Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Hyper

14. 03. 2014
1
5
336
Autor
Harpis

Občas se mi stane, že se mi o něčem zdá..komu ne že? No o to nejde, jde o to že potom mně ten sen pronásleduje dokud ho nenapíšu. Tohle je jen takový začátek a já bych opravdu rád věděl, co si o tom někdo bude myslet. Ještě jsem nic na internet nedával a nic si od toho neslibuji.

Je to takový začátek post apokalyptické sci-fi povídky

Děkuji za kritiku

 Svět se změnil! Zase!  Je o něco méně bezpečný než dřív. Není to nebezpečí, které si lidé představovali, nezaútočily na nás vetřelci z vesmíru ani žádný jiný pomatený idealista se svou vírou.

Nebezpečí vzniklo v laboratoři. A už jsme doma říkáte si? Nějaký pomatený vědec vytvořil nějakou pomatenou zbraň nebo děsivou nemoc. Ne nebezpečí vzniklo při dobrém záměru.

Vše začalo v laboratoři měně známe firmy H.Y.P.ero. Krásný název že?

Takže v této firmě, z úžasným  jménem dnes již proklínaným a téměř již pokládaným za nadávku se vyráběly protézy. Hyper moderní náhrady lidských končetin, očí, vlasů a jiných úžasných věcí.

Vpodctatě dokázali nahradit jakoukoli končetinu či orgán ale musel tam být impuls z lidského mozku. Na který náhrady reagovaly.A co že se teda stalo v této firmě zvláštního?

Nic moc jen začaly vyvíjet speciální adaptabilní program na ovládání protéz, který reagoval a následně posiloval nervové impulzy dále. Tento program mněl za úkol usnadňovat lidem  život z protézamy.

 Učil se a přizpůsoboval se stylu a rychlosti  chůze, ovládal horní končetiny tak aby fungovaly jako normální Ruce nebo prsty a vnitřní orgány.  Úžasná myšlenka no ne? Teda nevím jak vy ale mně se myšlenka vysoce moderního programu který je schopný se učit, přizpůsobovat se a jednat podle toho mi nepřijde tak skvělá.

Nikdo neví, co se přesně stalo. Jediné co je známo je že v H.Y.P.ero začalo hořet byl to ničivý požár trvající několik dní. Ten to požár zničil vše, co nebylo zálohováno a bohužel zemřelo i několik lidí. Požár nebyl nikdy objasněn ale mnoho odborníku se přiklánělo k tomu, že to byl elektrický zkrat.

Problém byl ale v tom že v dané místnosti, ve které mnělo dojít ke zkratu byl jen počítač a několik prototypů různých protéz, do kterých se zrovna nahrával již zmíněný program. Já vlastně neřekl, jak se ten program  jmenoval že ? No dobrá, dobrá jeho název byl  Hypo. Mimochodem ani tohle jméno nemají lidé zrovna v lásce.

 

Tato nehoda se stala před deseti lety.

 

 

 

 

Není nic lepšího, než když si hezky hovíte v posteli a necháváte se unášet fantazii a sny a najednou to boží ticho protne vysoký nepříjemný zvuk. Siréna! Poplach! Sakra! Sakra! Vyskočil jsem poplašeně z postele.

Do háje to je jen  budík. To byl ale blby nápad si kupovat takový křáp! No nic vypnul jsem ho a rovnou i vytáhnul se zásuvky.  Prošel jsem se po bytě a rovnou jsem vypnul vše co je na elektřinu. Jasně  odpoledne vypnou proud, ale člověk nikdy neví.

Udělal jsem patnáct kliku a dřepu, a potom jsem si dal poslední sprchu na bůh ví kolik týdnů. Zmáčkl jsem mé oblíbené tlačítko a ochranné třicet centimetrů hrubé clony z masivního železa a tepelné izolace vyjely do vrchu a odkryly my výhled na tu smutnou krajinu.

Poničené město bez výškových  budov. Teda kdysi tady byly ale už je to dlouho co byly zbourány některé z nutnosti ale většinu zbořil on.

Přípravné práce byly v plném proudu a nebyly to přípravy na karneval nebo na něco podobného a už vůbec veselého.  Na většinu zapuštěných budov do zemně si lidé ještě na honem přidávaly traverzy na vyztužení.  Každá traverza mněla na sobě navařené další výztuhy  v trojúhelníkovém vzoru pro větší výdrž. Na každém domě byly takové traverzy a byly jich stovky. Z pod traverz tu a tam vykukovaly malé okýnka nebo  čouhala tepelná izolace. No dobrá popisuji tady spíše bunkry než domy ale to je jediná možnost jak žít na povrchu z elektřinou . Potom se dalo žít leda pod vodou nebo v džungli.

No žít pod vodou a mačkat se tam se stovkou jiných lidí v těsných ubikacích jako sardinka?

Ne díky to není pro mě. No a potom tu máme úžasný prales. Neustálé hlídání ohně, hranic a zvířat.

Na to musí mít člověk mentalitu. Neříkám i tady si musíme pomáhat ale, když nevylezu z domu třeba týden tak mě nikdo nebude poplašeně hledat, jestli mně nesežral tygr, neumlátila gorila nebo neotrávila nějaká potvora. To samé platí na dně moře. Neustále sledovat potrubí a jiných nesmyslů, no to už by se mi vubec nechtělo.

A to ještě nemluvím o speciálním léku, který musíte brát, co čtyři hodiny jinak vás tlak dost pochroumá.

To tady na povrchu je to podle mě lepší. Nemusím se nijak omezovat a mohu si více méně dělat, co se mi zlíbí. I když je pravda, že jednou či dvakrát do roka je tady pořádně rušno.

Armáda už taky dorazila. Někdo říká že pomáhaly ale já si vždy myslel že dělaly leda tak hovno. Všichni věděly že ho přitahuje elektřina a ta parta zelených mozků mněla u sebe vždy generátory a samozřejmě zapnuté na maximum aby poháněly ty jejich super zbraně,  které nikdy nefungovaly


5 názorů

Alissa
27. 03. 2014
Dát tip

Souhlasím s Lakrov, gramatika by zasloužila ještě hodně pulírování.  Mněla... ne, prosím. 

Po řádném vyčištění by to jako úvod nebylo špatné, docela ráda bych si přečetla celou povídku (vzpoura robotů, to už je nuda, ale vzpoura protéz! :-)), styl vyprávění máš docela příjemný, ale ty chyby hrozně ruší.

 


Harpis
24. 03. 2014
Dát tip

Milý / Milá Lakrov

Děkuji za kritiku byla velmi poučná.

Ač nerad tě musím zklamat ale ne ústřední m smysle této ještě nedokončené ne-povídky není nesouhlas s pronikáním technokracie do všech životních - i těch nejintimnějších - oblastí. 

Ale chápu proč máš takový dojem

Rád si tvé výhrady přečtu J


Lakrov
23. 03. 2014
Dát tip

Připomíná mi to spíš předrelaizační poznámky (osnovu) k povídce, než povídku samotnou.

Vpodctatě se píše "V podstatě" :-)

...usnadňovat lidem  život z protézamy... mi připomíná parodii na gramatiku.

Snad chápu správně, že ústředním smyslem téhle ne-povídky, je nesouhlas s pronikáním technokracie do všech životních -- i těch nejintimnějších -- oblastí. K tomu jak je to napsáno (nebo spíš nenapsáno) mám ovšem značné výhrady.

Omlouvám se za možná poněkud negativní názor.


Harpis
16. 03. 2014
Dát tip

ahoj no přemyšlím nad tím že bude pokračování... hlavou se mi honí celý příběch ..teda je jich tam víc ..tak uvidíme


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru