Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Loutky

18. 06. 2013
8
13
1246
Autor
Seneca

Taková smutná romantika...

tvé litery
a němá extáze
plní historii

láska je provaz
co vede tělo
a občas svírá krk

mizíš Máničko
ze zaprášené pásky
která už nemluví

jsem Hurvínek
s velkým uchem
dřevo v dřevákách

miluji tě

ale třeba...
mám jen nos jak Pinocchio

a ty dlaní
bez milostného lhaní

hladíš hoblík

13 názorů

Makoves
29. 09. 2013
Dát tip

Hezké čtení. Ladná báseň.


Seneca
31. 07. 2013
Dát tip

Je možný, že už to tu bylo. Taky to tuším, nezbývá, než souhlasit. :)


pravda je, že bych též nedokázal z hlavy ocitovat ani jeden příklad, kde je ten obraz stejný, nebo podobný. - prostě to jen tak mám v povědomí, tyto motivy lásky a škrcení a provazu. - a loutky jako instrumenty výrazu něčeho ve vztazích mezi lidmi jsou docela zavedeným symbolem. - když se to potom sečte, jakkoliv žádný z těch motivů jednotlivě bych nevylučoval, každý z nich je možné nějak použít, vyjde z toho ta jistá povědomost až opotřebovanost. - jak jsem to teď okecal, tak jsem se s tou strofou už docela sžil ... :)

z pohledu autora, myslím, se na tohle hledět nedá. - pokud je v Tvých očích ten obraz nezbytný a na místě, tak tam patří, děj se co děj. - jde akorát o to, že těch očí, které to potom čtou je spousta, nedá se ušít univerzální báseň pro všechny čtenáře. - a to vlastně sám nějak uznáváš, takže jo.


Seneca
29. 07. 2013
Dát tip

Co se týče úvodní, souhlasím, je trochu navíc, teď už bych ji vynechal.

2. - já se s tím ještě nesetkal a v souvislosti s loutkama už vůbec ne a to už jsem toho načetl dost. Ale je to možné, neberu ti to.

Je to trošku i ironie, trochu vážné čtení, záleží na úhlu pohledu, nechám na čtenáři.

Díky za konstruktivní komentář, vážím si toho. Moc takových tu není. :)


úvodní strofa je bez chuti, ve 2. se ošívám nad obrazem, který je mi nějak povědomý - určitě bylo už hodně podobných, ale potom, tak 2/3 básně, měřeno od konce, mě zaujaly. zřejmě a hlavně díky té nezamýšlené travestii. - kdybych to měl číst celé vážně, vyzní to příliš těžkopádně. 


Seneca
21. 06. 2013
Dát tip

Vidíš, to mě ani nenapadlo...přišlo mi to nějak jako samozřejmost... :)

Díky za připomínky a názor. :)


A mně se tam právě ten hoblík líbí! Spíše mi vadí první strofa, ve které je podle mě zbytečně moc slov cizího původu, ke zbytku básně to moc nesedí. Ale já to překousla, možná díky pěkným spojením ("dřevo v dřevákách") a obrazům, možná díky vystižení lásky, možná proto, že zkrátka pěkně zní...tip*


Seneca
18. 06. 2013
Dát tip

Já tuším, jak to chápeš... :) Napadá mě jen, že je divná doba.

Když to vezmeš v souvislosti s těma loutkama, tak ono to moc vtipný není. :)


Andulka
18. 06. 2013
Dát tip

prohlubuje....ja tu padnu smichy.....ja si nemuzu pomoci, ale me tam ten hoblik vyzniva asi uplne jinak nez tobe...:-) mozna, ze proto, ze ho hladi dlani....lol....prosim, prosim nezlob se na me....asi kazdy vidime mezi radky neco jineho a moc se omlouvam, ze ja zrovno toto...:-)


Seneca
18. 06. 2013
Dát tip

On ten hoblík to trošku prohlubuje, takové litování sebesama :D

Určitě budu rád, když přijdeš s dalšími postřehy. :)


Andulka
18. 06. 2013
Dát tip

Kdyby to koncilo tim Pinocchio, tak napisu, ze me to velmi zaujalo, a libilo se. Ale musim priznat, ze ten hoblik m na konci tak zaskocil, rozesmal a zrozpacitel, ze si to budu musit prijit  precist jeste jednou a udelat si nazor...:-)


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru