Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Polední tma

25. 09. 2014
1
7
553
Autor
eronidrian

Polední tma

Přinášíme vám další reportáž ze světa starých státních tajemstvích.

Před více než sto lety, vypráví James Mason:
Dobrý den, jmenuji se James Mason a ten den jsem byl u mě doma. Bydlím sám v centru Londýna. Kreslil jsem, živím se tím. Nejsem sice moc známý, ale uživím se. Právě jsem kreslil hřívu jednoho z koňů velkého stáda, když najednou ztmavla celá obloha a já neviděl na kreslení, přestože byli asi dvě hodiny odpoledne. Nevěděl jsem co si o tom mám myslet, žádné bouřky přece neměly přijít. To už jsem viděl jak se celý Londýn rozsvěcuje stovkami, tisíci oken. Tma byla jako o půlnoci. Dokonce ani slunce nebylo přes temnotu vidět. Byl jsem strašně rozrušený, nemohl jsem si to vysvětlit- taková tma dvě hodiny po poledni. Nikdy jsem neměl moc silné nervy, omdlel jsem.

Přesněji nám celou událost vylíčí jeden novinový článek (některá důležitá data chybí, protože na událost bylo uvaleno částečné informační embargo):

Tma dvě hodiny po poledni
Už 17 dní visí nad celým Londýnem oblak neprostupné temnoty. Podle očitých svědků se tma snesla ai dvě hodiny po poledni a od té doby neustále zakrývá celé město. Ani sluneční paprsky touto tmou neproniknou. Lidé říkají, že musí mít zavřená okna, jinak jim temnota vnikne do místnosti a rozptýlí se až za půl hodiny. Odborníci, Scotland Yard i armáda zkoumají vše okolo tohoto jevu, ale zatím nemají žádné výsledky...

Událost nám částečně vylíčí tento rozhovor z deníku The Times s Thomasem Palmerem, který je vedoucím vyšetřovacího týmu, zřízeného právě kvůli této události:

The Times: Dobrý den, jak pokračuje vyšetřování ohledně této divné tmy v Londýně ?
Thomas Palmer: Pokro
čilo celkem dost, máme nějaké zajímavé stopy.
T.T.: Jak
é ?
T.P.: Nap
říklad, že když lidé otevřou okna vnikne jim do místnost temnota.
T.T.: Co by se z toho dalo usoudit ?
T.P.:
Že ve vzduchu je asi nějaký plyn, co pohlcuje sluneční záření.
T.T.: Prov
áděli jste nějaké rozbory vzduchu ?
T.P.: Ano, prov
áděli. Ve vzduchu je v malém množství rozptýlen nějaký neznámý plyn.
T.T.: A nev
íte kdo by to mohl mít na svědomí ?
T.P.: To nev
íme, ale náhlé objevení plynu určitě nebude mít přirozený původ.
T.T.: D
ěkuji za rozhovor a informace, nashledanou.
T.P.: Nashledanou

Dále vypráví Margaretha Hawkinsová, sekretářka velitele Scotland Yardu Jamieho Walkera:
V celém Londýně byla už 20 dní tma a šéf byl pořád v jednom kole. Telefon zvonil a zvonil, přicházely další a další návštěvy. I já jsem mnohokrát pracovala přes čas. Jednou jsem byla svědkem rozhovoru šéfa se známým odborníkem na sluneční záření a vůbec světlo, Thomasem Palmerem. Nedalo mi to a rozhovor jsem si zapsala.

Nemohli jsme najít lepší záznam rozhovoru než zápisky Margarethy Hawkinsové. Zápisky jsou občas nečitelné a občas jejich pisatelka něco přeslechla:
dobrý den jsem vedoucí vyšeujícího týmu ohledně ------------------- se thomas palmer já jsem velitel scotlnd yardu jamie walker ------ víte ---------veřejnosti jsem prozradil jen část toho co víme ale vám to prozdím tak mluvte plyn ------- nejvyššího patra ---------- the shard jeho ------------------ roger williams okaitě tam vyšlu oddíl policistů ------------informaci

Pro snažší pochopení přidáváme několik informací o londýnském mrakodrapu The Shard:
Výška- 309,6 m
Počet podlaží- 72 +15 tvoří skleněná výstavba
Podlahová plocha- 110 000 m2
Architekt- Renzo Piano
Výstavba- 2009- 2012
Adresa- 32 London Bridge Street
Do roku 2034 nejvyšší mrakodrap ve Velké Britá
nii

Přesný popis průběhu akce z archivu Scotland Yard:
                                                                                     Mise 375
                                                                          ( kryc
í jméno Shard)
C
íl: zajmout a vyslechnout Rogera Williamse, bydlícího v nejvyšším podlaží mrakodrapu The Shard
Akce ze z
účastní: 7 policistů a zástupce velitele Scotland Yardu John Young
Doprava na m
ísto: dva policejní automobili
Pr
ůběh: 14:35- výjezd aut ze základny
14:42- p
říjezd na London Bridge Street
14:45- p
říjezd k mrakodrapu The Shard
14:48- vstup do budovy
14:53- p
říchod ke dveřím bytu
15:07- vnik do bytu

Dále bude ve vypravování pokračovat John Young zástupce velitele Scotland Yardu:
Zvonili jsme na zvonek u dveří. Přikázali jsme jménem zákona ať otevřou dveře, nic nepomohlo. Musel jsem dát rozkaz k vyražení dveří. Dveře byly bezpečnostní s výstuhou z pevné oceli, takže jsem musel poslat jednoho policistu do auta pro autogen. S jeho pomocí jsme se snadno dostali do bytu. Vpadli jsme rovnou do luxusní haly kde na mohutných pohovkách u stolečku popíjeli čaj milionář Roger Williams a nějaký neznámý muž. ,,Jste zatčeni, máte právo nevypovídat, ale vše co řeknete může být použito proti vám," pronesl jsem skoro tradiční větu. ,,Proč, co si to dovolujete!" křičel Roger Williams a zuřivě se bránil proti nasazení pout. Nakonec jsme milionáře i jeho společníka a zmítající se dopravili do auta.

Po sto letech je nám konečně přístupný záznam výslechu Rogera Williamse:
Dne 3. dubna 2013 byli zajmuti Roger Williams a jakýsi neznámý muž. O týden později na ně byli použity omamující drogy, protože odmítli vypovídat. Toto je záznam výslechu Rogera Williamse z 11. dubna 2013:
Vysl
íchající: Jmenujete se Roger Williams ?
Roger Williams: Ano
V: Bydl
íte v mrakodrapu The Shard na 32 London Bridge Street
R.W.: Ano
V: Kdo je ten mu
ž, který byl před 8 dny zatčen spolus vámi ?
R.W.: George Lee
V: Kdo je George Lee ?
R.W.: Vyn
álezce a uprchlý zločinec
V: Jak a odkud uprchl ?
R.W.: Utekl z biringhamsk
é věznice s mou pomocí. Nastrčil jsem tam za něj jiného člověka, který je tam teď zavřený místo něho
V: Co d
ělal u vás doma ?
R.W.: Ukr
ýval jsem ho u sebe doma
V:
Říkal jste, že je vynálezce, co vynalezl ?
R.W.: Pohlcova
č světla
V: Jak funguje ?
R.W.: Do vzduchu se vypust
í zvláštní plyn, který pohlcuje světlo. Každá částečka plynu zvládne světlo pohlcovat půl hodiny, potom spadne na zem malý jako prach
V: M
áte tento vynález doma ?
R.W.: Ano
V: Pou
žíval jste ho od 14. března do dnes ?
R.W.: Ano
V: Pro
č ?
R.W.: Spolu s Georgem jsme ho zkou
šeli
George Lee u sv
ého výslechu potvrdil vše co řekl Roger Williams, ale nic nového neřekl.

Vynález byl 13. dubna zlikvidován a 14. dubna už bylo nad Londýnem normální světlo.

Zde je zjednodušený opis rozsudku nad Georgem Lee a Rogerem Williamsem:
Roger Willliams- shledán vinným za pomoc s útěkem z vězení
schovávání uprchlého zločince
napom
áhání k ohrožování veřejné bezpečnosti
Bude potrest
án zabavením majetku a doživotním odnětím svobody

George Lee-
shledán vinným za ohrožování veřejné bezpečnosti
útěk z vězení
Kvůli možným rizikům pro bezpečnost státu i bezpečnost mezinárodní
bude potrestán smrtí injekcí

Dnes s tím ne všichni souhlasí. Anglický ministerský předseda řekl:
S rozsudkem naprosto souhlasím, George Lee by bezpochyby dokázal dostat vynález do španých rukou, v kterých by byl velmi nebezpečný.

Slavný anglický vědec Jack Murphy tvrdí úplně něco jiného:
Toho geniálního vynálezce jsme nemuseli zabíjet. Jeho vynález by se dal využít i pro dobré věci. Například by se dal plyn více rozptýlit aby tvořil jakýsi lehký stín a dal by se vypouštět ve velmi slunečných dnech nad obydlená místa pro větší komfort obyvytelstva...

Takto nejasně končí příběh vynálezce o kterém se ani sto let po jeho smrti neví jestli byl rozsudek správný a bezpečnější nebo jestli by jeho další život neměl přínos pro celé lidstvo.


7 názorů

eronidrian
28. 09. 2014
Dát tip

Mým úmyslem bylo držet čtenáře napnutého až do konce, ale že se mi to nepovedlo to se dozvídám až teď. Stylistickou úpravu nevím jestli bych zvládl, protože nevím, co bych měl upravovat. Napíšeš mi prosím příklad ? Jinak moc díky za přečtní i komentář.


Originální, docela i promyšlené, i když teda v textu jsem se nevracel, abych to nějak do detailu študoval. Možná, že jsi neměl tak brzo zmiňovat pohlcování světla - je to tam myslím hned na začátku dvakrát (u rozhovoru s vyšetřovatelem a u novinovýho článku). Takže pak přišlo mírný zklamání, když výsledkem toho celýho šetření bylo totéž, co už se tak trochu řeklo na začátku. Prostě bych doporučoval :-) nějak to ještě zaonačit, aby to ze začátku vypadalo víc tajemnější a pak to dokázalo překvapit. I tak se mi celkově líbí ta originalita, žes zkusil něco jinak, a že sis s dílkem obsahově pohrál. Horší je to už s gramatikou a stylisticky. Tam by to přece jenom chtělo ještě trochu počechrat. Kdybys to napsal v tomhle směru líp, klidně bych dílko zkoušel nominovat na povídku měsíce, ale takhle bys tam dostal na zadek a byla by to medvědí služba.


eronidrian
26. 09. 2014
Dát tip

Pravopisné chyb y jsou určitě minus a měl bych si na ně dát pozor, ale vždy hořím po dopsání díla nedočkavostí na nové kritiky, takže si na to moc pozor nedávám. Základ reportáže je v budoucnosti, kdy reportéři odhalují utajené události dnešní doby. Možná to není úplně srozumitelné, ale jakási narážka na to je poslední řádek informací o mrakodrapu The Shard: Do roku 2034 nejvyšší mrakodrap ve velké Británii.

Jinak moc díky za kritiku, všechny poznatky a postřehy, ať kladné či záporné jsoupro mě velmi cenné.


Lakrov
26. 09. 2014
Dát tip

Nemohu se chytnou obsahově (Mason... co mi to jen říká; sériový vrah?) a nedaří se mi začíst, srovnat se se slohem, jakým je to psáno, takže první, čeho se chytnu, je pravopisná chyba: ...přestože byli asi dvě hodiny odpoledne... (později zjišťuji, že ojedinělá). Zároveň z toho textu -- snad díky vloženým (pseudo)novinovým článkům -- cítím určité napětí. I to střídání typu a velikosti písma (což mi jindy vadí) je myslím v tomto případě užitečné.

Údaje o mrakodrapu mě naplňují dojmem, že mi něco při čtení uniklo; na začátku byl časový údaj "...před více než sto lety..." a náhle se bez jakéhokoli náznaku časového střihu ocitáme v současnosti. A další pravopisná chyba: ...dva policejní automobili... Potvrzuje se má počateční doměnka, že se jedná o jakousi obdobu sci-fi, (proti čemuž nemám námitek), vedené jako by po linii policejních záznamů. Mám však trochu zmatek v čase, kdy se jednotlivé události odehrály, takže mi možná něco uniklo. Mám zkusit číst znovu?


eronidrian
25. 09. 2014
Dát tip

Co znamená ten smajlík ? Že se ti to líbilo nebo se máš dobře ?:) 


ogoti
25. 09. 2014
Dát tip

:)


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru