Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Tři vteřiny

24. 05. 2013
0
2
342
Autor
Pepi

Někde jsem četl, že o čím kratším úseku povídku napíšete, tím bude lepší. Pokusil jsem se napsat povídku o třech vteřinách. Budu rád za každý komentář .

Krok.

 

Já za to nemohl. Každý den, úplně každý den. Přežít ty šíleně dlouhé hodiny ve škole. V jedné třídě s nimi. To oni můžou za mé utrpení. Za to jak se cítím. Nikdy jsem jim nijak neublížil. Oni mi naopak ubližují každý den. Ať fyzicky nebo psychicky. Proboha, vždyť jsem nemohl ve škole ani na záchod. Jakmile jsem otevřel dveře. Čekali tam na mě. V hodinách mě popichovali. O přestávkách fackovali nebo mi nadávali. Ale ze všeho nejhorší byly ty šatny. Tam totiž nehrozí, že by mi kdokoliv pomohl. Tam pro mne každá vteřina byla peklem.

 

Krok.

 

Třeba tohle není nutné. Copak neexistuje jiná možnost.

Rodiče?
"Jsi chlap poraď si sám, ne?".

Učitelé?

Zasypávají mé trýznitele poznámkami, ale k čemu to. Jen jim tímto dávají další důvod mě seřezat.

Už jen tři roky.

Stačilo by přežít tři roky.

Tři dlouhé roky.

Tisíc devadesát pět dní.

Dvacet šest tisíc dvě stě osmdesát hodin.

Na tváři se mi vyloudil úsměv. ,,Chm, na matematiku jsem byl vždycky frajer".

 

Krok do prázdna.

 

Neviditelná ruka gravitace chytla chlapce a začala ho táhnou směrem k zemi. Teď už je zbytečné přemýšlet, jestli to bylo správné řešení. Slzí mu oči. Sám neví jestli je to silným větrem narážejícím mu do očí nebo proto, že vše co znal opouští a řítí se do neznáma. Až teď, pár metrů nad zemí, pocítil opravdový strach.

 

Rána.

 

Ticho.

Celý život jsem ho nenáviděl za to, že neexistuje.

Mýlil jsem se.

 


2 názory

StvN
30. 05. 2013
Dát tip

Tak tos cetl nejakou blbost. Hlavne se nenech omezovat tim, co druzi radi, nech se tim inspirovat. 


Janina6
25. 05. 2013
Dát tip

Téma je aktuální a tedy už mnohokrát zpracované, způsob psaní ničím nepřekvapí, snad jen neobratnostmi typu „úsměv se vyloudil“, "začala ho táhnou", nebo násilně odseknutými částmi souvětí: „Jakmile jsem otevřel dveře.“ Krátké úsečné věty sice zvyšují spád, ale měly by mít samy o sobě i smysl.

Mně tyhle rady, jestli je lepší psát o delším nebo kratším časovém úseku, aby byla povídka dobrá, přijdou naprosto nesmyslné. Záleží přece na mnoha faktorech, a především na tom, jak povídku napíšeš, tedy na stylu. Podívej se namátkou třeba na takového Bradburyho nebo Čapka. Máš snad pocit, že se řídili něčím takovým, jako je délka časového úseku popisovaného v povídce?

Mimochodem, ono se o třech vteřinách stejně doopravdy napsat nedá, že? (Pokud to tedy má být povídka.) Mezi ně jsi stejně vložil hrdinovy vzpomínky na mnohem delší období jeho života. Celý román můžeš tímhle způsobem vložit mezi dvě vteřiny, ale že by to zaručilo jeho kvalitu... :-)


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru