Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Mezery II.

21. 09. 2013
0
0
420
Autor
6th!sense

Jeliman (jelimánek)

Etymologové se vznikem slova jelimán(ek)také zabývali a také se neshodli na jednom názoru. Jisté je, že slovem jelimánek pojmenováváme, jak uvádí Slovník spisovného jazyka českého, člověka nedovtipného, omezeného, hloupého, nezkušeného, naivního. O jeho původu jsem zjistil toto: V etymologickém slovníku Holubově a Lyerově se velmi stručně říká, že slovo jelimánek vzniklo přesmykem z je-milánek. Jelimánek je takový náš milánek rozkošný. Hloupý až hloupoučký, naivní až naivňoučký. Dejme tomu. Novější Český etymologický slovník Jana Rejzka ale po konstatování, že jde o slovo poměrně nové a svým původem ne zcela jasné, tvrdí, že výchozím slovem pro vznik jelimánek bylo podstatné jméno jelito. Toto pojmenování masného výrobku z vepřové krve, rozsekaného masa, krup nebo žemlí naditých do vepřového střeva sloužilo nejméně od Jungmanna jako nadávka hlupákům. Podle této teorie se slovo jelito takzvaně zkřížilo možná se slovem milánek, možná se slovem tatrman a vznikly jeliman a jelimánek.

 

Zdroj:

Kdo nebo co je jeliman? [online]. c2011 [cit. 2013-09-20]. Dostupné z: <http://www.odpovedi.cz/otazky/kdo-nebo-co-je-jeliman>

 

Aneb úvaha nad účastí na předváděcí prodejní akci skryté za lákavou nabídkou výletu s výborným obědem.

 

Je-li Mánek

jelimánek,

jel i Mánek.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru