Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Moře odpovědí

28. 10. 2014
11
23
694
Autor
Daniela.H

  27.10.2014, 23:11 

   

 Toulám se jen tak

   večerem

   ještě jsem skutečná 

   a v noci obrátím se

   v sen

   prý ráno moudřejší,

   vždyť ve snech 

   moře odpovědí

 

   a jen pár možností

   na výběr 

   jak s ránem projít

   skrze den. 

   V moři odpovědí

   vybrat jednu z nich,

   jen jednu

   jeden směr.

 

   Bůh ví, kam míří

   příští den.


23 názorů

per_zay
31. 10. 2014
Dát tip

*!*


egil
30. 10. 2014
Dát tip

To se s ničím nevylučuje. Poezie může sloužit jako nástroj poznávání - tvůrčí proces (autorské gesto) jako strůjce poznání, které se ustavuje až vznikem básně. Pojmenovávání tušeného... Vyvlékání na zřetel... Takhle o tom píše Borghes ("kdybych na začátku psaní psal konec, nepsal bych..."), Valente a další.

Já ale nehodnotím tvůrčí proces, přísluší mi zamýšlet se nad výsledkem. A na tom se dá nějak lehce zapracovat. Anebo se do toho pořádně opřít při samotném psaní (a vida, tady si odporuju, teď už mluvím o tvůrčím procesu - -, ale spíš tak nějak obecně a za sebe).

Myslet až na hranice sebou myslitelného, narušovat je a zašlehávat za ně.

Základem je promluva, nějaká sdělná, pak narušit očekávání (v první řadě svá vlastní). Prostě nesázet na jistoty. I kdyby výsledek nebyl "ladný".

Dobrá poezie takřka vždy přesahuje persónu autora.


Daniela.H
30. 10. 2014
Dát tip

Děkuji za komentář, vlastně se mi nedaří najít  záchytný bod od kterého to mohu dál rozvíjet - jako v mlze, kdy všechno má nejisté kontury.  Celá tato báseň je tvořena intuitivně -  na začátku nevím, co bude na konci, je ji nechávám vzniknout.   


egil
30. 10. 2014
Dát tip

Dal bych si ovšem pozor na obraty typu "moře odpovědí" (tím spíš, že je ten obrat i titulní). To je taková bazální věc - každá báseň by měla mít nějakou jakost (někdo, myslím Petr Král, říká "pohlaví"). Příliš obecné figury (a o to víc, když genitivní vazby typu pramen touhy.... nebo "moře otázek") báseň spíš kleští. Básnický text by měl promluvit, to jistě, a já chápu Tvoje naladění, z něhož v tomhle textu promlouváš. Ale -

báseň by měla mít i tělo, a na tomto poli Tvůj text trochu selhává. Je bezbarvý, nevstupuje do něj žádné konkrétno. Reflexe/emoce - úsporně ustrojená; daktyloktrochej míří k finálnímu jambickému spádu (vše spíše intuitivně provázáno, přesto celek plyne), ale - jako artefakt je text příliš éterický, necítím jej, nemá barvu (substantiva, ale i adjektiva vesměs obecná...).

Jako bys v textu naplňovala jakousi představu, jak by báseň měla vypadat (můj dojem). Na Tvém místě bych zkusil se odvázat a klidně to zkusit na větší ploše, rýmy Tě spíš svazují (některé jsou poněkud mechanické), než aby text posouvaly, osobitě jej provazovaly, resp. překvapivě ozvláštňovaly.


helgard
29. 10. 2014
Dát tip

Vidíte, že i přes maximální snahu o degradaci (používáním mnoha sprostých slov) se mi u Vás nepovedlo degradovat mou kritiku natolik abyste se nepozastavila nad možností že nejsem jen lascívní kritik lidí a děl...A to mi stačí abych mohl říci pro začátek rozhodně nejste hloupá. Zbývá se zeptat proč nemohu od Vás číst nějakou klasiku? :-) I Vám pěkný den....v úctě k lidským možnostem Petr. 


Daniela.H
29. 10. 2014
Dát tip

Někdy píšete velmi rozumně Petře, jindy se nemohu prokousat tím množství nadávek ve Vašich komentářích, nicméně je to spíš můj problém. Nechci tvrdit, že jste hloupý a jednoduchý kritik, jen občas pro kritiku používáte hloupé nástroje, což může dost degradovat to, co chcete sdělit. A to je škoda. Mějte pěkný den.


helgard
29. 10. 2014
Dát tip

Danielo na Vaši otázku bych mohl odpovědt až tehdy, kdybych si přečetl a malinko nastudoval alespoň polovinu Vašich děl, a přečetl si alespoň polovinu Vašich reakcí pod díly jiných...Pak jsem schopen zodpovědně říci, jestli myslíte a uvažujete jako idiot v autorském světě. Dejte mi čas a pište, publikujte a já se občas zastavím a můžeme to puzzle postupně složit. Ono taky je tu ještě jeden problém....Co když přes všechny tyhle šablony a tuhle anonymní šeď najednou napíšete skutečnou báseň....myslím tím fakt řemeslnou pochopitelnou znělou nebo zpěvně fonetickou a bude mít jasnou myšlenku, která se potáhne dílem jako nit a bude si s ní hrát a bude mít všechno co má mít báseň....no co pak? Já hluboce respektuji vývoj, evoluci a růst jak čtenáře tak pisatele. A proto ač se Vám mohu zdát jako houpý a jednoduchý kritik kritiků a lidí, pravda je, že se umím zastavit ba i vrátit k něčemu co jsem dřívě zkritizoval a po několika letech to přehodnotit, protože i já jako všechno kolem mne se vyvíjím a moudřím.  Tak to aby bylo jasno Danielo.  Pěkný den ženo.....Petr 


Daniela.H
29. 10. 2014
Dát tip

Pokud dobře rozumím, jsem zřejmě zařazena do Vaší kategorie ubohých idiotů,  blbečků a moulů, ale nemohu to brát jako kritiku vlastní osobnosti, pouze jako kritiku sebe jako autora, neboť Vy nehodnotíte člověka.  Chápu to dobře? Jen aby mezi námi bylo jasno Petře.


helgard
29. 10. 2014
Dát tip

Tohle si nechte Danielo pro sebe....děkuji za Váš názor a reakci a zkuste na chvilku zapřemýšlet jiným směrem. A třeba dojdete ke stejně logickému vysvětlení jako ho vidím já a pár normálních lidí tady. Podívejte správně jste napsala, že jsem tu za rýpala u dejme tomu 85% lidí (neřešme drobné odchylky, je to putna.) Jestliže kritizuji neschopnost publikovat reálnou poezii a řemeslnou práci na rýmech a verších a 85% procent lidí tady publikuje "věci", které musí složitě vysvětlovat, aby si je mohl normální člověk přečíst, je přeci jasné, že u této skupiny budu možná za neoblíbeného rýpala, ale to přeci nemůže zastavit danou pravdu. Vždyť ty jejich rádoby-básně se nedají číst....teda číst se dají, jako že mechanikcy přečtu český jazyk, ale je to snůška slátanin, kde každé slovo a každý řádek (verše u takových autorů nehledejte nejsou jich schopni) má zcela jiný význam, než jaký je napsán a pak je hrozná legrace když autor je li vůbec toho schopen) napíše vysvětlení a několik kritiků co do té doby vychvalovaly hloubku myšlenky zjistí, že autor zamýšlel pointu někam jinam a jejich pochvaly a boubelaté honění oteklého ega dostane bodanec špendlíkem a splaskne jako puchýřek se stejnou bolestivostí na duši :-) Ne, opravdu je mi putna co si kdo myslí a má právo na to napsat svůj názor, ale faktem zůstává jedno, zatímco já napíšu ty sračky májový co tady tuny flaustrů zveřejňují pod jednotnou kategorií trapných blbostí, které jsem pracovně nazval souhrnným označením "egilovina"  kdykoliv si vzpomenu, tak najít tady skutečnou báseň a nebo poezii právě u těchto primitivů je prostě zázrak ne li nemožné...a to je pak radost být terčem kritiky. Popravdě nechtěl bych klesnout na úroveň mouly který zveřejní naprostou ubohost bez ladu a skladu nazve ji tak ,a by to přilákalo stejné ubohé idioty a pak se kochá počtem neuvěřitelných recenzí a tipů. Obecně ale platí jedno, nehaním tady lidi jak osoby ale jak autory. Nikoh tu neznám osobně a nehodlám ho kritizovat jako člověka. Pouze si prostě píšu názor nna to co mohu posoudit a přečíst...a to včetně Vás Danielo. Přeji krásný den. Petr 


Daniela.H
29. 10. 2014
Dát tip

Díky za názor Petře, dost možná bude problém spíše ve Vašem myšlenkovém rozsahu než v dílech většiny zdejších autorů. Chápu to, že každému se líbí jiná díla, jiný styl. Chápu, že publikujete své články a tak si snad myslíte, že jste v psaní lepší než 99% lidí tady. Ano, to možná jste (ačkoliv podle kritiky a obliby Vašich děl si bohužel nejsem jistá). Víte, kdyby bylo Vaše kritiky alespoň možné brát vážně a poučit se z nich, pak by zde měly smysl, ale jste zde jen neoblíbeným rýpalem a posměváčkem a váha slov je téměř nulová.  


helgard
29. 10. 2014
Dát tip

:-)))))) tak to jo....já jen, že to co je napsáno nahoře a to co jste mi vysvětlila dole, je naprosto jiný text a horní dílo neobsahuje z toho Vašeho vysvětlení ani jeden z klíčových výrazů :-)))) jestli to nebude tím, že za podobenstvími a množstvím symboliky už prostě nebylo místo na standardní poezii....ale já jsem ani nic jiného nečekal, vždy když se zeptám pod dílem autora o čem to je, tak se ptám protože to prostě z díla poznat nelze a pak se můžu pochcat smíchy, když mi tady autoři vysvětlují na skoro stejném prostoru a rozsahu složitě  čem napsali dva odstavečky....:-))) super. děkuji za vysvětlení. Přejí krásný den Danielo. 

Ukážu Vám kouzlo poezie Danielo... : 

Přišel upír k zubaří, že prý se mu nedaří 

na kousnutí do krku, dávat lidem záruku...

lidé jsou dnes hrozně zvláštní 

sami sebe kousaj s vášní...

A teď to kouzlo, jedná se o básničku o upírovi který si u lékaře láteří na to, že nepatří do této doby a jeho postava a pověst už dneska nikoho nevystraší a není v něho věřeno a lidé si vystačí sami....

sledujete, jak je možné napsat báseň - jasnou, přímočarou rýmovanou a naprosto foneticky dokonalou bez toho, abych to musel vysvětlovat na třikrát tak dlouhém prostoru ? O tom je poezie a ne ty sračky co tady kdejaký nýmant zveřejňuje jako magický pytel podobenství do kterého není možné vlézt. Petr


Enn
28. 10. 2014
Dát tip

Jejku

Nemohlo to být dokonaleji a lépe napsáno  :) ..

Díky :) ..


Hrušková
28. 10. 2014
Dát tip

*


Daniela.H
28. 10. 2014
Dát tip

Sny jsou řečí nevědomí a podle mě - některé mohou být jen dozvuky předešlých dnů (a mohou mít charakter vyrovávací), některé mohou být spuštěny na základě nějakého vnějšího stimulu (dotek, zvuk, chlad). A některé mohou být až archetypálního charakteru, kde se spíše než osobní nevědomí  projevuje kolektivní nevědomí - a myslím, že to jsou právě ty sny, ze kterých se dá číst :)


Enn
28. 10. 2014
Dát tip

Jen málo jedinců dokáže číst či spíše vyložit sen a sny. Vlastně jejich význam je zpochybňován. Že to jsou jen obrazy na základě událostí z prožitého dne. :) ..


Daniela.H
28. 10. 2014
Dát tip

někdy je ve snu vyjevena, když umí člověk číst sny :) děkuji Enn


Enn
28. 10. 2014
Dát tip

Těžko říci jestli bude ve snu vyjevena cesta.

Spíše ráno moudřejší večera  :) ..

Poezie je krásná, moc se mi líbí :) ..


Daniela.H
28. 10. 2014
Dát tip

Klasická otázka od Helgarda. Je o životě a okamžiku, kdy člověk přemýšlí, jakou životní cestou se vydá a ví, že pro spousty možností nevidí tu správnou. Proto doufá, že ve snu mu bude vyjevena jeho cesta. On sám to neví, ale bůh (je myšleno život) s sebou přináší odpovědi. Dalo by se říct, že báseň zachycuje přímočarou cestu a nástrahy ve formě přehnaného přemýšlení, je tam skryta myšlenka nechat věcem volný průběh.


Čudla
28. 10. 2014
Dát tip

/*


helgard
28. 10. 2014
Dát tip

o čem je ta báseň ? 


 jen ...Bůh ví, kam míří  příští den...........***

 


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru