Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

A začalo to tak nevinně

09. 06. 2014
1
9
494
Autor
roorybacky

 „A začalo to tak nevinně,“ pomyslel si muž středního věku při pohledu na svou mrtvou ženu středního věku.

Pět minut po půlnoci, byt na předměstí, dveře se otevřou. Do neosvětlené předsíně vchází muž chůzí notně ovlivněnou jeho několikahodinovým pobytem v místním sociálním zařízení. Snaží se být pokud možno co nejméně hlučný, tělo jej však neposlouchá a tak naráží, zakopává a znovu naráží. Jeho nyní již ze spánku úspěšně probuzená žena dostává jedinečnou záminku pro to, aby si významně postěžovala a tím byť jen třeba symbolicky projevila svou již dlouho skrývanou, avšak o to více deprimující nespokojenost v manželství.

„Zase si chlastal; tak jako včera, tak jako zejtra, tak jako vždycky. Ty seš prostě nenapravitelnej alkoholik. To ti neni blbý ani to, že děti ve škole, když se jich někdo zeptá, co dělá jejich táta, tak odpovídaj, že chlastá?“ Odmlčí se a s rukama v bok a očima upřenýma čeká na to jak a jestli vůbec zareaguje.

Muž opileckým tónem, avšak se snadno postřehnutelným klidem praví: „Počkej, počkej, počkej – to že říkaj? Že jejich táta chlastá a víc už nic? Nejsem snad já ten, kdo tuhle zatracenou rodinu živí, zatimco ty akorát doma celý dny čumíš do zdi a zoufáš si nad tim, jak seš na tom hrozně špatně?“

Hned jak to dořekl, tak toho litoval. Nikdy jindy než v opilosti by si toto říci nedovolil, přestože si to třeba už tolikrát myslel. Teď, když se na ní v jindy intimním pološeru díval a viděl, že ji to očividně ranilo, ještě aby taky ne, jeho hluboká láska k ní se opět po dlouhé době probudila a on proklínal sám sebe za to, jak snadno se nechal vyprovokovat. Nyní už nebylo cesty zpět – řekl to, co řekl a je jen a pouze na ní, jak a jestli vůbec zareaguje.

Žena v afektu sebrala poslední zbytky své vnitřní síly a zmohla se na odpor: „Co si to dovoluješ mi tohle říct; mně, té, která vychovala děti a starala se o domácnost, zatimco tys byl furt někde nevim kde bůhví s kym, ale ne tady. Ani ty peníze si nebyl schopnej zajistit tak, aby to stačilo pro naše děti. A byla jsem to já, kdo jim musel lhát o tom, proč si s náma nebyl na Vánoce a proč nedostaly to, co chtěly, i když si jim to slíbil.“ Byla rozčilená jako nikdy předtím a další a další plamenná slova se jí užuž draly na jazyk, když v tom jí muž přerušil.

„Promiň, nechtěl jsem to říct, to alkohol ze mě mluvil. Odpustíš mi to lásko moje?“ Řekl to takhle přímočaře a nemyslel to jinak než upřímně, avšak onou přímočarostí by v leckterém vzbudil pocit, že v jeho promluvě nebylo ani zbla upřímnosti, ba dokonce snad, že se leckterému otevřeně vysmál a přesně takový pocit vzbudil i nyní ve své ženě.

Jestliže ještě před malou chvílí byla rozčilená jako nikdy předtím, nyní byla rozčilená jako nikdy potom. Její výraz ve tváři nabyl makabrózních tvarů, její tlukot srdce se zrychlil téměř až na přežitelné maximum a z jejich doširoka otevřených úst vyšel nelidský skřek: „ÁÁÁÁÁ“.

Vrhla se na něj. Kopala, škrábala a kousala. Kdo by to do ní kdy řekl. On rozhodně ne, jelikož byl proti její bezbřehé agresi zcela bezmocný. Shodila jej na zem a mlátila ho do hlavy deštníkem, jenž tam k jejímu velkému štěstí ležel. Častokrát v těch nejneobvyklejších situacích myslíme na to nejobvyklejší a toho budiž důkazem, že jediné co se mu nyní honilo hlavou bylo, zda-li měl těch piv devět, anebo deset.

„DEVĚT!“, blesklo mu náhle a o to rozhodněji hlavou a tedy věda, že není až tak opilý na to, aby byl beznadějně odsouzen k potupné smrti pod svojí běsnící manželkou, počal ji škrtiti. Pevně jí stisknul palci ohryzek a nedbaje jejích nářků nepolevoval. Zmítala se chvíli jako hadí žena pod vlivem nejmenovaných omamných látek až sebou naposledy škubla a zmlkla.

Ticho bytu narušovalo pouze přerývané oddechování mužské. Žena ležela vedle něj na podlaze v poloze, která by jí byla dozajista nepříjemná, pokud by byla naživu.

„A začalo to tak nevinně,“. Muž si dá deset, vlastně jenom devět piv, přijde domů a co se nestane - zabije svou ženu.


9 názorů

Radka1284
10. 06. 2014
Dát tip

Mně se to celkem líbilo, aspoň se nesnažíš psát jak ti zobák nenarostl nebo předávat nějaké moudré poselství.


roorybacky
10. 06. 2014
Dát tip

dobře no - budu pokornější :)


Mistře roorybacky, opatrně. Největší brzdou ve vývoji jedince (nejen tom literárním) je nedostatek pokory vůči zkušenějším, kteří to s tebou myslí dobře a stojí jim za to se nad tvým dílem pozastavit...

Ten styl mi také přijde takový moc upovídaný. Až příliš rozvinuté některé větné členy a snad každá přímá řeč s dvakrát tak dlouhou uvozující větou. Takhle píše většina lidí tady (bohužel já taky). A myslím si, že to skutečně není úplně to pravé ořechové...


StvN
10. 06. 2014
Dát tip

Mysli si, co chceš, ale je to tak, jak říkám.


roorybacky
10. 06. 2014
Dát tip

kdepak, tak si nepřipadám ani náhodou. na druhou stranu ale nemám rád takovéto absolutní soudy o tom, co dělá autor dobře a co dělá špatně. prostě stále hledám svůj styl, ale to podle mě neznamená, že ty výtky, které si mi směřoval bezvýhradně přijmu a zařídím se podle nich. pořád je to jen tvůj názor, tedy názor jednoho člověka. tím ho nijak nesnižuji, jen tvrdím, že je z kvantitativního hlediska zanedbatelný.


StvN
10. 06. 2014
Dát tip

Inu, pro osmilete dite je typicke, ze dela gramaticke chyby, neumi ridit auto a zrejme by slohove dost dobre neumelo vystihnout pocity vojaka, ktery poprve zabil. Chci rict. Je to pro tebe typicke v tomto tvem obdobi, kdy se ucis psat. Neni to ale naporad. Od toho davas svoje veci na pismak, abys zjistil, co delas dobre a co spatne a aby ses tech spatnych navyku zbavil. Nebo uz si pripadas jako hotovy spisovatel, ktery se nema co naucit?


roorybacky
10. 06. 2014
Dát tip

jj, mám celkem specifickej styl, prostě píšu, jak nejlíp umim a tohle hromadění ajektiv a snaha vystihnout méně slovy co nejvíce, je pro mě zřejmě typická. a váhal jsem mezi tím zda-li to dát mezi horor anebo humor, jenže ono je to tak něco mezi - respektive nevím jak jinak to žánrově zařadit. zcela vážné to není, zcela vtipné také ne. 


StvN
10. 06. 2014
Dát tip

Doporucil bych ti sloh zjednodusit. Snazis se rict co nejvice informaci (významně postěžovala, symbolicky projevila). Nekdy je toho moc. Smyslem psani je ostatne vystihnout nektere skutecnosti konstrukci situace, tekze pak neni nutne rikat vse, protoze ctenar to pochopi i bez toho, aby mu to autor vyslovne rikal. Na druhou stranu se zda, ze na tomhle zakladas svuj humor. Uprimne receno mne to humorne neprijde. 


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru