Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

lepidus activ - kapitola 6 - Samostatnost

01. 03. 2013
0
0
429

 

Samostatnost

 

+++++

Martin opustiv skupinu sešel na hlavní cestu, ale ještě před mostem přes říčku uviděl pěšinu a řekl si - Zkratka. Kdyby to zkratka nebyla, nevadilo by mu to; chtěl zkusit projít menší cestou skrz lesy...

+++++

φφφφφ

Jáchym odešel kolem desáté hodiny, tedy celkem brzy zrána. Pln očekávání zamířil k hlavní cestě a dále nejkratší cestou k Opratinné.

φφφφφ

|ξ-ζ-ξ|

To Pavel zůstal s Gustavem až do odpoledne a aby neodcházel tak brzy před večerem, přespal v chalupě vydabo se na cestu brzy ráno; vstav ještě před svítáním zamířil, tak jako Jáchym, k hlavní cestě, ale jeho cílem nebyla Opratinná, nýbrž Město. Potom, co o Městě slyšel, věřil, že by tam mohl lidem pomoci.

|ξ-ζ-ξ|

ωωωω

I Gustav měl za cíl pomoc lidem, avšak přímo ve Stranově. Jak jsme řekli, problémy ve Stranově více než kde jinde vycházely z neúrodné půdy. Každý se tedy snažil uživit se, jak bylo v jeho silách - udělat něco, co by se třeba dalo prodat; taková práce se však mnohdy musela dělat tak dlouho a intenzivně, jak to jen bylo možné a práci na poli zastávali ti, kdo se jinak nemohli ani z části živit.

To, že lidé ve vesnici vytvořili silnou komunitu, kde každý dělal, co uměl a plody své práce pak měnil s ostatními obyvateli, aby získal to, co si sám neuměl nebo nemohl zajistit, byl ve světě lepidu activ celkem běžný princip, k němuž se muselo přirozeně dojít; ve Stranově jej však bylo nejlépe možné pozorovat právě kvůli nedostatku, v němž zdejší lidé žili. Taková Sporá byla svým způsobem opakem Stranova - lidé tam byli spokojení a mohli se starat o své blaho a přilepšovat si produkcí pro ostatní, případně pro cizince; Sporá navíc fungovala jako vstupní brána při cestě od západu do této části světa, a tak se zde dalo něco vytěžit i z dálkového obchodu - je zajímavé, že si nikdo nevšimnul, jak to ve Sporé funguje.

Gustav měl moc udělat z pole, kde by pro kamení třeba nebyla skoro žádná hlína a ta, co by tam byla, by neumožňovala růst skoro ničemu pro svou nevalnou kvalitu, pole, za jaké by se nemusel stydět nikdo z úrodné Sporé, nebo úrodných nížin při některých řekách. Kdyby chtěl, mohl tady v těch podmínkách vypěstovat víno tak úžasné, že zítra by si na chudobu v této vesnici nikdo nevzpomněl, neboť by ani hlavy pomazané neodolaly té kvalitě; samozřejmě, že by takový počin mohl být silně kontraproduktivní, jelikož by jím na sebe Stranov upozornil a mohl by se v budoucnu dostat pod přímou kontrolu lepidu activ. Gustav dnes jenom obešel pole kolem vsi; všude již bylo sklizeno a jeho napadlo, že tam prostě nechá vyrůst kdeco, co se může na poli pěstovat - vzhledem k tomu, že se v tom nevyznal, byla toto správná jednoduchá volba.

ωωωω


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru