Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Ani největší radost není beze smutku

08. 06. 2014
0
15
679
Autor
roorybacky

Toho rána vstal, nikdo neví a nikoho ani nezajímá proč, neobvykle brzo. S čilostí jemu nevlastní vyskočil z postele, otevřel okno a zhluboka se nadechl brzkého jara, když vtom uslyšel již mnohokrát slyšená slova po jejichž odeznění se odebral do kuchyně. Posadil se a s dětinskou vervou se jal usrkávat čerstvě uvařenou kávu. Naproti němu seděl novinami zahalený otec, který by jeho přítomnosti nevěnoval pražádnou pozornost, pokud by na něj syn sám nepromluvil. "Je tam něco zajímavýho?", zeptal se nečekaje významnou odpověď. Otec, z letargie těmito slovy vytržený, zaklapl noviny, odpověděl, že ne a doslova si nacpal do pusy až doposud na stole smutně polehávající koblihu.

Následná cesta do školy ničím nevybočila z průměru a samotný pobyt ve škole taktéž ne, čehož budiž důkazem, že dostal dvě trojky. Jakmile však spoře oděn vykročil směrem k domovu, jeho tehdy dnešní den se proměnil ve výjimečný. To nejpodstatnější a současně i to jediné, co stojí za následnou zmínku, bylo, že potkal krásnou slečnu, na čemž samotném toho věru moc světoborného není, avšak ona jej oslovila, čímž ho vytrhla z letargie, stejně tak, jako on dnes ráno u snídaně svého otce. V tu samou chvíli si tuto spojitost sám uvědomil a okamžitě a slepě uvěřil v to, že toto je ono osudové setkání, o němž toho už tolik slyšel a z nějž zákonitě vzejde láska na celý život.

Po necelé půlhodině ve znamení plytkých a neuvážených slov se již oba drželi za ruce a v očích kolemjdoucích se nejevili nikterak jinak než jako dvě beznadějně zamilované hrdličky. On mluvil o své ničím z všednosti vybočující existenci a ona s úsměvem přitakávala. Polibky pod rozkvetlou třešní na sebe nenechaly dlouho čekat a stejně tak ani vzájemné vyznání bezmezné lásky a oddanosti na věky věků. V jeho mysli vřela euforie z bezprostředně nabytého štěstí a předpokládejme, že nejinak tomu bylo i u jeho protějšku. Jak se tak cukrovali, dočista zapomněli na svět je obklopující - jediné, co pro ně bylo v celé té nepřebernosti vesmíru podstatné, byl ten druhý. Netvrdím, že na tom bylo samo o sobě něco vyloženě špatného, ale pravdou zůstává, že to, co následovalo, se ideálnímu jen stěží přiblížilo.

Pomalu ale s jistotou sobě vlastní nastal večer. Četnost přes den vytrvale projíždějících aut se snížila na stěží postřehnutelné minimum, což poskytlo našim milencům jakousi intimitu a jen posílilo jejich lhostejnost vůči fyzickému okolí. Říkám fyzického, protože fyzický byl i jejich střet s realitou. Ve chvíli kdy nepřecházeli přes přechod a přesto přecházeli silnici se, jak již nutně tušíte, zničehonic, v jedné vteřině věčnosti, přiřítila sanitka a snad v naději na příplatky kov prudce narazil na maso a odvrhl dívku dobrých pět metrů daleko. S nárazem bylo slyšet křupání zlámaných kostí, výkřik, brzdy a řev. Dívka ležela zakrvácená vprostřed silnice a její fyziognomie byla znatelně pošramocená. Chlapec se bezuzdně povaloval po zemi a v jeho bolestné agónii se mísil křik s pláčem až do na sebe nedlouho čekající chvíle, kdy ztratil vědomí.

Probudil se na nemocničním lůžku neschopen pohybu. Koutkem oka zpozoroval, že má na levé noze sádru a na pravé noze nic, jelikož mu chybí. Sestřička jej znovuobeznámila se skutečností, že se nachází v nemocnici a suše dodala, že, jejímy slovy: "Ta holka to nepřežila.". Co následovalo potom, není těžké odhadnout - hysterie, zoufalství a jim podobné odchylky od společenských norem. Co je ovšem neobvyklé, je postoj, který chlapec po svém zotavení k celé události zaujmul. A to sice, že těch několik hodin strávených s onou zesnulou, bylo těch několik nejradostnějších v jeho životě a snad proto musela být tato skoro až nadzemská radost vykoupena jeho doživotním smutkem.


15 názorů

Radka1284
10. 06. 2014
Dát tip

Na mě ten jazyk působí jako by vypravěč byl hyperaktivní a snažil se říct vše co nejrychleji. Tak jsem to i rychle četla. A taky se mi to celkem líbilo.


Garth
10. 06. 2014
Dát tip

já asi nepobral tu myšlenku, tak mi to přijde v podstatě bez pointy. Kdyby dívku náhodou nesrazilo auto, tak třeba opravdu žijí šťastný a pěkný život... Ten závěrečný postoj chlapce je prostě divný, protože to tak není...


Lakrov
10. 06. 2014
Dát tip

Černá kronika je první, co mě napadá po dočtení. Ze začátku to přiitom působí jako spontánně napsaný text, sypající se jeko cement z díry v pytli. Absence odstavců ztěžuje očím prostupnost, ale číst se to dá. Ve chvíli, kdy srovnáváš ty dva nejdůležitější momenty onoho překotného dne, mám dojem, že čtu cosi jako ntradiční fejeton. "Černokronikový" závěr mě z tohoto dojmu ovšem vyvede. Ještě by tě mohlo zajímat, že na první pokus (v den zveřejnění) se mi ten text nepodařilo dočíst (odradila mě pasáž ...se jal usrkávat čerstvě uvařenou kávu...).


roorybacky
10. 06. 2014
Dát tip

dobrá, pokusím se vzít si to do budoucna aspoň trochu k srdci :) každopádně díky za názor.


StvN
10. 06. 2014
Dát tip

Kdyz pises kratky prozaicky text, tak se venuj predevsim tomu, co je jadrem pribehu. Pokud potrebujes rici neco na doplneni, tak to rekni jednou vetou a vloz to nekam do textu, nevyclenuj na to zvlastni pasaze. Nema smysl stravit dvacet procent textu popisem neceho, co nema vyznam pro fungovani pribehu. Ctenar neni pitomej. Nektere informace krasne vstreba za behu. 


roorybacky
10. 06. 2014
Dát tip

tak jsem asi blbej, protože jsem to nepochopil. vyjádři to, prosím, explicitně.


StvN
10. 06. 2014
Dát tip

Ja vim, co jsi tim chtel vyjadrit. Moje otazka ti ma neco napovedet. 


roorybacky
10. 06. 2014
Dát tip

tím jsem chtěl vyjádřit to, jak obyčejnej byl život toho chlapce, nic enormně zajímavýho. že to zásadní se mu v životě stalo až v momentě kdy jí potkal.


StvN
10. 06. 2014
Dát tip

Viz janina. Plus dodam, ze uvodni pasaze jsou zbytecne dlouhe. Jde ti o zachyceni vztahu chlapce a divky, tak proc petina povidky pojednava o vstavani a snazi se nejak podat popis jeho vztahu k otci?


roorybacky
09. 06. 2014
Dát tip

jasně no, možná kdyby ta povídka byla delší, tka bych s tím pracoval častějc, ale když to má holt jen jednu stránku, tak se ani nenaskytlo o mnoho víc příležitostí to tam použít :). každopádně ještě jednou díky, nejsem na písmákovi zvyklej na pozitivní ohlasy :).


Není nic špatného na tom, když "vystoupíš" z pozadí. Ale asi bych zapojila celkově tvoje vnímání těch dvou průběžně. takhle z ničeho nic jedna věta na konci přímo od tebe, nevím, zkrátka mi to tam nesedí. Ale jiak jsem řekla, jinak palec nahoru,.:)


roorybacky
08. 06. 2014
Dát tip

díky. proč ti to vadí? mně na oslovení čtenáře vševědoucím vypravěčem nepřijde nic špatného... i když ono to "jak už tušíte" tam vůbec být nemuselo a nic moc by se nestalo - jen mi to tam prostě tak nějak pasovalo.


Trochu více satirické, ale proč ne, tvé myšlenky. Chvílemi krkolomné výrazy narušují celkově čtivost a plynulost textu, ale to je spíš jen můj problém.jen, jedna věc mi tam vážně vadí - celou dobu vystupuješ jako osoba přítomná jakoby z povzdálí - vypravěč, pozorovatel, ale přitom pak sám oslovuješ čtenáře ("jak už tušíte")Každopádně z apříběh palec nahoru


roorybacky
08. 06. 2014
Dát tip

neobratný sloh záměrem nebyl, každopádně díky za názor.


Janina6
08. 06. 2014
Dát tip

Už od prvního odstavce, popisujícího ranní vstávání, je to obsahově fádní a stylem vyjadřování odrazující (příšernosti typu „taktéž ne, čehož budiž důkazem“ se čtou opravdu špatně). Pokud správně chápu pointu, je tato „romantická“ povídka jakousi černohumorní parodií romantických povídek. Neobratný sloh, kvůli kterému jsem měla velké problémy vůbec dočíst, je tedy zřejmě záměr. I tak by ale stálo za úvahu, jestli se humor, jehož forma je natolik těžkopádná, dá ještě za humor považovat.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru