Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

XI. Síla

22. 11. 2013
0
6
386

XI. Síla

Úspěchy mi daly velkou vnitřní sílu. S radostí se věnuji činnostem, které mě baví. Překonávám překážky a jsem úspěšný. Tyto úspěchy se prolínají všemi oblastmi mého života, vším, čemu se věnuji, co dělám, čím žiji. Jsem šťastný.


6 názorů

Je to oboustranná implikace.

Souhlasím, že jde z velké části o věci samozřejmé až banální. Ovšem ty jsou mnohdy právě nejdůležitější. A mnoho z nich si často neuvědomujeme.

Ad. štěstí: Právě, že štěstí, i když se může jevit jako naprostá náhoda, musíme vyjít vstříc. Často bychom štěstí neměli, pokud bychom se předem o něco nesnažili, a ani bychom nemohli mluvit úplně o štěstí, pokud ho promarníme. Tedy ano, náhoda tam je, ale většinou i vlastní přičinění.Vždyť správně se říká, že štěstí přeje připraveným.


Jádro mé připomínky:

"... Zde bych spíš mluvil o skutečných úspěších a štěstí, jemuž člověk napomohl svou vlastní prací..."

Tj. ta implikace je tedy vnitřní síla -> úspěch a ne naopak. 

A štěstí je naprosto jiný element přeci. Navíc si nejsem jistý exaktností takovéto úvahy.. To, že když si toho člověk nabere moc a nestačí na to, že ho to užene, je přeci samozřejmé.

 


S tím v zásadě souhlasím. Zde bych spíš mluvil o skutečných úspěších a štěstí, jemuž člověk napomohl svou vlastní prací (Kolo štěstí mimochodem nehovoří přímo o náhodě - není to kolo, kde nahodile padne dobré nebo špatné jako třeba v Mountfieldu; čím rychleji se otáčí, tím více dobrého z něj vychází, a naopak pokud ho něco brzdí a točí se pomalu, vychází z něj to špatné; je to alegorie života, kdy aktivita, činorodost a hledání možností zvyšuje šanci, že nám bude přát štěstí, a naopak strnulost a pesimismus štěstí brání). Ale zároveň to nemusíme chápat tak hluboce. Pokud naopak přijmu povrchní přístup, že jsem měl kliku, něco se mi povedlo a rozjel jsem třeba nějaký projekt, který ovšem neumím pořádně řídit, může elán, symbolizovaný kartou Síla, velmi rychle vystřídat otrávenost Viselce...

Ovšem ta souvislost po sobě přímo následujících karet je v Tarotu velmi silná. Posloupnost Síla -> Viselec kromě jiného symbolizuje, že vysokou duševní ani fyzickou aktivitu si nelze udržet stále a únava v lepším případě povede k odpočinku, hledání nových možností a sil, v horším případě k rezignaci a následnému pocitu bezvýchodnosti.

V současné době to trochu vidím na sobě. Počátkem roku jsem rozjel dost věcí zároveň a brzy jsem si uvědomil, že tohle tempo do nekonečna držet nelze...


Do jisté míry ano. Úspěch opravdu posiluje sebevědomí a může probudit vnitřní sílu, kterou člověk v sobě má, ale obecně? Ne. Naprosto dokonalým příkladem je většina manažerů a politiků jakékoliv doby.  Ti jsou poměrně úspěšní díky čemuž mají sebevědomí až na půdu - ale vnitřní síla? Nenech se vysmát. Tarot netarot.

Spíš bych zůstal u citátu Boba Marleyho - člověk nikdy neví jak moc je silný, dokud síla není jediná možnost, která mu zbyla. Zkus se zamyslet nad tím..

 


Navazuje to na sebe. Kolo štěstí symbolizuje (ve výkladu nebo v takovémto případě) úspěch, po něm následuje síla, symbolizující vnitříní sílu - jako logický důsledek předchozího úspěchu. Je logické, že úspěchy nám zvyšují sebevědomí, které nám dodává energii. Nic víc v tom řečeno není, jen bych doporučil vnímat tuto myšlenku v kontextu té předchozí.

Vnitřní síla samozřejmě zpravidla vede k dalším úspěchům, i když ani ty se neopakují do nekonečna a po čase přichází vyčerpání, což bude tématem další úvahy.

Je pravda, že v Tarotu existuje pojetí, kdy Síla následuje po Vozu (má číslo VIII.) a po Kole štěstí (na XI. místě) je Spravedlnost. Toto pojetí se mi ovšem vůbec nelíbí, a i z dalších důvodů mám mnohem blíže ke Crowleymu.


To má být něco na způsob afirmace? Mě přijde, že tam je naprosto vadná implikace: úspěch -> vnitřní síla. Pokud je to myšleno nadsázkou jako podobenství něčemu - je to smutný. Pokud je to myšleno vážně, je to hloupý. Protože pyramida se od špičky prostě nestaví... Toť můj názor.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru