Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Jak ti je?

22. 10. 2014
0
4
615
Autor
Monanarch

Pokus o kratičký prozaický útvar Čím tvrdší kritika, tím lépe.

"Jak ti je?" Zeptal se přítel s ustaraným, snad ne hraným, výrazem ve tváři. Jak mi je, zamyslel jsem se. Jak popsat duševní stav býka v zápasu s toreadorem, když hrdé zvíře nemůže odolat červenému praporku ani na pokraji svých sil? Jak popsat pocity opilce plačícího nad dopitou lahví v době kdy dochází k zjištění, že mu opět život nevyřešila? Jak vylíčit pocity chlapce, když sleduje jak se jeho vysněná dívka prochází parkem s jeho nejlepším kamarádem? Jakými slovy vyjádřit pocity slunečnic na sklonku dne? Jak jen vyjádřit ztrátu víry v pocitech osamění? Jaká slova může člověk zvolit, aby se vyřekl z niterních pocitů a tak celou tíhu vlastního vědomí netížil v sobě?

"Je mi fajn," odpověděl jsem s mírným úsměvem na tváři, hraným.


4 názory

Lakrov
23. 10. 2014
Dát tip

Čekám, že po všech těch ilustračních příkladech přijde nějaká pecka. Něco co se tvému protagonistovi, píšcímu v první osobě, skutečně přihodilo. Pecka nepřišla a mně dochází, že se mu zřejmě postupně přihodilo (téměř) vše, co je v jeho předchozím myšlenkovém monologu jmenováno.

Zda se s tím, co vše ho potkalo, dokáže či nedokže vyrovnat, zůstává po dočtení nezodpovězené a za nevyslovené ústřední téma téhle miniatury považuji myšlenku, co všechno a jak mistrně v sobě dokážeme skrývat.


Monanarch
23. 10. 2014
Dát tip

Děkuji za kritiku, co se týče užitých slov tak se hájit příliš nemohu, ale třeba se časem dopíši k něčemu lepšímu, pokud budu psát trochu více. A k závěru, jsou povahy co v sobě radši všechno dusí, já sám bych se asi pár přátelům svěřil, ale tohle měl být trošku "americký" model myšlení, kde na otázku: "How are you?" JIná odpověď než: "I am fine." téměř neexistuje.


Janina6
23. 10. 2014
Dát tip

Líbí se mi, kolik synonym jsi našel pro slovo "popsat". Možná by se jich dalo najít ještě víc (a neopakovat "jak vyjádřit" a "jak jen vyjádřit"). Formulace "tížit v sobě tíži" mi připadá už trochu překombinovaná. Obsahově mě zklamal závěr. Nemyslím si, že - pokud jde o skutečného přítele - se musíme až takhle přetvařovat, a říkat Je mi dobře, když je to přesně naopak. Těžko vyjádřitelný stav se dá shrnout zjednodušeně (Cítím se mizerně), ale není o něm třeba lhát.


Kočkodan
23. 10. 2014
Dát tip
Moc se ti omlouvám, ale mne se to líbilo. :-)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru