouvá myšlenku, jestli on je autor nějakého rozvitějšího elegantního vyjádření vůbec schopen... :-)


Murtin
26. 02. 2013
Dát tip

Po téhle kritice, jsem si to ještě několikrát přečetl a myslím že sem přešel na části které by chtěly upravit, asi to zkusím celý předělat a napsat trochu jinak...přesto díky za kritiku - aspoň někdo se vyjádřil.


Fruhling
25. 02. 2013
Dát tip

No, oceňuju jazykovou konzistenci, jinak je to teda - buďme upřímní - patetická nuda.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru