Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Slibuji svou duši!

19. 11. 2013
1
11
678
Autor
Prajerla

Jakmile jsem vstoupil do baru a uviděl ji, bylo rozhodnuto. Ona se pak rozhodla po pár skleničkách, ale mezi deckama vína řekla něco, co nemohu jen tak přejít. Ta slova mi teď nedovolují se nenápadně vytratit, jako obvykle.

 Pošeptala mi do ucha: „Vezmi si mou duši.“ To vzrušení, které tím vyvolala, mě nepřecházelo, ani když jsme se milovali a možná proto teď tvrdě spí. Jenže mi ta mrcha neřekla, kde ji najdu. Nemám tušení, kde by taková duše mohla být. Myslím si, že možná někde u srdce, jenže co když ne? Co když ji schovává někde v břiše, nebo hlavě? Dilema, které ne a ne rozseknout mě zcela uvádí do rozpaků.

 Nechávám její nahé tělo spát a zvedám se z postele. Jdu do kuchyně a rozhlížím se po lince, která se také stala svědkem rozkoše, kterou jsme prožívali.

 Na lince nacházím hrneček, ale ten mi nepřijde jako vhodný nástroj pro hledání jejího schovaného pokladu. Proto otevírám jeden šuplík za druhým a přebírám se vařečkami, naběračkami a dalším harampádím. Nemůžu tvrdit, že má chvilková známost je nějak pořádná, ale je mi to jedno. Já s ní nehodlám žít.

 Pod ruku se mi dostává delší nůž, který by už mohl posloužit k mému účelu dobře. Proto ho pokládám na linku a přihazuji k němu vývrtku, paličku na maso a naběračku. Nemám tušení, jak duše vypadá a třeba ji budu muset lovit stejně jako játrový knedlíček z polévky.

 Cestou do ložnice ještě přibírám nůžky, které visí nad botníkem spolu s klíči, a pokračuji dál. Stále spí. Možná za to může alkohol, který jí proudí v žilách, možná má jen tvrdý spánek, který mi v tuto chvíli vyhovuje.

 Dívám se několik minut na její skvělou postavu a přemýšlím, kde bych měl začít. Moje podvědomí mi ale dává na zřetel, že nemusí tak úplně souhlasit s tím co slíbila před pár hodinami a tak se zase zvedám a hledám v bytě něco, čím bych jí mohl svázat a případně zacpat pusu. Smysl pro improvizaci mi nechybí a namísto provazů poutám její zápěstí do hedvábných šátků. Přes pusu jí něžně přelepuji pásku na koberce a v tu chvíli se ty její modrá kukadla probírají do dobrodružného rána.

 Vypadá překvapeně a vyděšeně zároveň. Krčím rameny.

„Slíbila jsi to,“ připomínám jí, ale ona jako by to neslyšela, začíná se zmítat. Nechápu ji! Tak snad to slíbila, když to slíbí, musí to dodržet. Já jsem toho živým důkazem, slíbím, splním. Tak jaké pak copak!

 Vztekle zarážím nůž do jejího hrudníku a okamžitě toho lituji. Co když jsem duši poškodil? Modlím se, aby se tak nestalo. A mezitím co se její ňadra zalévají teplou krví, dívám se do obličeje, ze kterého vyprchává bolest. Přijde mi trochu nechutné, dívat se na zakrvácený tělo, nejsem přeci žádný poťapaný psychopat.

 Několikrát sebou ještě škubne, ale pak je klid. Vytahuji čepel a ze strachu, že bych svůj poklad mohl nějak poškodit, si beru nůžky a pokouším se rozstřihnout břicho. Jde to ztuha. Kůže mi připomíná gumu, ale nakonec se mi to stejně povede a já rozhrnuji oponu, abych se podíval dál.

 Po několika nekonečných minutách, kdy její tělo připomíná sekanou, ve které se rejpalo dítě, začínám pochybovat, že ta zesnulá slečna vůbec nějakou tu duši má. Začínám být vytočený. Kusem prostěradla vytírám vnitřek jejího břicha, v domněnce, zda jsem něco nepřehlédl. Nepřehlédl. Kopice roztrhaných vnitřností a krve. Nejsem moc pyšný na své dílo, ale také nejsem chirurg, jsem pekař. Frustrovaně zírám do krvavé kaše a moje mysl pracuje na plné obrátky.

 Pak mě to napadá.

Oči jsou oknem do duše.

 V duchu si nadávám do idiotů, proč mě to nenapadalo dřív? Přesunuji se k její hlavě a mezi ukazovákem a palcem rozevírám pravé oko. Přikláním se blíž a sleduji, zda ji vážně uvidím. Nevidím však nic jiného, než modrou, vytřeštěnou bulvu. Znovu se vydávám do kuchyně a bezmyšlenkovitě popadám lžičku, kterou na posteli důkladně nahřívám. Otevírám znovu její oko, a nořím lžičku do očního důlku. Připomíná mi to puding, stejně tak dobře se bulva vyloupne ven a prostěradlo pod její hlavou se barví do ruda.

 Uteče dalších několik minut, hlava mé „milenky“ je roztlučená napadrť. Předtím s ní nejspíš chtěl spát každý, nepředpokládám, že teď by někdo chtěl.

 Sedím celý zakrvácený vedle ní a přemýšlím, kam ji asi tak mohla schovat. Povzdechnu si, potřebuji kafe. Podívám se i na ní, ta zřejmě kávu nechce. Jenže co teď s ní?

 Se šálkem kávy se dívám z okna na vlaštovky kupící se na elektrickém drátě a přemýšlím, zda také nemají nějakou tu maličkou ptačí duši.


11 názorů

Prajerla
02. 03. 2014
Dát tip

A právě panenství by mělo být sladkké :P


Prajerla
21. 11. 2013
Dát tip

:) No :D Takové komentáře se čtou dobře :D

 

 


Sambuca
21. 11. 2013
Dát tip

Dobře psycho :) Vždycky rád ocením něco, co jde trochu mimo. Postava pekaře mi tak trochu připomíná Lennyho z O myších a lidech. Je mi jasný, že to nebyl záměr, ale takovej prosťáček, co vlastně jenom neví, co dělá, by tam zapadl skvěle. Není to přece žádnej psychopat. 

Anyway, dávám ti tip *


Prajerla
20. 11. 2013
Dát tip

:) Setkávám se pokaždé s odporem k dílům, které jsem schopna napsat. Ale nemyslím si, že nikam nepatří. Ba naopak. Sub žánr hororu (gore) je žádaný. V Česku ne tolika. To je možná důvod proč tu někteří zahraniční autoři nemají přeložené knihy. 

 

 Jestli jsem normální, jsem zcela v pořádku, pláču, když se říznu do prstu :))

 

 Povídka je remakovaná z mých 13 let, je to nadsázka, která není tolika brutální ohledně k jiným dílům. 

 

 Jsem ráda, že jste měli tedy odvahu číst :)) Ohledně té duše, pekař přece chudák nevěděl, co to má být, důležité bylo že mu to chtěla dát :)


Lakrov
20. 11. 2013
Dát tip

On ten konec asi nejde mimo koncept -- tedy mimo tvůj koncept. Tys nejspíš opravdu chtěl(a) napsat něco s jemným začátkem a brutálním koncem. To, co uvádím v minulém komentáři, není žádná obecná rada, nýbrž jen souhrn mých pocitů při čtení a po dočtení. Věta "Vem si mou duši", na níž je nejspíš celý tenhle krátký příběh postaven, věta která mě přiměla číst dál, ve mně vzbuzuje dojem čehosi jako smlouvy s ďáblem (tomu se přece upisovaly duše). Dle mého vkusu by ovšem kuchyňského náčiní (nůž) mohlo být použito třeba na hledání duše v polštářích, dalšího kuchyňského náčiní (nůžky) na roztřihání svršků (duše opilé dívky se mohla skrýt do švů oblečení), dalšího kuchyňského náčiní (váha) na zvážení peří a stanovení hmotnosti duše. Co udělat s paličkou a vývrtkou mě hned teď nenapadá. Ale svázat těmi šatky by(s) ji mohl(a) a krev a sekanou apod. zmiňovat klidně taky, jen je ponechat  na úrovni představ -- duše je přece nehmotná :-)


Oldrich
20. 11. 2013
Dát tip
Když napíšu, že seš magor, budeš nejspíš rád. Není to ujeté málo, ale moc. Na druhou stranu se to dobře a plynule četl, nudit nezačalo a rozumně to zapadalo do sebe. Nic takoveho bych asi v zivote nevymyslel, takže ti dám tip. Nebo co...

Prajerla
20. 11. 2013
Dát tip

Zdravím, nemyslím si, že by ten konec šel nějak mimo koncept. Ale tak já to také vidím jinak, než někdo jiný. 

 

 Zkus mi to prosím nějak přiblížit :)) 


Lakrov
20. 11. 2013
Dát tip

Zpočátku beru tu výzvu, nesenou názvem, jako nadsázku, a ještě při zmínce o hledání duše a kuchyňských nástrojích mi to přijde celkem snesitelně ujeté. Závěr je však na můj vkus příliš naturalistický nebo spíš hororový. Po slohové stránce je to napsané dobře, obrazy, které mi vyvstávají před očima při dočítání do konce, ovšem nevydržím "pozorovat".


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru