Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Pro Eurydiku

02. 03. 2002
8
0
1417
Autor
montyjack

Vždycky jsem měl rád pohádky. Opravdu. Vám bych přece nelhal ;) Také jsem jich spousty přečetl. Od českých lidových až po čínské, vlastně taky lidové. ;) Ale jsem kluk (tedy byl jsem) a hledal jsem postavy, se kterými bych se mohl lépe ztotožnit. Nic proti českému Honzovi, ale docela chápu, že po něm Hollywood dosud nesáhl. Chtělo to něco jiného. Prostě statečné hrdiny, strašlivé příšery a opravdová dobrodružství. A tak jsem jednoho dne nalezl mytologii. Přímo řecké báje a pověsti. To teprve bylo něco. Být tak antickým hrdinou. Kluci v mých letech (ano pořád hovořím o tehdy) chtěli být policisty a kosmonauty, ale já ne. Já chtěl být kentaur. Vážně. Tedy, než jsem dočetl kapitolu. Pak už jsem byl většinou Herkules. Chvilku i Pallas Athéna. Než mi došlo, že je to vlastně ženská. ;) Měl jsem ten svět magie a udatnosti opravdu rád. A pak jsem, více méně omylem, nalezl v knihovničce rodičů ještě jednu knihu. S velmi nečekaným názvem. Jmenovala se Příběhy lásky. Ten název mi celkem nic neříkal (tehdy, opakuji TEHDY) ;), ale na obalu jsem bezpečně rozpoznal Apollóna, svého favorita ve střelbě lukem. Tak jsem si ji takzvaně vypůjčil a dal se do čtení. Bylo to ůžasné. Najednou se řada mých hrdinů objevila zcela v jiném světle. Teď když o tom uvažuji, díky té knize jsem nečekaně brzy dospěl ;). Ale rozhodně to byly nádherné příběhy. Některé veselé, ale převážně smutné. Dočetl jsem se o lásce Heleny trojské k Parisovi. Našel jsem tam i nádherný příběh Filemóna a Baukis. A také smutný osud Orfea a jeho lásky Eurydiky. Později jsem na řadu těch příběhů a postav téměř zapomněl, ale nevím proč, na Orfea nikdy. A znovu jsem si na něj vzpomněl dnes. Je vůbec zvláštní, co člověku letí hlavou, když loupe cibuli ;). A tak jsem zpakostil (to je slovo, že ?) ;) následující veršíky. Mimochodem, knedlíčky s uzeninkou a osmaženou cibulkou byly fantastické. ;)

 

Jsem jako starý, osahaný spis
co hledá skrýš
snad k vyhlazení vrásek
Však ty mne najdeš
Že ano ?
Nemesis
Ozvěno slibů a poraněných lásek

 

Ta dlouhá cesta už mne trochu zmáhá
A věčná láska ?
Lepší nevěřit
Tak přece konej
Od kdy osud váhá ?
Je přece snadné
zradit
udeřit

 

Znám dobře ortel, co mne zítra čeká
Tak prosím neplač, jen možná někdy zkus
pohladit loutnu
než ji vezme řeka
kde potkám osud
já mrtvý Orfeus

 


Toscana
15. 01. 2006
Dát tip
ze života jako hrom - a tip

montyjack
28. 09. 2002
Dát tip
Psychopat: Opravdu ? Ale to neni moje vina ? Ja to necetl ;)

montyjack
05. 03. 2002
Dát tip
Alathea: Ahaaaaaa. ;) Dekujiiiii .... ;)

montyjack
04. 03. 2002
Dát tip
Jupííííí. Děkujííííííííí. ;)))

montyjack
04. 03. 2002
Dát tip
Hmm. A jedna kosmetická úpravička ;) Místo věty: "Tak přece konej" By asi bylo vhodnější: "Tak jenom konej" Neboť další "přece" je ob větu. Aghrrr. Jak to, že jsem si toho nevšiml ? ;))))

Alathea
04. 03. 2002
Dát tip
Myslela jsem, ze to dvoji "prece" je umyslne. A kosmeticke upravicky nemusis delat jen v kritice, ale muzes je provest v dile samotnem, pod odkazem "Mazani del (+Arena)" z hlavni stranky (na niz se dostanes kliknutim na sve jmeno vpravo). Pak u dila vyberes moznost Upravit, upravis, a je to. Mimochodem, je to pekne :)

Alathea
04. 03. 2002
Dát tip
Ehm... Vlevo :)

myrinda
03. 03. 2002
Dát tip
libi se mi to tip

Stevenson
02. 03. 2002
Dát tip
hezke.. libi. tak budu mit zase co delat se ctenim ostatnich Tvych..((T*

montyjack
02. 03. 2002
Dát tip
Steve: Díky. Bejt ženská, tak se do tebe zamiluju ;)

Stevenson
02. 03. 2002
Dát tip
tak to ted bacha.. s tim jarem..

Kami
02. 03. 2002
Dát tip
Začínáš se mi líbit (dílka!) :o)*

montyjack
02. 03. 2002
Dát tip
Kami: Jupííí. Skoro se červenám ;))

Kami
02. 03. 2002
Dát tip
Ale di ty :o)

Nuitík
02. 03. 2002
Dát tip
jůů, to je krásný! Ten prolog je taky moc fajn napsaný, protože kdyby ne, nedočetla bych ho :o))) Moc fajn mytologie...hůůůů, to je hezké*

blbjenka
02. 03. 2002
Dát tip
to je nespravedlivý. mě dneska nad cibulí nenapadlo lautr nic... a tebe taková pěkná věc...

Skaen
02. 03. 2002
Dát tip
krásné :) Tvoje dílka (alespoň ty co jsem četla) jsou místy (pro mě) až geniální ;) *!

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru