Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Schovávaná

11. 03. 2013
1
5
508
Autor
Veronikha

V oparu něhy

k Tobě usedám

lásko,

lásko má

rozverná …

 

A Ty ........   a Ty,

tak jako každý den

ráno

na schovávanou

ses rozhodla hrát

 

a tu někdy

hodinu,

dvě,

celý den

já hledám Tě

po bytě

ve skříních,

pod postelí,

na dvorku,

u sousedů,

ve městě,

na schodištích,

v kostele,

nádvořích,

ulicích

 

A,...

..... a, nenacházím

 

Jen večer,

když znavena

se vracívám

NA STOLE

LÍSTEČEK

 

RŮŽOVÝ

VOŇAVÝ

pečlivě SLOŽENÝ

 

a na něm

TVOJÍ jemnou

RUKOU

náctiletého dítěte

s něžností

napsáno

ZAPYKÁNO…


5 názorů

Veronikha
12. 03. 2013
Dát tip

Konečně jsem to pochopila s avízem...:-)

Děkuji za rady, avšak jedním dechem musím dodat, že ač je rada dobře míněna (a užitečná), přesto na mém stylu se neodrazí, neboť již dávno v sobě mám tuto otázku vzřešenou:-), jak u velkého T, tak malých pravopisných prohřešků proti normě ČJ, když píši poezii (prózu). Pro mě básnění, to je svoboda a hra, hra se slovy, tvarem i vizualizacííí. A vím, že překračuji úzus a normu ČJ, avšak to není z neúcty, ba naopak z oslavy její bohatosti. A vím, že to může být vnímáno opačně-negativně, než je míněno, ale to je další bohatost poezie-literatury všeobecně.

I love it!


Max Hutar
12. 03. 2013
Dát tip

Že jsi tu nová, tak ti to odpouštím, ale dobrým zvykem je dát někomu, na koho (nebo o kom) mluvíš, avízo - zaškrtnout nebo vepsat ho dole.

V esemeskách a emailech píšu velké T taky, protože jsou to svého druhu dopisy. Ale jinde ne, a ani ty to nedělej, protože

1) lidi si budou myslet, že to je neznalost pravopisu, a nepochopí tím to mimoděčné vyjádření úcty k druhé osobě. Musela bys to znova a znova vysvětlovat.

2) Velké "T" pouze v dopisech má svou logiku. Nectí se totiž nějaké abstraktní "ty", nějaký protiklad k egoistickému "já". Ctí se vždy konkrétní existující druhý, v situaci oslovení dopisem. Fiktivní postavy, postavy, jejichž mluvené dialogy jsou zapsány na papíře, básnické figury, ty všechny si pravopisně vzdávat úctu nepotřebují. Vzdej raději úctu druhému tím, že budeš dodržovat obecně platná pravidla pravopisu, aby bylo jasné, co chceš ve svých textech vyjádřit.


Veronikha
12. 03. 2013
Dát tip

Ahoj Maxi,

děkuji za recenzi.., zajímavá a podnětná. Jen pár doplnění k Tvým poznámkám:

Tam kde píši dlouhé výčty ... tečky, to je pro mě čas na zastavení se v básni, pauzu, zamyšlení, čtenářovo vlastní doplnění příběhu. Nikdy mě nenapadlo tyto chvíle nazývat jako napětí-ale něco asi na tom bude.

Také kapitálky-velká písmena používám v místech, kde to cítím a nikdy mě nenapadlo, že tím vlastně záměrně něco zdůrazňuju-opět ale na tom něco je.

Vím, že se zájmeno Ty píše s velkým jen v dopisech, ale pro mě už ne! Stalo se to mým stylem, že Ty píšu velkým i v sms, i v básních, i povídkách, téměř všude. Dospěla jsem totiž k závěru, že když si toho druhého vážím, jedna z forem, jak to vyjádřit je právě velké T.

Veronikha


Max Hutar
12. 03. 2013
Dát tip

Vůbec nepracuješ s básní, jako by šlo o kódovací sdělení: Tam, kde chceš vytvořit napětí, prodlužuješ čtení dlouhými výčty. Tam, kde chceš něco zdůraznit, používáš kapitálky. To tě strašně svazuje - kdybys totéž vyjadřovala nějak pomocí slov, sloužila by ti ta slova i k dalším věcem - takhle je to taková vychrtlá báseň.

Zájmeno "ty" se píše s velkým "T" jen v dopisech, jinde je s malým.

Ale správně jsi vygradovala pointu, to se musí nechat. Pokud bys chtěla svoje psaní obohatit o něco spletitějšího, neztrať tuhle svou dovednost z dohledu;).


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru