Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Tam

15. 09. 2014
3
9
423
Autor
Blackwish

Pokus, omyl?

Jsem tam. Přišlo to náhle, jako blesk z čistého nebe. A vlastně to byl blesk doopravdy. Obloha cínové barvy jiskřila elektrickými výboji. Mozková zemská aktivita. Ležím rozplizle v posteli a koukám na tunel. Objevím se zpátky. Chvíli zmateně stojím a snažím se uvědomit si, na které straně jsem. Je to trochu jako dvojí život. Rozdíl je v tom, že v jednom umíte a můžete všechno a v tom druhém neumíte skoro nic a většina věcí se prostě nemůže. Já jsem v té složitější a radostnější verzi. Ocitám se zpátky tam a přemýšlím, proč jsem součástí pouliční lampy a ovládám intenzitu světla. Vtom si vzpomínám, že čekám na svého průvodce. Někoho, kdo by mi ukázal svůj dnešní reálný cíl a vjem. To mě baví. Pomáhá mi to porozumět realitě. Nesmím ale dávat veřejně najevo všechno, co už umím. Protože v tom případě je to zase podezřelé. A hlídky jsou všude.

Pod lampou, ve které se schovávám se mihl černý stín. Zpoza spadlých nahnědlých kaštanových listů pod dosud bohatě nazdobenýmy zelenými keři se objevil stín. Kočka. Velký černý kocour s předlouhými vousy, bílou náprsenkou a jednou ponožkou. Až na tu ponožku vypadal velmi váženě, asi jako nejlepší hodinář ve městě, který má v oku vražené sklo ze kterého čouhá řetízek, jenž vyrůstá z hodinářovy kapsy. Knír pečlivě zastřižený podle ne příliš, ale ani málo aktuální módy Oko vrásněně žluté a moudré jako severní oceán. Vidíte ho? Respekt budíci osobnost, že? No a teď si představte, že je bosý a na jedné noze má velkou bílou ponožku. Tak nějak vydapá ten kocour, co kouká na mé světlovyzažující tělo natěsnané do rozpálené pouliční lampy.
Zablikám a upoutávám jeho pozornost. Navazuji intensivní oční kontakt a pomalu se přesouvám, jako kapka medu stékající po tupém noži, stékám dolů, až do žlutých hlubin kocourových očí až se ocitám hluboko v samotném oku a prostupuji do nervů. Trochu se mi motá hlava, ale když párkrát zamrkám jsem tam.

Lampa, která mě tak lákala je pryč, zhasla. Nevím, co mě k ní tak táhlo, možná, že doufám, že světlo přitáhne kromě mě i nějaký větší noční hmyz. Alespoň něco málo jídlu. Celý den jsem totiž ještě nejedl. A to i přesto, že jsem věděl, kam bych mohl jít. A vím to i teď, ale něco mi říká, že je lepší vyhýbat se těm dvounohým tvorům, co nás chytají a zavírají se spolu s námi ve velkých betonových krabicích, kde nás nutí k tělesnému kontaktu. Odporné! A co je horší je to, že většina z nás tenhle hnus dělá dobrovolně kvůli jídlu. Prostituce!!!
Jsem naštvaný, hladový a vysílený, pro dnešek mě jedna noční hloupost která září z lapmy stála dost sil. Teď ještě narazím na zrzouna, jak se tak znám. Jak já to tu nesnáším . . . Las Vegas, pche...

 

Mrkám, ztrácím obraz. Pixely se rozpadávají, obrazovka bliká, porucha je na vašem příjimači. Cítím teplo v zádech, které je velmi příjemné, konečně hřejivý pocit po celém tom studeném dni, jako, když si zapálíte krb po velmi náročné cestě čerstvě napadaným sněhem pod nočním závěsem.
Zahříváte si záda a cítíte, že jste k ohni blíž a blíž. Až už jste tak blízko, že začínáte hořet. Nebolí to, je to nádherné, mateřské teplo, které vás pohltí a obejme svou něžně krutou láskou.
Hotové peklo, mordor, ohnivý oceán. Modroorandžová nádhera. Pulzující zapálená místnost s tísíci okny, které dýchají a lačně lapají po kyslíku, který je živí.
Mým úkolem je rozebrat skládačku, něco jako lego. Někdo i s ním dal velikou práci, než postavil takové dílo. Dokonce je to dílo hned několika věcí. No a já si nakráčím, požívám kyslík a celou tu skládačku, která vznikala sedm opravdových let pěkně rozebírám a malinké díly rozhazuju kolem.

Jsem oheň.

A pěkně to ve mně žhne. Někdo mi dává dopping. Vzduch lítá sem a tam a já mám tolik kyslíku, že rozebírám jako blázen, dokonce tak rychle, že to dělám lajdácky a nechávám hodně dílků spojených, protože v té rychlosti se to prostě nedá zvládat!! Tak milí čtenáři, vzniká kouř. Táhne mě to dovnitř, ale chci zůstat tady, uprostřed toho pekla.
Až se všechno uklidní a moje pozice velmi rychle mizí, umírám. Připadám si oholeně. Jako sopečný popel. Bílý prášek. Plná poušť bílošedého prášku, bořím se v tom písku a padám na zem. Všechno kolem mě se rozvlní, rozhoupá, je mi fajn.

Něco se ale děje.

Všechno se bortí. Padám dolů. Je to ohromná rychlost, přesto si to ale užívám. Tak neuvěřielně rychle a přitom dostatečně pomalu na to, že vnímám každý detail mé trasy. Dopadám na zem s lehkostí peří, které vypadlo z polštáře, roztržené dvěma nahými dívkami hrající starou dobrou polštářovou bitvu. Dopadám na šedý chodník. Ozve se klapot pánských podpatků. Utichne. Ležím napůl v louži a vidím majitele toho zvuku. Postarší pán, který si právě odklepal cigaretu si mohutně znova potáhl a labužnicky vydechl. Jde dál a za chvíli po něm není ani stopa, jako kdyby nikdy neexistoval.

Ležím a vnímám prostor. Nebe je plné hvězd, právě jedna padá. Moje rozmoklá čedočerná poušť je ovívána nočním vánkem a já cítím klid a mír v srdci. Jako po dlouhém dobrodružství, při závěrečných titulkách epických filmů. Takhle si tu ležím a říkám si, jaká je to paráda.


Bylo to moc fajn. Jenže pak mi to zkazil vřískot kocoura, kterého právě přejelo auto.


9 názorů

Naporvé mě to moc nebavilo, podruhé jsem si dal tripa a bylo to lepší. Ale pořád ne dost dobré...


Skarabea
16. 09. 2014
Dát tip

nebavilo...to, že je v texte určité tajomstvo, zahmlenosť nemusí byť na škodu, môžeš tak dať textu hĺbku a môžeš tak vytvárať určité napätie...tu sa však jedná skôr o samoúčelnosť


Blackwish
16. 09. 2014
Dát tip

Díky!:) Za překlepy se omlouvám, psala jsem to v pozdní noční hodinu, byl to momentální nápad, který jsem chtěla využít.

Psala jsem to naschvál, aby nebylo jasné o koho nebo o co se jedná. V mužském rodě je to jen ve chvíli, kdy je to kocourem.

 

Nevím přesně co to je, možná sen, možná nějaká energie, která putuje z místa na místo . . .


eronidrian
16. 09. 2014
Dát tip

No... Zajímavé, ale občas v to byl trochu zmatek. Také jsem nepochopil co jsi tím chtěl říct.


Lakrov
16. 09. 2014
Dát tip

Je v tom dávka napětí a chvíli mi připadá, že pohnutkou k napsání byl zmatek v hlavě, způsobený celodením(nočním) "gamesením". Probouzí to ve mně zvědavost, kdo že je oním "tvorem" (netvorem, fyzikálním jevem...), jenž z toho textu mluví v první osobě. Elektrický proud? Kyslík? A už (právě včas) se dozvídám, že oheň.

Připomínky k užitým výrazům, slohu apod.:

Slovo mordor je pro mně) zprofanované, ale možná, že pro určitou věkovou generaci patři k základní slovní zásobě.

Řečnickou vsuvku "...Tak milí čtenáři..." by sis mohl odpustit, stejně jako závěrečného přejetého kocoura.

 Ale jinak to jde (nebo hoří?) :-) Tip.


Jozkah
16. 09. 2014
Dát tip

Úsměvné (a trochu trapné) je, že jsem kriticky zmínil překlepy a sám jsem, jak vidím, udělal překlep hned v prvním řádku svého příspěvku ... snad mi bude odpuštěno ;-)


Jozkah
16. 09. 2014
Dát tip

Fantasy to rozhodně není (ani pomus o něj ne), ale jako experiment s načrtnutím řady fantaskních emocí a pocitů je to dobré. Nastínění jednotlivých etap "vnímání" hlavní postavy (lampa, kocour, oheň, popel) je pojato hezky úsporně a přitom dostatečně výstižně.

Dole ve formuláři se dočítám, že autor současně stojí i nestojí o hlubší kritiku, takže nevím, na čem jsem ;-) Zkusím z toho vybruslit tak, že nějakou kritiku tu drze přidám - a autorovi to vynahradím tipem (protože text se mi celkově opravdu líbí) :-)

Trochu ruší až příliš mnoho překlepů na tak krátký text (občas schází čárky a tečky ve větách i písmenka ve slovech).

Na některých formulacích se ještě dá určitě zapracovat. Např. zakončení první i druhé věty druhého odstavce shodným slovem "stín" nezní (v tomto konkrétním případě) moc dobře. Nebo opakování stejné spojky v páté větě téhož odstavce (který má v oku vražené sklo ze kterého čouhá řetízek). Takto to při čtení trochu drhne - dalo by se to formulovat lépe.


Nemůžu říct, že by to bylo napsané zle, to vůbec, ale je v tom na mě moc velký chaos a tak nějak jsem ztracená. Ale, to je možná jenom můj problém. 


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru