Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Hra o život

20. 02. 2002
2
0
1070
Autor
montyjack

Je mi smutno. Právě jsem se dodíval na televizní noviny a jsem v šoku. Ukazovali tam otřesné záběry z čert ví odkud (tuším, že z Bangladéše), kde je \"populární\" vyřizovat si ůčty poléváním se kyselinou. Chápete to ? Nějaká 13nácti letá dívenka se odmítne provdat za syna svých sousedů a on ji v noci prostě poleje obličej kyselinou. Údajně se jedná o více než 300 případů ročně. Snad dokonce museli v těchto případech zavést trest smrti. Je mi z toho vážně zle. A nejhorší je, že nevím jestli jsem lepší. První, co mně při té strašné reportáži napadlo bylo, že bych tomu viníkovi oplatil stejnou mincí. Že bych z něj bez výčitek udělal tu stejnou sípající věc. To torzo bez očí, bez tváře a bez naděje. A pak jsem si vzpomněl na film Brutální Nikita. Ne na tu hloupou americkou předělávku, ale původní francouzký film. Pamatujete si ještě, jak se na scéně objeví Čistič Ivan ? Ten chlapík, co se pak zbavuje polomotrvé oběti tím, že ji rozpouští kyselinou ve vaně ? A jak se všude po místnosti ozývají ty bublavé zvuky z umírajícího hrdla a nohy oběti v bolestech narážejí do stěn vany a nad tím vším se vznáší hustý štiplavý kouř ? Já si to pořád ještě pamatuji. Už tehdy se mi z toho dělalo zle. Ale přesto si myslím, že někde hluboko ve mně sídlí to temné zvíře, kruté a bez soucitu, které by dokázalo dělat stejné věci. Je to zvláštní pocit. Na okamžik, byť jen na mrknutí oka, se bát sám sebe. A proto tu dnes dělám sám se sebou rychlý konec. Možná snad trochu pateticky, ale prostě se rychle potřebuji vypsat ze všech těch zlých myšlenek. A nebo jen chci ukonejšit to své temné já ? Nevím a raději ani nechci znát odpověď.

 

Sám se zmačkanou tváří

stojím u zrcadla

je smutno na polštáři

v peřinách tma zvadla

 

a v ránu chutná touha

s neónovým steskem

a duše má se rouhá

a skrývá před rozbřeskem

 

můj anděl tady není

a ďábel ze tmy kývá

nenávist zuby cení

a unuděně zívá

 

když svěřím náruč vodě

a poslední svou pletkou

vykročím ke svobodě

k randevů se žiletkou

 

a možná, že až tam

kde světlo ve tmách plyne

mně čeká starý pán

co pobaveně kyne

 

přivítá novou várku

a rutinně, snad po sté

jen připíše si čárku

řka, že vedou hosté ...

 


montyjack
02. 03. 2002
Dát tip
Kami: Díky.

Kami
01. 03. 2002
Dát tip
Za prolog, který je nádhernou úvahou o nás a za zbytek... (*)

montyjack
21. 02. 2002
Dát tip
Yenn: Uz tam lezu ;)

Nuitík
20. 02. 2002
Dát tip
uuuf, ty zprávy jsem viděla taky...a to ještě někde, když ženě umřel manžel, upálili ji s ním....nebo ji s ním pohřbili za živa do hrobu? už nevím, jen vím, že šla s ním na onen svět... U nich se to možná tak nebere, ale tady se z toho svírá srdce...ježíííííš!!! Básnička je pěkná...*

montyjack
20. 02. 2002
Dát tip
Diky. Ano, tohle jsou presne ty veci, ktere nechapu. Hmm, a pak se clovek nema stat alkoholikem, ze ? ;)

Yenn
20. 02. 2002
Dát tip
... ...a mozna vic nez to, ze jsem stejny druh bytosti, jako ty, ktere tohle udelaly a jeste tolikrat udelaji, ve mne hryze absurdita toho, ze nevstanu a nejdu s tim, kurva, aspon zkusit neco udelat. Ze ve svete, kde je tohle nejen mozne, ale i SKUTECNE, ja sedim a pisu nejake banality.

montyjack
20. 02. 2002
Dát tip
Jsem rad, ze jsi. A ze pises co pises. Vis, pred nejakym casem jsem se ptal sve exberusajdy, proc je tak nedobytna a nesbalitelna. Zamyslela se jen na chvilku. A pak mi rekla, ze si mysli, ze muzi jsou min lide. Tehdy jsem ji nerozumel. Tehdy jeste ne ...

Yenn
20. 02. 2002
Dát tip
Zato ja ji v tomto nerozumim.

montyjack
20. 02. 2002
Dát tip
Ne ? Neverim, ze by svet byl takovy jaky je, pokud by v nem hlavni slovo mely berusjady jako je Adelka nebo jsi ty. Proste zeny. ;) Mozna jsem jen naivni, ale opravdu tomu verim. Mate to v sobe. Tu schopnost krotit ta zvirata v nas. Adelka to se mnou dokazala. Ja jsem byl (a mozna jeste jsem) vazne desnej parchant. Ale presto mne naucila citit. A verit. A doufat. Proto, pokud nekdy budu mit deti, tak bych chtel mit jen dcery. ;)

Yenn
20. 02. 2002
Dát tip
Ja mam dcery dve. Dracice :)

montyjack
20. 02. 2002
Dát tip
Yenn: Juuu, parada ;) Hmm, ackoli to znamena, ze se tak uplne nedrzis sve literarni predlohy, ze ? ;))) Rozhodne je pozdravuj, po nomadsku - stipana pusa na obe tvare ;))))

montyjack
20. 02. 2002
Dát tip
Yenn: Mimochodem, mas jejich fotky na netu ? ;) Bych se i juknul ;)

Yenn
20. 02. 2002
Dát tip
Nejake nascannuji. A protoze mi to bude nejspis jeste trvat, diky me peclive pestovane lenosti, muzes se podivat na fotky ze srazu Sapkowskeho, jsou tam - Vanda a Lida (jedine deti, co tam najdes).

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru