Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Ptáček

10. 03. 2013
0
3
375
Autor
Ronnie

Dnešní generace tak trochu zapomíná na pomíjivost a křehkost lidského bytí. V jednu chvíli dýcháte, cítíte, žijete a v tu další přestanete existovat. Vaše city, vzpomínky, myšlenky. Najednou se to vytratí a přestane existovat. V dnešní době se často ptáme, kam to všechno zmizí, říkáme si, že se naše duše nemůže jen tak vytratit a zabýváme se tím tak často, že zapomínáme brát smrt jako něco skutečného.

 

Malý ptáček nepřemýšlí o tom, kam jeho duše zmizí poté, co tu nebude. Lítá volně světem a jednou z jeho mála starostí je krmení svých potomků. Jeho lehkost bytí se skrývá v jeho svobodě. Jenže co když mu jí někdo sebere…

 

Malý ptáček vletěl v pátek večer do vstupní auly jedné pražské základní školy. Létal sem a tam celou noc a celý den a marně hledal cestu ven. Bez přestání, bez odpočinku. Nejspíš má venku mláďata, co si bez něj počnou.

A přišla další noc a ptáček stále bojoval o svou svobodu. Byl na pokraji svých sil, ale nevzdával se. Pro svobodu stojí za to bojovat až do konce.

Bylo nedělní ráno a do školy přišla žena dokončit svou práci před uzávěrkou. Byla rozmrzelá, neděli měla trávit se svou rodinou. Odemkla dveře a vešla do vstupní haly. Zamračeně zamířila ke své kanceláři, když v tom zahlédla malého ptáčka, který stále téměř na sklonku sil hledal svou cestu za svobodou. Žena se zastavila a rozhodla se ptáčkovi pomoci. Otevřela dveře dokořán a chvíli doufala, že ptáček svou cestu najde sám. On byl však až příliš vyčerpaný, než aby pokračoval v cestě. Nejspíš ztratil naději a tak se uložil do rohu, aby zde prožil své poslední okamžiky. Žena se dívala na toho malého bojovníka a nechtěla se v boji za jeho svobodu vzdát. Přistoupila k němu. Chtěla ho vzít do náruče a vynést ven. Třeba by mu čerstvý vzduch dodal novou sílu.

V tom se ptáček zvednul a z posledních sil se chopil poslední šance na únik. Odrazil se a několikrát zamával křídly. Jeho let byl kolísavý, ptáček sotva držel rychlost, ale letěl přímo. Přímo ze dveří do chodby a k automatické skleněné bráně. Žena se s úsměvem koukala na malého ptáčka, který znovu nalezl svůj život. Už chybělo jen několik metrů a byl venku.

Ptáček naposledy zamával křídly a ztratil vědomí. Už byl příliš unaven. Střemhlav se řítil naproti proskleným dveřím a v plné rychlosti narazil. Narazil a zřítil se k zemi. Žena vykřikla a rozběhla se k němu.

Ptáček ztěžka oddechoval. Zlámal si vaz a už mu zbývalo jen posledních pár okamžiků. Žena ho se slzami na krajíčku vzala do dlaně a i přes nebezpečí různých chorob ho hladila po křídlech. Bezmocně se dívala, jak se z něj s každou vteřinou vytrácí život. Ptáček ještě naposledy otevřel oči a podíval se do tváře tvoru, který ho obral o svobodu a zároveň se mu jí snažil navrátit. Viděl, jak se na ženině tváři lesknou slzy. Zachroptěl, jakoby jí chtěl něco říci, možná poděkovat. Poté vydechnul naposledy a navždy přestal existovat. 


3 názory

Ronnie
12. 03. 2013
Dát tip

Tvé velkoduché 'kritiky' bez hlavy a paty, bez určitého respektu a náznaku alespoň značného vzdělání jsou trochu patetické. Chápu, že si připadáš důležitě, ale po přečtení výběru tvé tvorby bych si být tebou rozhodně nedovolila soudit ostatní díla. 


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru