Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

lepidus activ - kapitola 23 - Martin a Iget

13. 07. 2013
0
0
283

 

Martin a Iget

 

Přestože byl Iget z jiného světa, bylo nutné administrativně ho zavést do českého systému evidence obyvatel. To měl na starosti Martin s pomocí Mirky. Musel využít svých magických schopností, aby některé úředníky přesvědčil udělat něco mimo jejich pravomoci. Tak Iget získal především svůj rodný list, ale i další potřebné náležitosti a nikdo, kdo Špátovy přímo neznal, neměl tušení, že se Iget nenarodil Mirce a Kamilovi.

Během měsíců června, července a srpna, kdy nemusel chodit do školy, cestoval Iget Prahou sám, i v doprovodu Martina a poznával toto město; zároveň se musel doučit látku prvních šesti tříd základní školy, neboť po prázdninách měl nastoupit do osmé ve stejné škole, kde Martin navštěvoval třetí ročník osmiletého gymnásia; během roku pak bylo nutné, aby Iget dohnal vše, co se nedoučil přes prázdniny a skoro celou látku sedmé třídy, což mu ovšem nedělalo žádný problém. Učitelé tušili něco o jeho situaci, ale málokdo věděl podrobnosti - ty znala jenom hrstka z nich; všichni však Igetovi ochotně vycházeli vstříc, většinou byli svolni ve svém volném čase mu vysvětlit nepochopenou látku, obvykle tím však nebyli příliš zatíženi, protože Iget je neotravoval víc než jedno odpoledne.

Nikdo nepochyboval, že nebýt Igetovy nepřítomnosti v našem světě, vyniknul by na vyšší úrovni vzdělávání, než jakou je základní škola. V budoucnu se to jistě prokáže v praxi. Iget sám ovšem nikdy nelitoval ničeho ze své minulosti, nejméně pak faktu, že vyrůstal v méně vyspělém světě. Již dávno, ve velmi mladém věku; byl vždycky nad věcí, po svých zkušenostech stal se pokorným, nikdy však ne odevzdaným a rezignovavším. Sám na sobě, jakkoliv to většině lidí není umožněno, dokazoval, že každá doba má svá pro a proti a život v každé je tak postejně kvalitní, výjimkou by mohla být snad jen období válek a velkého útlaku, jako za dob Lepidu activ v Igetově světě.

Iget měl oba světy rád úplně stejně, ale žil u Martina - u nás, protože zde měl svoje zázemí, které si vybudoval; nebylo ovšem nejmenších pochyb, že proti tomu, jak tady vyniknul, by ve svém rodném světě zářil nepřehlédnutelně a dosáhnul vysoce váženého postavení. Zatím tam byl ve stínu vyvolených, ale to mu vůbec nevadilo. Ať to bylo jakkoliv, všichni vyvolení i Iget si mohli v Igetově světě užívat slávy i klidu zároveň, zatímco doma měli svou práci a shon. Nebylo nikoho, kdo by nejméně měsíc do roka nestrávil ve druhém světě, zvlášť když na Zemi se takové období zpočátku jevilo mnohem kratším.

******

Martin v Igetovi získal oporu, kterou si ani neuvědomoval, že také sám potřebuje, zároveň se Iget mohl vždycky spolehnout na podporu od Martina.

Neznat pravdu, nikdo by nepoznal, že Martin a Iget nejsou pokrevní bratři. Jejich vztah byl tak silný, že podobně pevný nevznikne mnohdy ani mezi dětmi týchž rodičů. Přitom je k sobě přivedla nemenší náhoda; právě takové náhody jsou největšími zázraky světa, protože právě je síly nejčastěji používají k určování našich dalších kroků. Takto mnohdy vznikají vztahy na celý život. Takovou náhodou se Martin a Iget stali přáteli na život a na smrt.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru