Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

lepidus activ - kapitola 15 - Sounáležitost

04. 05. 2013
0
0
379

 

Sounáležitost

 

Ocitli se v jeskyni. Nepodobala se sálům, z nichž byli poslání do světa Lepidu activ; jak tehdy postupovali, kromě prvního sálu měly všechny hladké zdi, některé byly zdobené a ten poslední svou velikostí tuto malou jeskyni dalece převyšoval.

Martin stále viděl všechny ostatní; nemluvil s nimi, ale jistě by to bylo možné. Čekali na postup někam dál.

Ozval se hlas:

,,Tak vás vítám zpátky."

Byl to známý hlas.

„Vy jste Bůh?" zeptal se Pavel.

Hlas se zasmál. Poprvé za celou dobu se zasmál.

,,Ne," vysvětloval, ,,nej sem Bůh. Jsem vládce jednoho světa. Ani toho s Lepidem activ, ani vašeho. Třetího světa. Z domova jste byli přeneseni do mé dimensiáry a z ní do světa Lepidu activ; teď jste znovu v mém světě. Přenos do jiného světa prostřednictvím připravené brány je totiž podstatně jednodušší, než přenos lidí po jedné dimensiáře z jednoho místa na jiné. Až zvládnete Lepidus activ, vrátíte se zase přes můj svět, pak už budete moct cestovat rovnou z vaší Země do světa, který dnes označujeme jako svět Lepidu activ."

Konec této řeči chlapci ani nevnímali. Jisté bylo jedno. Nebyli mrtví.

Byli zpět v tom světě, který již navštívili na cestě do světa Lepidu activ, byť se zrovna nacházeli v jiné jeskyni.

Ale co Iget? - napadlo teď Martina.

,,Co se stalo s Igetem?" zeptal se Martin.

„S Igetem?" divil se hlas. ,,Na Pláni smrti jste neměli nejmenší šanci, takže jsme vás přenesli sem. Udělali jste dobrou práci; Lepidus activ slábne, a proto jsme vás mohli vidět, mohli jsme se s vámi spojit a ve chvíli nouze jsme vás přenesli. Nevšímali jsme si zbytečných detailů. Kdo je Iget?"

„Iget je náš přítel," řekl Jáchym, „pomáhá nám proti Lepidu activ a na Pláni smrti byl s námi."

Hlas se odmlčel.

Po delší chvilce pokračoval slovy:

„Máte pravdu. Přehráli jsme si, co se na Pláni stalo a identifikovali Igeta. Unesl ho Lepidus activ a v současnosti je vyslýchán v rezidenci. Nemůžete ho zachránit. Iget je ztracen a tím spíš, že o vás ví všchno, musíte postupovat velmi rychle. Dostanou z Igeta všechny informace a potom ho zřejmě popraví. Pokud ne, zabíjí ho v rezidenci; každopádně je Iget ztracen a vy se musíte spojit s Mrautem. Alespoň jeho musíte varovat, protože bez něj Lepidus activ nikdy neporazíte a já myslím, že Iget věděl všechno, ne?"

,,Ano," odpověděl Martin.

„A Iget všechno řekne..."

,,Ne, Iget neřekne nic," bránil Igeta Martin.

,,Každý všechno řekne. Vy jste neviděli, jak vypadá interiér rezidence. Věřte mi, že každý jim všechno řekne. A právě v tom je váš první problém. Lepidus activ vyslechne a popraví všechny, kdo vám pomohli, a vy bez Mrauta nikdy nemůžete uspět. Já nevím o moc víc než vy a už vám rozhodně nebudu moct pomoct. Druhý problém je, že jste oslabili Lepidus activ a on má teď jedinou šanci, jak obnovit svoji moc, ba dokonce, nabídla se mu přímo nutnost posílit svoji pozici. Rozpoutá takový teror, jaký ani v jeho začátcích nebyl. Teď Lepidus activ ovládá celý svět, celou planetu a když rozpoutá globální teror, nikdo už ho nezastaví. Musíte postupovat rychle a musíte uspět, protože po vás už nepřijdou žádní další vyvolení, po vás bude konec. Právě proto, co má Lepidus activ zřejmě v plánu, si myslím, že Igeta veřejně popraví. Když někdo začne vraždit i dvanáctileté děti, vzbudí u lidí ohromnou nenávist, takovou, jaká v nich dosud nebyla. Oni klidně vyvraždí dvě třetiny světa, budou pálit, ničit a zabíjet a vše jenom proto, aby ti, kdo přežijí, byli jejich poslušnými beránky. A podaří se jim to. Aby se to nestalo, musíte přijmout oběť Igeta a my vás pošleme rovnou do Sporé. Tam půjdete za Mrautem a on vám řekne, co dál. "

,,Tak to ne!" rozčílil se Martin. ,,Já nenechám svýho nejlepšího přítele zavraždit, i kdyby to, že se ho pokusim zachránit, bylo to poslední, co v životě udělám!"

,,To jsou silná slova, Martine," oponoval mu hlas, ,,ale nezapomeň, že na tobě stojí budounost dvou a půl miliardy lidí světa Lepidu activ. Nemůžeš se jen tak jít zabít a nemůžeš kvůli jednomu obětovat miliardy, včetně tady; tvých přátel."

,,Ale mohu. Mohu obětovat sebe i kohokoliv jenom kvůli Igetovi! Protože je moje vina, že je teď v zajetí!"

,,Není to tvoje vina, Martine. My jsme viděli vás, tak jsme vás odnesli, kdybychom o Igetovi věděli, odnesli bychom i jeho. Nemohl jsi nic dělat."

,,Já prostě pomůžu Igetovi."

,,Ne. Pošleme vás do Sporé a hotovo."

„Jestli nás pošlete do Sporé, já nejrychleji, jak to jenom půjde, dojedu do Města a pokusim se Igeta zachránit!"

„Nemáš šanci, Martine. Když koupíš nejrychlejšího koně a budeš na něm umět nejrychleji jezdit, jako že neumíš, nebudeš ve Městě včas, abys Igetovi pomohl. Nikdy nemůžeš Igeta zachránit. Nestihneš to. Nestihneš ani jeho popravu."

„Zkusím to. Odjedu. Pomůžu mu. Stihnu to dřív, než s ním skončí, uzdravím ho jako tenkrát a vysvobodím ho."

,,To můžeš těžko zvládnout."

„Zkusím to! prostě to zkusím!"

„Já vím, že to zkusíš."

,,To víte dobře."

„Hodím vás do Města. Ale musíte postupovat rychle. Zachránit Igeta, jestli to bude možné, a pak jet za Mrautem, abyste tam byli dřív než Lepidus activ. Bez něj si těžko poradíte. Já se bojim, že to nemůžete stihnout, ale s Martinem nehnu. Kdyby snad nějakou shodou šťastných okolností Iget nepromluvil, je všechno v pohodě. Jinak snad můžete jenom zachránit i Mrauta, bez toho nemůžete zvítězit, je vaší poslední šancí."

Hlas se zamyslel, nebo se alespoň odmlčel.

,,Dneska už je ale pozdě. Nadělali byste víc škody než užitku. Hodim vás do města zítra ráno."


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru