Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Smažení kolibříci s tvarohovým zdobením

09. 02. 2014
0
0
670
Autor
Jaa

 

Vezměte:

5ks čerstvých tepelně neupravovaných kolibříků

1 tučný tvaroh

Bazalku

Palmový olej

 

Nejprve si na čistou a uklizenou kuchyňskou linku připravíme 12 porcelánových misek ideálně bílých. Bělost pomáhá rozpoznat nečistoty a perfektní čistota je při přípravě tohoto dezertu nutností. Zpracovávaná potravina je velmi náchylná ke změně chuti v případě kontaktu s jinou potravinou, plísní či nečistotou. Doporučujeme také při přípravě používat rukavice, nejlépe sterilní.

Nyní vyjmeme ze sáčku několik kolibříků. Kupujte vždy čerstvé – nejlépe z brazilského chovu, neměli by k vám putovat déle než 3 dny. To lze zkontrolovat na obalu dle data balení.

Jsou-li kolibříci opravdu čerství, je nutno je vytahovat ze sáčku v pevném úchopu za nožky spojené páskou.  Neučiníte-li tak, pak se snadno stane, že se vám kolibřík z úchopu vysmekne a upadne na podlahu, čímž si může velmi snadno srazit vaz, nemluvě o nečistotách na podlaze, které mohou poničit jeho kvalitní maso, jak už jsme uvedli výše.

Pro vhodný úchop je nutno mezi palec a ukazováček pevně sevřít nožky 1 cm nad páskou a zbytkem prstů sevřít kolibříkovo tělo. Pokud se vám podaří vyjmout kolibříka ze sáčku, přesuňte jej do jedné z misek a rychle překryjte další miskou – tu poklápíte otvorem dolů, aby mezi miskami vzniklo místo. Misky by měly být porcelánové, plastové misky by kolibřík dovedl odtlačit. Pokud je kolibřík příliš živý, použijte jako těžítko další misku, nebo např. knížku aj.

Takto postupně vyjmete všechny kolibříky a umístíte je do jednotlivých misek.

 

Na pánvi dále rozpálíte palmový olej na teplotu tak vroucí, že drobná kapka by vám způsobila silné popáleniny. Navléknete si pracovní rukavice a svářečské brýle a ochrannou zástěru (lze pořídit v každém železářství, mnozí labužníci je však již mají jako běžnou součást kuchyně).

Vezměte jednu z přiklopených misek a odklopte ji 5 cm nad pánví. Kolibříka následně smažíme po dobu 4 minut po celém obvodě. Doporučujeme mít zapnuté rádio vzhledem k hlasovým projevům kolibříka. Po osmažení, vyjmeme kolibříka z olejové lázně kovovými kleštěmi a vložíme do připravené jedenácté misky. Obdobný postup provedeme se zbylými kolibříky.

 

Usmažené tvory rozložíme na misce do tvaru květiny (křídly vedle sebe). Nožky koukající vzhůru nazdobíme šlehaným tvarohem.

 

Podáváme s bílým vínem. Dobrou chuť!

 

Pozn. Kůstky, které nepůjdou rozmělnit při konzumaci, odkládejte na zbylou dvanáctou misku. Gurmánům doporučujeme konzumaci také ve sterilních rukavicích, aby se neměnila chuť masa drobnými zbytky čehokoliv, co mohlo uvíznout na vašich rukou.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru