Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

V tomhle světě děti stárnou

25. 02. 2002
3
0
758
Autor
buchtička

Vojta Buchta

V tomhle světě děti stárnou

\"Mami, co se stalo?\"

\"Nech mě být

\"Tatínek ti něco udělal?\"

\"Jdi pryč a nech mě na pokoji!\"

Dusot drobných nožek po schodišti, potlačovaný pláč, bouchnutí dveří.. Slzy už nejdou zastavit. Kutálí se jako hrachy po ušmudlané tvářičce a drobná ručka je už nestačí utírat... Pomalu se rozkoukává po půdě a oči oteklé od pláče si pomalu zvykají na šero. Ve tmě se rýsuje starý nábytek a ve skomírajících paprscích poletují chuchvalce prachu. Na trámech visí potrhané pavučiny a všude okolo se válí staré knihy, noviny, nádobí a oblečení. Přejíždí prsty po ohmataných hřbetech knih a utírá prach z jejich desek. Každou z nich mnohokrát držela v rukou, už je pozná nazpamět. Toto je starý kalendář a tady ta malá je dědečkova modlitební knížka. Ví o všech - malé, velké, široké a tenké. Ale která je tahle? Ještě ji tu neviděla.\"Jé, ta je krásná\". Velké černé desky, ani škrábanec. Jak ji mohla přehlédnout? Bere ji do náruče a odnáší do jednoho koutu, kam jakž takž svítí sluníčko. Zapomněla si vzít svíčku, ale ne, tady kousek zůstal. Rychle ji zapaluje a dychtivě obrací v třepetajícím se ostrůvku světla bělostné stránky:

V jedné malé vesnici na polozapomenutém hřbitově byl starý náhrobní kámen, na kterém nebylo vůbec nic napsáno. Patřil prý jedné malé holčičce, která jednoho dne zmizela a nikdo nevěděl kam. Byla krásná - tmavé vlásky, velké čokoládové oči... Maminka s tatínkem ji měli velmi rádi, vlastně všichni ji měli rádi. Vždy měla v očích veselé jiskřičky a každého, kdo s ní jen chvilku pobyl, hned opustila špatná nálada. Smála se a smála, plná života rozdávala radost na všechny strany a pro každého měla úsměv.

Plamínek svíčky se zatřepal. Překvapeně zvedla oči a podívala se na loužičku vosku, který se rozlil po podlaze. Protřela si oči, přehodila několik stránek a znovu se začetla:

...jenže její štěstí bylo trnem v oku třem zlým čarodějnicím, které se mermomocí snažily lidem všechnu jejich radost vzít. A tak se jednoho dne paní Zoufalost, paní Beznaděj a paní Smutná rozhodly dívenky zbavit...

Po zádech jí přeběhl mráz. Rychle zavřela knížku a snažila se vyhnat z hlavy strašidelné myšlenky. Strčila prstík do plamínku a dívala se, jak jí na něm kreslí černý prstýnek. Jenomže něco ji nutilo knížku znovu otevřít. Sáhla mezi stránky a četla dál:

...pomalu z ní vysávaly den za dnem, rok za rokem a dívenka stárla. Její krásné tmavé vlasy začaly šedivět a na tváři se jí pomalu tvořily vrásky. Ráno byla malou usměvavou dívkou, v poledne zralou ženou a na večer se z ní stala vetchá stařenka.

Mezi stránky spadl šedivý vlas. Bezmyšlenkovitě ho smetla a rukou, na které se rýsovaly drobné vrásky si protřela unavené oči.

Dívenka, teď už velmi stará paní, se ztěžka došourala k postýlce. Hlasy venku jí splývaly v nevýrazný šumot a třesoucíma rukama šmátrala kolem sebe, po předmětech, které už její staré oči neviděly. Bezmocná se sesunula mezi panenky poskládané na přehozu a zoufale se snažila popadnout dech, ale nedokázala to. Zavřela ztěžklá víčka a umřela.

Kniha spadla na zem. Ani si toho nevšimla a dál se koukala někam do tmy. Svíčka naposledy zablikala a zhasla. Schoulila se do klubíčka a zívla bezzubými ústy...

\"Prosím nechte mě spát, jenom na chvilku, chce se mi moc, strašně moc spát..\"


ondrech
17. 12. 2004
Dát tip
je to pěkný.... na tipa... ale mám radši veselejší věci.

Wilkins
01. 03. 2002
Dát tip
Je to úplně šíleně smutné. Kdybych měl smutnou náladu, tak by to snad bylo i na slzy.

Fluctuatio
26. 02. 2002
Dát tip
ach jo to je smutny...........:o////......ale hezky..............*

des_te_meer
26. 02. 2002
Dát tip
tohle je tipovee *

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru