Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Princeznička

12. 07. 2013
7
7
542

Villonská balada napsaná na konci minulého roku na téma "Zdi."

Ukryla se ve zbytečné světy,
zazdila vlastní duši, rozesmátá.
Vkreslila šalvěj do viněty,
neboť jí nevoněla máta.
Ta nepodstatná, malá,
ta, které malta zlíbá víčka.
Šla, by ji stěna nespoutala,
ode zdi ke zdi, princeznička!

Úsměv se ponořil do cihly,
kterou si k srdci nepřivinu,
neboť jsme zřejmě nestihli
si přiznat vlastní vinu.
Poslouchá modlitby šeptané
za stěnou odmalička.
Jde, neb se zázrak nestane,
ode zdi ke zdi, princeznička!

Kamení se točí kolem těla,
jako by se proměnilo v hady.
Jeho pevnost totiž nevěděla
si s nejistotou rady.
Omylem sebe stěna rozvázala,
a světlo jí přikrášlilo líčka.
V té chvíli nejspíš pospíchala,
ode zdi ke zdi, princeznička!

Mezi lidmi jenom chvíli stojí
a v dlaních jí dohořívá svíčka,
musí jít, když neznáma se bojí,
ode zdi ke zdi, princeznička!


7 názorů

gringoo
14. 07. 2013
Dát tip

Správně, nedej se! Když vázaný nejdou, je třeba s tím bojovat a ne se uchylovat k volným.

A básnička je milá, díky rýmům -ička zní dětsky říkankankovitě, a nelíbí se mi použití -by a neb, značí to umělé šroubování do rytmu.

Měj se.


Děkuji za tipy i kritiku. Souhlasím s tím, že první a třetí verš poslání se mi příliš originálně nevyvedly, snad to u příštích zveřejněných veršů zvládnu napravit. Modernější psaní ode mě ale nečekejte. Nemyslím si, že že by skládání dobrých volných veršů bylo lehké ani jimi neopovrhuji, ráda si něco jednou za čas přečtu, ale neumím a nechci se jimi zabývat. Přestože Einstein řekl, že máme hledat zalíbení v tom, co děláme a ne v tom, co máme rádi, já se našla ve vázaných verších. Mám ráda, když mi slova přesně sedí do dané formy a jsem přímo posedlá touhou vyzkoušet si druhů rýmování víc a víc. Jsou to, v čem já vidím největší vybroušenost a krásu poezie, to, co se mi líbí. Nepíšu proto, abych byla oblíbenou autorkou lidí, kteří čtou moderní knihy poezie bez jediného verše. (Aniž bych je nějak shazovala.) Píšu proto, abych byla stejná jako ti, kteří jsou mi vzorem, ať už jde o Puškina, Lermontova anebo právě Villona. Volné verše se často jistě čtou lépe než Villonské balady a tercíny a může v nich být víc stop umění, ale já se v nich nenašla. Psala jsem je rok, dva zpátky, teď dávám přednost vázaným a smíšeným veršům a je pouze jedno volné dílko, na které jsem alespoň trochu hrdá. Kritiky si vážím a proto doufám, že všechny od čtení mých básní neodradí, že nejsou až tak moderní a přesto nemohou být takové, jako by byly tercíny v Danteho době a sonety, když žil Petrarca, potažmo Shakespeare (a tak dál).

Tohle je fajn. Tip*


Seneca
13. 07. 2013
Dát tip

Tady musím naprosto souhlasit s Fouraixem...


Molten
12. 07. 2013
Dát tip

*


Fouraix
12. 07. 2013
Dát tip
naskakuje ti to v hlavě dobře, jen tomu poslednímu -íčku už bych se vyhnul. beztak je obraz dohořívající svíčky ještě kýčovitější než je (v kontextu dnešní doby) celej villon a ani to ke zbytku obsahově moc nejde. třebas originálnějším rýmem, nějak tam např. narvat slovo "vyčkat" dám tipa, ale doporučil bych psát moderněji, než si šroubovat do náctiletých veršů archaismy. nejlípe kašlat na rýmy a zkusit volným veršem - není to tak lehký jaxe zdá.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru