Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Lásko, Bože lásko

11. 02. 2002
2
1
1451
Autor
Rajče

Láska je zabíjí. Ale kdy?

V pokoji byla tma a ticho, až kdosi ve vedlejší místnosti po několika marných pokusech nahmatal vypínač a pootevřenými dveřmi nechal dovnitř proniknout úzkému pásu světla, které odhalilo několik matných kontur postelí a psacího stolu. Dveře se náhle rozletěly a oslnivá záře odhalila těsnou místnost vysokoškolských kolejí. Děvče, které ve světle přicházejícím z předsíňky připomínalo mimozemšťana vycházejícího z kosmické lodi, klopýtlo o práh a za zvuků dopadajících kostí zůstalo ležet na koberci obsypaném burizony, kousky čipsů a jinými zbytky od večeře. Jakoby dívka fungovala na elektřinu a někdo omylem zakopl o přívodní kabel, čouhající jí z pupíku! Ani se nepokoušela vstát. Z dvoupatrové postele vykoukly dvě hlavy s dlouhými světlými vlasy a polekanýma očima. Byly to Hela a Hanka.

“Ty vole, Baruna!” vyhrkla Hela v přízemí dvoupatrovky. Překvapení v dívčině hlase záhy vystřídal rutinní rozespalý tón, který zaplašil vše, co by mohlo působit neobvykle: “Je asi úplně na mol.”

“Kolik je?” ozvala se shora ospalá Hanka, jejíž výraz působil jen o něco méně odpudivěji než Helin.

“Typuju, že dost pozdě,” odpověděla ta dole.

“A to se mi zdál úplně nádherný sen o Ondráškovi!” vzdychla ta nahoře. “Byli jsme u nějakýho horskýho jezírka a úplně nahatý. Kolem nás jenom srnky a koloušci, labutě...” Zhluboka zívla. “Jdu spát.”

To už ale Hela vyklouzla zpod peřiny, tradičně oděna do své oblíbené noční košile, alias trička velikosti XXL s růžovým slonem a tuleněm žonglujícím s barevným míčem na čumáku. Infantilní ohoz jí ubíral na tom málu přitažlivosti, co jí ho v tuto pozdní hodinu ještě zbývalo. Ona ani nalíčená nestála za hřích. Na svůj skobovitý nos nasadila velmi silné brýle a až teď si pořádně uvědomila, že Baruna vlastně leží tak nějak nehybná. Nikdy se neopila natolik, aby usnula s obličejem na podlaze, s totálně překopaným účesem, s dírou na tričku a s jednou botou! Moment, jednou botou?

Helin mrzký výraz se změnil v obavu z nejhoršího a nervózně si prohrábla vlasy, které jí nespadly do obličeje, ale mohly by. Opatrně otočila nehybné tělo na záda. Snad se bála, aby to nebylo něco s páteří. ??? “Barčo! Co je ti?”

“Co by jí bylo. Je ožralá,” ozvalo se z patra postele.

Ožralá sice byla, protože smrděla, jako by se v alkoholu vykoupala, ale podrobnější pohled odkryl podlitiny pod očima a na levé líci a také spodní ret jí nabobtnal krví, jako houba, zapomenutá v umyvadle.

“Někdo ji zbil, Ježiši Kriste,” vyjekla Hela. “No čum na ten zřízený ksicht!” Jako prodavačka v potravinách, když předvádí nezávadné melouny, popadla Bářinu hlavu a nabídla ji Hance k lepšímu prozkoumání.

Hanka zírala s typicky otevřenou pusou, kterou nezavřela téměř nikdy. Měla ke všemu předkus. Možná proto pusu nikdy nezavřela.

“Dýchá,” konstatovala Hela. Opatrně zatřásla zvadlými rameny omdlelé, ale nic. “Neser, Baruno!” snažila se ji nadávkami probudit k životu, ale musela dívce uštědřit ještě dvě dobře mířené facky, než konečně zamrkala a pronesla vláčně: “Nesviť, do prdele, nesviť!”

“Ach, ty žiješ, díky Bohu,” téměř zaplakala Hela. I Hanka se svou králičí pusou roztaženou od ucha k uchu nezakrytě dala najevo radost. Hela srdečně přitiskla Bářino tělo na svá obrovitá ňadra, ve kterých se bolavé kosti musely cítit, jako v bavlnce. “Už je to dobrý. Tady jsi v bezpečí. Viník bude dopaden, buď si jistá,” neustále opakovala.

“Co mě mačkách, Heleno! Jakoby mě už tak všechno nebolelo,” spílala oběť v těsném sevření.

“Promiň,” přestala ihned. “Kdo ti to udělal, chudáčku?” zeptala se Hela vzápětí.

Baruna se otřásla, vzepřela se na rukou, aby vyzvedla horní část trupu, pak s vypětím sil donutila vstát nohy, ale div se nepřevrhla přes hlavu, když se pokoušela dostat na zadní – člověku přirozenější postoj. Ale zvládla to. Vrávoravou chůzí zamířila do vedlejšího pokoje, odkud se ozval její přerývaný hlas, odpovídající na otázku: “Kanec. Kanec to b-byl.” Zavřela se před okolním světem do koupelny a svět si na okamžik oddechl.

“No to mě podrž,” nevěřila svým uším Hanka. “Kanec, že by byl něčeho podobnýho schopnej? Nevěřím.”

“Chápu to správně? Nepletu se? Fakt myslela Kovandu? Tu nulu šprťáckou?”

“Určitě jo, ty bláho. Slyšela jsem, že jí bude psát seminárku z matematický ekonomiky,” přikývla Hanka.

“Jak ji mohl zmlátit někdo takovej, takovej panic! Určitě ji i znásilnil. Vypadá naprosto neukojeně. Ten si ještě nezašukal, vsadím se,” dedukovala Hela.

“Do něj bych to ale neřekla,” vrtěla hlavou Hanka.

“Ja taky ne. A vidíš, jaký se z něj vyklubalo prase. Kdo by to byl čekal,že?. Všude samej uchyl, člověk si nemůže být jistej nikým.”

Čaj byl hotov a Baruna ve sprše také zastavila vodu. Chvíli trvalo, než se utřela a jen si nalehko zavázala ručník kolem těla – hnusilo se jí pomyšlení, že by na voňavě čistou pokožku znovu navlékla propocené spodní prádlo. S výrazem znechucení a bolesti z ran na jinak téměř bezchybném obličeji a také na svůdných ramenou, které se až teď po obnažení odhalily, se připojila k Hance a Hele, ty už na ni čekaly s připraveným šálkem ovocného čaje. Vzala jej do ruky a mlčky se posadila na postel do rohu místnosti. Kolena přitáhla k tělu a usrkla čaje, stále velmi horkého. Byla zticha. Oči se jí zaleskly a popotáhla nosem. Po líci se skutálela slzička, jedna, druhá, další a další. Začala hlasitě naříkat. “Jsem unavená, hrozně unavená,” zalykala se. “Byl na mě tak zlý!”

Hela přiskočila k plačící a pohladila ji po vlasech. Nevěděla, co říct, tak raději mlčela.

“Začal mě osahávat, ale já nechtěla,” prodrala se mezi nářky první věta odhalující tajemství Barčiny schůzky s Kancem. “Hodil mě na postel a strhnul ze mě tričko,” pokračovala. “Mačkal mi prsa tak silně, že ... Mám na nich modřiny. Řekla jsem mu, aby přestal, ale šel z něj úplně strach. Byl úplně posedlý, nevěděl co dělá. Vždyť to býval docela normální kluk!”

“Znásilnil tě?” zeptala se Hanka, slézající z patrové postele.

“Kopla jsem ho do rozkroku, hajzla zkurvenýho. Po tomhle se mu už nepostavil.”

“Takže tě neznásilnil,” ujistila se Hela.

Barča pokračovala: “Svalil se na mě, byl těžkej jako slon, a potichu v sobě tu bolest dusil, aby ho neslyšeli ve vedlejším pokoji.”

“Proč jsi ty nekřičela?” namítla Hela.

“Nějak se to rychle semlelo. Byla jsem v šoku nebo co, překvapená a taky pocit, že by do pokoje vtrhnul někdo cizí, prostě, vidět mě tam s ním, prostě, nemohla jsem. Teď vím, že by to bývala nejlepší věc, jakou jsem mohla udělat, ale překvapilo mě to, vážně. Vypadal tak děsivě, šla z něj naprostá hrůza. Ne – nechápu. Ten kluk je premiant! Jede na červenej diplom a je ve školní radě a co já vím, jaký další záslužný věci ještě děla, tak jak jsem mohla, do prdele, něco takovýho čekat!” Hela jí utřela slzy.Pořád ještě nevěřím, že se to fakt stalo, možná si ze mě někdo udělal srandu, nějaká skrytá kamera ... cokoli – každopádně pravděpodobnější věc, než pomyšlení, že mě chtěl zrovna tenhle kluk znásilnit.”

Ozvalo se zaklepání na dveře. Všechny tři zpozorněly.

Hela vstala a chystala se ke dveřím. “Dej si pozor, aby to nebyl On,” strachovala se Baruna. “V žádným případě mu neotvírej! Zabil by mě. Přísahám, že by mě zabil.” Kanec? Ten? Hela i Hanka nechápaly, jak někdo může mít nahnáno z tak neškodného človíčka, jakým bezesporu Kanec byl. Šrámy na Barčině těle zřejmě na obě dívky nepůsobily dostatečně důkazně a přesvědčivě. Nedokázaly si připustit, že jde o dílo nepolíbeného klučiny.

Hela vešla do předsíňky, kde před pár minutami ohřívala vodu na čaj a jako ocásek za ní přicupitala Hanka.

“Tak co vidíš?” zeptala se jí.

“Eeee,” snažila se Hela přes všechna ta svá dioptrická skla v kukátku rozpoznat obličej, který ani na okamžik nezůstal v klidu. “Je to von!” vyhrkla po chvilce. “Pane Bože, co budeme dělat?”

Ozval se zvonek. Třikrát dlouze. “Otevřete!” zařval Kanec. Přesto, jak rozčílený byl, jeho hlas nepůsobil nikterak hrozivě, dal by se skoro pochopit jako prosba. Kanec nebyl autorita, Kance nikdy nic nerozhodilo, leda by měl špatně vypočítaný příklad z matiky – tu on miloval a nedal na ni dopustit, jeho láska byla matematika. Nicméně jemu netypické naléhání Hanku i Helu očividně překvapilo. Pokud se člověk chová jinak, než mu příroda určila, je možné, že by byl schopen i činů, kterých by za normálního stavu schopen nebyl. Vyšinutý se tomu říká. Kanec byl nebezpečný svým způsobem. Kanec byl nenápadný klaun, který vytáhne z barevně kostkovaných kalhot samopal a s nevinným výrazem v obličeji postřílí všechno živé, co mu přijde pod mušku.

“Co se mezi váma, prosím tě, stalo, Baruno?” zeptala se Hela. “A klop!” poručila nekompromisně.

Baruna okamžitě přiběhla do předsíňky a poslušně začala vypovídat. Zdálo se, že má pořádně nahnáno, jak se zakoktávala a hlas se jí usadil o oktávu výš. “Chtěla jsem zjistit, jestli je ten plešoun taky trochu chlap. Docela jsem byla na pochybách, ale kdo by nebyl. Chybou bylo do něj napumpovat flašku vína. Trochu jsem ho pak provokovala a on se okamžitě chytil – ale trochu drsně. Chlap, to on tedy je – typicky nadrženej. Šel po mě, já nechtěla a tak začal být hrubý. Teď se ho nejspíš nezbavím. ”

“To snad ne, ona ho vyprovokovala,” uchichtla se Hanka.

“A teď to máš,” řekla Hela škodolibě.

“Barčo!” zařval ufňukaný a notně podnapilý hlas zpoza dveří. “O-otevři mi! Musím ti něco důležitého vy-vysvětlit. Nechtěl jsem být zlý. Mám tě hrozzzně rád. Otevři mi!” Zabouchal silně na dveře. Dívky vykřikly leknutím. “Nikdy jsem nikoho neměl raději než tebe, víš to? Vím, že mě máš taky r-ráda. Omlouvám se, že jsem byl na tebe zlý, ano? Už to nikdy neudělám. Sssslibuju. Musím s tebou m-mluvit. Slyšíš mě, sakra!” poprvé v Hele a Hance vyvolal strach. “Zalezte a neposlouchejte mě, nebo uvidíte!” Výhružku adresoval zřejmě někomu, kdo vykoukl na chodbu ze dveří jednoho z blízkých pokojů. Byl slyšet dívčí úlek a okamžité zabouchnutí dveří. Co asi dívku přinutilo rychle uposlechnout zahuhňání neškodného opilce?

Hela se chystala promluvit, uklidnit Kance, aby nedělal hlouposti a odešel v klidu na svůj pokoj. Ale bylo vidět, že se zarazila a nad něčím přemýšlí. Šeptem se obrátila na Barunu: “Jak se vlastně jmenuje Kovanda křestním?

Baruna se zamyslela a řekla: Luboš, ne? Ne, počkej – Milan. Jo, Milan se jmenuje, určitě. Zdálo se, že si je jistá.

“Fakt?” zapochybovala Hela. Baruna přikývla.

“Milane, prosím tě... slyšíš mě?” pravila Hela.

Chvíli bylo ticho a pak se Milan ozval vyčítavým hlasem: “Jmenuju se Libor ne Milan.”

“Já jsem řekla Milan?” podivila se Hela nervózně. Očima uškrtila Barunu, tvářící se naoko provinile. “Jsem to ale hloupá. Myslela jsem Libor, samozřejmě. Vždyť vím Libor Kovanda, ne! Takže Libore, prosím tě...” zauvažovala, co to vlastně chtěla. “Barča mi teď řekla, že si přeje, abyste byli kamarádi, víš? Jenom kamarádi, to by si hrozně přála a přála si to prý už od chvíle, co k tobě přišla.” Tušila, že se pohybuje na tenkém ledě, protože Libora Kovandu neznala. Libora Kovandu neznal téměř nikdo. Je opravdu takový trouba, za jakého jej všichni považují? Skočí na tuhle průhlednou lež? Spoléhala na to a tak s ním jednala. “Běž teďka domů, vyspi se a ráno si o tom oba v klidu promluvíte. Co říkáš?

“Nedělejte ze mě vola! vykřikl trouba. “Mám oči a vidím dobře,” tvrdil, přestože nosil brýle a na první pohled působil dojmem člověka, snažícího se zaostřit, aby neviděl rozmazaně. “Zabiju se, jestli mi hned neotevřeš, Barčo. Mam zbraň,” zahrozil.

Proto ten úlek, když kdosi vykoukl na chodbu ze dveří jednoho ze sousedních pokojů. Nebo jen blufuje? Kde by Kanec vzal zbraň? Kanec! Situace se začala vyhrocovat. Hanka odběhla do vedlejšího pokoje pro mobil, aby ihned zavolala policii a Hela s Barunou instinktivně ustoupily od dveří do bezpečné vzdálenosti, protože spolehnout se na to, že Kanec nemůže mít zbraň, by byl donebevolající risk. Barča se opět rozplakala. A taková to bývala tvrdá holka.

“My ti neotevřeme, Mila–Libore,” pronesla verdikt nekompromisní Hela.

Načeš zazněl výstřel. Co výstřel. Rána jako z děla. Ohlušující úder, který musel probudit celou budovu. Holky zařvaly.

“Aááááááááá.”

“On má pistoli!”

“On to udělal!

“Zabil se!”

Hela okamžitě otevřela dveře a koupila to do oka. Kanec stál s namířenou pistolí hned za nimi. Netušila nic. Nestačila se ani leknout.

“Bezva finta,” zašprýmoval. “Dobře ti tak, ty huso hloupá, abys příště věděla, že mi máš otevřít, když zaklepu nebo zazvoním.” Vsadil bych boty, že si v tu chvíli ani neuvědomil, že žádné příště neexistuje. Nicméně pokud by existovalo, Hela si z dneška jistě vzala hodně ponaučení.

Barča zůstala stát v otevřených dveřích – nedokázala se pohnout, nedokázala řvát, instinkt selhal tváří v tvář smrti. Jakoby už teď mrtvá si nepřítomně prohlídla zničený obličej své spolubydlící. Víc, než kdykoli jindy si uvědomovala, jak ji měla přes všechny vzájemné spory ráda. Pak koukla na zbraň a do očí hocha, co tvrdí, že ji má rád. Ten hoch ji nikdy nebude mít. Byl dost chytrý a citlivý, aby to pochopil. Zatvářil se smutně, setřel slzu z tváře a řekl: “Miluju tě, lásko.” Nato zazněl třetí výstřel. Bářino tělo se sneslo k zemi a spočinulo na mrtvole své přítelkyně.

Přes všechen hluk, přicházející ze schodiště, slyšel Libor jen to všudypřítomné ticho. Nechápal, proč je tak sám, když poprvé cítí sílu nejmocnějšího citu, o kterém celý život slýchával jen z vyprávění, o kterém ve skrytu duše snil. Byl zamilovaný a šťastný, ale toto vratké štěstí pomalu pohlcovalo ticho. Ukusovalo nejdřív tu, potom tady, támhle kousek té mánie. Nikdo s ním zamilovanost nesdílel a to je dost dobrý důvod k depresi, ne? Tvářil se zmateně a ať koukal jak koukal, chodba zela prázdnotou a všude to ticho. Klekl na kolena, vzal do dlaně pramen dlouhých havraní vlasů své lásky a přičichl jim. Voněly, protože se blaženě zatvářil a nad rajskou zahradou se naposledy rozjasnila obloha. “Odpouštíš mi, lásko? Ano?” Vložil do její bledé kostnaté ruky revolver. Drobný ukazováček s dlouhými lakovanými nehty přiložil na spoušť a poté, co si zbraň namířil mezi oči, Bářin ukazováček vznesl ortel.

Hanka, schoulená ve vedlejším pokoji pod postelí, omdlela.


1 názor

koppretina
14. 11. 2007
Dát tip
Ty holky asi moc rád nemáš že? Je to děs..Noční můra, škoda času na čtení..

cvokator
17. 08. 2005
Dát tip
Dokážu si představit, jak nad tímhle textíkem nejedna slečna ukápne slzu lítosti a závisti - vždyť on ji přece tak miloval a ona to, husa, nepochopila!

horák
12. 03. 2002
Dát tip
* Stylově docela dobrý. Možná až moc neskutečný. Maličko odrazuje název. Text by chtělo párkrát si přečíst nahlas, aby se předešlo některým opakujícím se slovům atd. Tipnu za snahu (i když ne úplně doceněnou). Musela to být fuška. Vlastně ke kompozici zase tak moc nemám.

Fluctuatio
10. 03. 2002
Dát tip
teda dost drsny,ale dobry,me se to libi:o))))*

Marigold
21. 02. 2002
Dát tip
Hmmm..soryvoleerror:(...to ale nic nemění na tom, že jsem jako čtenář trpěl !:))) Hodně štěstí do další tvorby! M.

Rajče
20. 02. 2002
Dát tip
Čau Marigold. Prozačátek, jsem muž ne žena. Snažil jsem se o karikaturu. Něco ve smyslu Harlekýn. Snažil jsem se tuhle velmi vážnou věc napsat nejlehkovážněji jak to jen šlo.

bluemind
11. 02. 2002
Dát tip
Trochu krutý... Ale v přeneseném slova smyslu to člověk potkává až příliš často. Nedávno jsem se nechtě namotal do situace, kde se na šíleným záchodě šíleného penzionu ve tři ráno snažil muž ojet ženu, které míra alkoholu nechala jen slabou vůli k obraně. Ale k věci - je to silné téma, snad jen, že by nebylo od věci vžít se více do role muže. Příliš mnoho vražd na někoho, kdo není znám...

Katerina
11. 02. 2002
Dát tip
antická tragedie

Marigold
11. 02. 2002
Dát tip
Ještě jednou jsem si odskočil, abych se ujistil, že jsi dílo dala do arény... Přiznám se, že jsem dílo nečetl celé. Četl jsem tak do poloviny, pak jsem si dal krátké rychločtení a věnoval jsem se až konci.... Tohle ale fakt ne. Myslím, že by to nevzali ani v Harlekýnu :-/. ŽIJ BLAZE.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru