Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Vize VII. Roviny

21. 02. 2002
17
0
2598
Autor
Armand

Roviny
 

Řekli mi o rovinách, že jsou skvostné. Ukázali mi parky, jezírka, cesty vykládané oblázky, stromy podél řek. Vytvořili sousoší hrdinů a pustili vítr z umělých hmot. V myriádách věcí koupali své duše. V bezedných rovinách. Pustili mi svou hudbu, která se linula jako jarní větřík. Ukázali mi pole, mlýny, továrny a města ve kterých pracovali. Zavedli mě do bytů a míst, kde spávali, hráli si a milovali. Utíkal jsem s nimi po rovinách. A oni křičeli a jásali, vytrženi z orla letícího na nebi. "Ó, jak vysoko letí!" říkali.

 

Mluvili o andělích a dracích. Vyprávěli si pohádky. Snili o horách, o měsíci a hvězdách. Povídali si a zpívali. V pracovním shonu, živeni touhou se nezastavit.

 

... a tak jsem se zastavil. Po dnech, týdnech a rocích mlčení, kdy jsem jim naslouchal, chtěl jsem promluvit. Vyprávět jim o horách. Ukázat jim moře a jak jsou hluboká. Zeptat se na zvrhlost a odpornost, na zlobu a šílenství. Pustit jim hudbu, která probouzí hněv a lásku. Snad mě neslyšeli (možná, po těch letech, už selhal mi hlas), snad nerozuměli - jen udiveni, kroutili hlavami.

 

O horách jsem jim vyprávěl. O bouřích, co tančí v korunách stromů, o moři rudém jako krev, o hloubkách bezedných, jež září černí a šarlatem. O diadému, co jej slunce nosí každý den, o barvách stínů a síle povodní. O řekách, které strhávají břehy, o nočních ptácích, co pijí krev, jež jako rosa třpytí se na smaragdech ženských dlaní. Povídal jsem jim, že viděl jsem brlohy chudých, propasti týraných a bezmocných, pod zemí, kam slunce nemůže.

 

Vyprávěl jsem jim o dracích, o jejich očích v barvách chalcedonů a opálů, o jejich hlase, hlubším než moře, o jejich velikosti. O tom, že mluvil jsem s anděly o krajích a zemích, jež nejsou prostým okem viditelné. Kde klaněl jsem se starodávným bohům a tančil s bohyněmi v sálech Antiochských. Kde pil jsem víno v onyxovém hradu a letěl noční tmou vstříc démonům chaosu a nechal je, aby se smáli a ryčeli a vyli.

 

A o těch šírých výškách a strmých hloubkách jsem jim vyprávěl - o velikém zářícím slunci a o temnotě, pro kterou nejsou jména.

 

Avšak ti, kdo žijí v rovinách mi nerozuměli. Byli jen udiveni (mnozí i zlobně nadávali) a nechápavě krčili rameny. A tak jsem odešel, abych se v horách znovu setkal s divými tvory. A od těch dob, i když jen zřídkakdy, zahlédnu ty z rovin, jak v podvečer sedí pod stromy u tichých jezírek a se steskem v očích, toužebně hledí k slunci.

 


Armand
23. 03. 2005
Dát tip
nepřehodím.. :) tady to taky nevypadá špatně .-)

Markéta
23. 03. 2005
Dát tip
jak myslíš... :-))

Markéta
22. 03. 2005
Dát tip
to je legrace... :-) Přehoď si výše uvedené, prosím, pod tvé násleující dílko "O nezbytnosti iluzí" :-)) popletové...

Markéta
20. 03. 2005
Dát tip
*** některé rozměry "lásky" jsou pouhým malomocenstvím a některé... Rembrand to cítil... A on věděl, že prasklá zeď, rozpuklý hrozen, žena-žena, které zde nejsou propastí nemohou býti znamením. / V. Holan Na postupu

katugiro
27. 12. 2003
Dát tip
kolik patosu! kolik krásného patosu! * :)

Armand
18. 12. 2003
Dát tip
MeTB: :) ne, s Holandskem to nema nic spolecneho... a.. pointa tam je .. ale asi ne takova kterou bys povazoval za vynikajici :)))) gabio: ☼

MeTB
17. 12. 2003
Dát tip
Cetl jsem, cetl, tesil se na vynikajici pointu a nic. Cetl jsem podruhe, cetl, cekal na aspon nejakou pointu a nic. Do tryptichu jsem cetl, nehledaje uz nic a docela me oslovily obrazy. Tedy tip. Mimochodem, nevratil ses prave z Holandska, kdyzs` to psal? :-) Tom

gabio
13. 12. 2003
Dát tip
úplně se mi tou krásou zastavilo srdce...nemám slov, jen tip+nejobl.

LaMouette
26. 02. 2003
Dát tip
.. je to nadýchaná krása.. *

Bezdomovec
22. 02. 2003
Dát tip
jj*

blázen
20. 11. 2002
Dát tip
Občas zbytečně šroubované, ale jinak *

Olina
18. 10. 2002
Dát tip
moje věčný horizontály a vertikály ... :) je mi to moc blízké, moc se mi to líbí ***

Lyryk
13. 07. 2002
Dát tip
*

Narvah
28. 05. 2002
Dát tip
Hm. *

Narvah
28. 05. 2002
Dát tip
Hm. *

Kostka
16. 04. 2002
Dát tip
Pěkné, text nad rovinu. Tip dávám.

Dabi
11. 04. 2002
Dát tip
... nerozumět,neslyšet , nechápat,nevidět ... tak je to jednodušší ... Můj upřímný t*

Helča
29. 03. 2002
Dát tip
*

Krel
22. 02. 2002
Dát tip
!!*

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru