Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

V zajetí času

13. 08. 2014
0
0
669
Autor
Daniela.H


  

   Ještě žiješ v zajetí svých vlastních iluzí, z nichž jedna je čas. Čas může hojit poranění a zároveň tě může chytit do pasti vytvořené vlastní myslí. Není snad včerejšek už jen v pouhé vzpomínce přítomnosti, tak jako je zítřek v pouhé představě budoucího? Včerejšek i zítřek existuje jako pouhý odlesk přítomnosti, která se sebe vyšlehává plamínky vzpomínek či tužeb. Co jsou však vzpomínky a tužby ve srovnání s přítomností, která v sobě zahrnuje vše, jak minulé, tak budoucí? Dostaneš-li se do budoucnosti, pak její vnímání bude opět přítomností neviditelného.

   Hledáš-li trvalé štěstí, pak věz, že se nenachází nikde jinde, než v přítomnosti. A jediný důvod, proč ho nedokážeš vnímat, je tvoje přesvědčení, jež tě drží ve smyšleném světě. Ta představa, že jsi oddělena od štěstí, je ti omezením i vězením zároveň. Dveře vězení však nikdy nebyly zamčené a mříže postavené kolem tebe nikdy nebyly skutečnými mřížemi. Poznej svůj strach a zjistíš, že nad tebou ztrácí moc. Poznej svou úzkost a nech ji rozpustit ve věčnosti zapomnění. Poznej své trápení a ono se promění v radost. Všechno to, co považuješ za negativní, se podobá tmě, jež dává vzniknout světlu. Důvěřuj, že vše se děje přesně tak, jak je to správné.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru