Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Tesla a jeho představení

17. 06. 2014
0
4
233
Autor
Jack Pier

Silnice byla neustále osvětlena díky autům, která stále přijížděla a parkovala podél krajnice na špinavém kamenném plácku. Z aut vystupovali jednotlivci i celé rodiny. Někteří si nesli fotoaparáty a všichni byli radostně naladění. Pár z nich si dokonce neslo plakát události a doufalo, že dostanou podpis. Lidé scházeli lesem dolu k jezeru. Poddél cesty visely po stromech žárovky.

Na břehu jezera byla pláž, kde se všichni shromažďovali. Povídali si a napjatě čekali. Nevěděli, co mají očekávat a ani kam hledět. Na plakátku stálo jen ,,Šílená elektřina na Michigenském jezeře!". Po chvíli někdo zvolal a začal ukazovat do vody. V záři letního Měsíce se rýsovala postava. Byl to muž a stál na malé pramičce. Všem došlo kdo to je a každý nedočkavě tajil dech.

,,Vážený pánové, dámy, chlapci i děvčata." Začal mluvit muž a jeho hlas se zvučně nesl až do stromů za davem. Muže i loďku zaplavilo světlo z velké žárovky, kterou dřímal v ruce. Byl to Nikola Tesla a dav si prohlížel svým vypočítavým a tajemným pohledem. Fotografové započali fotit, avšak blesky jim nevysvětlitelně nefungovaly.

,,Těší mě, že jste se přišli podívat na další můj kousek v tak hojném počtu." Pohledy spočinuly za závit žárovky, do kterého nevedl žádný drát.

,,Dnes vám předvedu neuvěřitelnou moc elektromagnetického vlnění. Uvidíte, jak bezpečný a výhodný tento objev je. Můj pomocník vám teď rozdá žárovky." Náctiletý chlapec se vynořil ze tmy s velkou krabicí plnou skleněných baněk. Procházel davem a lidé do krabice natahovali ruce a brali si žárovky. Byli nadšený, že oni sami budou předmětem pokusu. Chlapec se postavil stejně poslušně do davu a zíral na Teslu.

,,Výborně." Zvolal nadšeně a dopřál návštěvníkům úsměv.

,,Teď zvedněte své žárovky nad hlavu prosím."

Každý zvedl jednu ze svých rukou do vzduchu. Tesla pozvedl svojí jedinou svítící žárovku nad hlavu. Ta vzápětí zhasla a pláž i voda se ponořila do tmy. Dokonce jakoby Měsíc potemněl.

Za dvě vteřiny se rozsvítily žárovky všech návštěvníků. Každý žasl a šokovaně zvolával. Přendavali si jí z jedné ruky do druhé a marně kolem ní kroužili dlaní s úmyslem najít neviditelný drát. Nikdo z nich nechápal, jak je to možné.

Teslovo světlo se pomalu rozsvěcelo a všem návštěvníkům zase zhasínalo. Skoro to vypadalo, že bere jejich energii do té své.

,,Tohle byla malá ukázka elektromagnetických vln. V podstatě jde o energii, kterou znáte ve vodičích. Je to střídavý proud a touto ukázkou vám představuji, že je naprosto bezpečný!" Mluvil klidným tónem s rukou nataženou k nebi.

,,Teď vás poprosím o další věc. Vhoďte své žárovky do vody!"

Lidé je nevhodili hned. Chvíli si vyměňovali nechápavé pohledy a pak je postupně vhazovali před Teslovu pramici. Každá baňka se potopila několik centimetrů pod hladinu. Nešlo je vidět a dav si začínal myslet, že se trik nepovedl.

Tesla opět upadl pouze do Měsíčního svitu. Dav začal zmateně šeptat a šmátrat očima do tmy. Za pár vteřin se žárovky rozsvěcovaly pod vodou a dav žasl. Tleskali jak vyšinutý. Vypadalo to tak úchvatně. Více jak sto žárovek neuvěřitelně zářilo pod vodou. Pro většinu z nich se ten večer stal největším a nejkrásnějším okamžikem v životě.


4 názory

bruselka
27. 06. 2014
Dát tip

O Teslovi! Krása.. je v tom poetika, ostatní je už řečeno výše :)   


Janina6
19. 06. 2014
Dát tip

Hmm, vypadá to na školní sloh. Chtělo by to zapracovat na pravopisu, zbavit se "klasických" slohových chyb, jako je opakování stejných slov blízko sebe, nadbytečné užívání zájmen, chtělo by to rozšířit slovní zásobu ("na břehu BYLA pláž"), opravit chyby v mluvnických vazbách (pohledy spočinuly za závit žárovky)... chtělo by to prostě hodně věcí, než ten text bude vůbec ke čtení.


StvN
18. 06. 2014
Dát tip

Tezko se to hodnoti. Jestli je ti tak dvanact let, tak dobry. 


To ani není moc scifi - Tesla uměl divnější věci. Ale bezpečný to teda nebylo, Tesla používal na experimenty extrémně surový em pole, které je asi tak bezpečné, jako byly pokusy s rtg :D


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru