Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Písmák lidem ?

08. 03. 2002
1
0
2103
Autor
montyjack

Věnováno neznámé invalidní dívce, která u obchodního domu Prior v Olomouci vybírá peníze na elektrický vozík ... A něco k zamyšlení: Na písmáku je k dnešnímu datu 4933 autorů Pokud by dal každý 100 korun, tak bychom získali částku 493300 Kč. A s tím už lze změnit svět. Alespoň pro někoho ... ;)

Zraněné dívčí dlaně

a v očích tvrdost skal

tváří se odhodlaně

statečně skrývá žal

 

Na klíně pokladnička

a úsměv místo díků

to naději svou hýčká

s bolestí mučedníků

 

Je jako ostrov v moři

a nese si svůj kříž

snad plná snů co shoří

když Ty to dovolíš ...

 


Mahoney
13. 03. 2002
Dát tip
a zkoušel ti při tom někdo přebrat tvoje místo na žebrání? :)))

Yeziiinka
13. 03. 2002
Dát tip
A co mají se žebráním společného žebra? Jsou k tomu potřeba? A Mahonku: už se to zlepšilo, snažím se kontrolovat (jako abych se neopakovala).

Yeziiinka
13. 03. 2002
Dát tip
Už se to zlepšilo, snažím se kontrolovat (jako abych se neopakovala).

Prokletí
13. 03. 2002
Dát tip
Yeziii: no třeba bez bys nemohla dejchat, ale nevím ;o))))))))) Mahonku: jel jsem stoipem, ani korunku po lidech, co mi zastavili nevyžebral ;o))))))))) m.

Mahoney
12. 03. 2002
Dát tip
a hele ho, prokletí! máš štěstí, že už jsem zapomněl, jak udělat z Lásky obušek :)) takhle mi nezbývá než říct, že jsi také bližní a máš stejné právo založit jako ona slečna.. ech, kdo dá stovku za prokletí? :))

Prokletí
12. 03. 2002
Dát tip
Mahonku: ale fakt by bodla... normálky jsem si včera vydělal kilčo tím, že mě paní v parku uprosila o portrét, což mi bylo unapetitlich, ale byla tak mile neodbytná... pak chtěla mermomocí platit, jsem nechel, nakonec se nedala ukecat... jenže já to šel (jakožto 1. výtvarničením vydělaný prašule jsem musel) hned propít....... není to se mnou ľahké ;o))))))))) Díkýýý ;o) m.

Mahoney
12. 03. 2002
Dát tip
musel's to jít propít - no, máš zajímavé povinnosti :)) jen tak mimochodem - jaké povinosti bys měl s 1. vysponzorovanými penízky? :))

Prokletí
12. 03. 2002
Dát tip
hááááááááádej ;o) (to víš, vždy se důveod, proč to jít propít, najde ;o) m.

Mahoney
12. 03. 2002
Dát tip
to já si zas vždy najdu důvod, proč nepít :) héééj lidi a nechcete raději sponzorovat mě? :))))

Prokletí
12. 03. 2002
Dát tip
Mahonku, na něco zařvat přece musím ;o))))))))) (a nech mí sponzory v klidu, ju? grrrr) ;o) m.

Mahoney
12. 03. 2002
Dát tip
já řvu na psa :)) a nech mě taky škemrat o peníze :))))

Prokletí
12. 03. 2002
Dát tip
chm, on Tě rafne a umřeš na vzteklinu....... no není ten svět krásný? ;o)))))))))))))))))))))) m. ...... najdi si svý místo, žebroto ;o)

Mahoney
12. 03. 2002
Dát tip
zůstanu tu, dokud neumřu na vzteklinu :)) ale když se budeš takhle vztekat, třeba tě potká stejná smrt - a možná i dřív :)))

Prokletí
12. 03. 2002
Dát tip
chacháááááá, já a vztekat se? dnes jsem procestoval 200 km prakticky zbytečně a ani se nerozčílil ;o)))))))))) chichííííí ;o) m.

Mahoney
11. 03. 2002
Dát tip
ad jiko - to bylo před rokem a půl.. dneska je na písmáku mnohem víc a úplně jinejch lidiček.. a taky ty peníze jdou na jiný účel - tenkrát to bylo pro oldu na provoz písmáka a do toho se, pochopitelně, zapojili jen "štamgasti" :) zkrátka - teď a tady je úplně jiná situace a za zkoušku to stojí.. ps pro yez: opakuješ se :)))

Merle
11. 03. 2002
Dát tip
sakra, nějak tu není můj příspěvek ani avízo Lyrykovi... náprava.

Yenn
11. 03. 2002
Dát tip
Ja pochopitelne take neco dam.

Albireo
11. 03. 2002
Dát tip
Já bych byl opatrný - stejně jako Aki. U toho předešlého případu bylo jasné, že to nikdo nezneužije - je-li organizátorem písmák, a priori mu věřím.

Yenn
11. 03. 2002
Dát tip
Albi: Shodou okolnosti znam montyjacka asi lepe, nez "pismaka".

montyjack
11. 03. 2002
Dát tip
Z tohoto a jinych duvodu shanime nekoho, kdo by se toho ujal, jak organizacne tak formalne ;) Nejlepsim kandidatem je zatim Krel, tedy presneji organizace, kterou snad jeho prostrednictvim oslovime. Pripadne by jistym garantem mohlo byt i obcanske sdruzeni Pismak. To vse je samozrejme predmetem diskuse ;)

Popelucha
11. 03. 2002
Dát tip
A víte o někom, kdo ty peníze potřebuje? Tím myslím, že je doopravdy potřebuje. Fakt potřebuje peníze? Nepotřebuje třeba něco jiného? Třeba přestavět barák, aby se tam mohl pohybovat nebo tak něco? Co se takových sbírek týče, jsem skeptik.

papouch
11. 03. 2002
Dát tip
Pozor. Tato dívka objíždí republiku a když je slušné počasí, tak žebrá na exponovaných místech. Pokud vím já, už to dělá asi 5 let. O práci zájem nemá. Nechci nikomu brát iluze.

JiKo
11. 03. 2002
Dát tip
Ještě k autorovi. Tady na Písmáku se hlásá láska k lidem, ochota pomoci a spoustu dalších keců. Celá věc se má ovšem tak, že je to povětšinou pokrytectví. PROČ? Protože kdyby to byla ta opravdová ochota pomáhat autor by vzal svých 100kč dal je té dívce a KONEC Maximálně mohl vyzvat ostatní aby se připojili. A tak se ptám dal autor svých 100 kč? Jinak by to notně působilo (a zřejmě to tak i je!), jakože se jedná o exhibici dobroty a lásky ve smyslu "Dejte i vy a pak dám i já, (abych nevypadal blbě)".

Ghatotkacza
11. 03. 2002
Dát tip
dávám tip!* ..jinak žvásty milý pane přednosto.....

Popelucha
11. 03. 2002
Dát tip
papouch: to je přesně to, čeho jsem se obávala...

Prokletí
11. 03. 2002
Dát tip
jděte mi do kelu, sám bych potřeboval založit jak sviňa (chicht, teď mě ubijte svou nádhernou Láskou k bližnímu svému) Chichííííííííí ;o) m.

JiKo
10. 03. 2002
Dát tip
Cheche jedinou funkční sbírku jsem tu kdysi na Písmáka zorganizoval já a věř že to nebylo více než 10 000 kč (více v http://www.pismak.cz/dilo.php?num=15019 ) .. no nakonec shrnu to 2 392,- + 7 522,- v dražbě takže si nedělej VŮBEC ŽÁDNÝ ILUZE A ZAPOMEŇ NA TO

JiKo
10. 03. 2002
Dát tip
.... v dražbě to bylo kolem 5000 těch 7522 byl celkovej výnos ... chyba při opisování

Aki
10. 03. 2002
Dát tip
klidně bych do toho šel, ale musel bych vědět, kam ty peníze DOOPRAVDY půjdou... je to dost smutný, ale je mezi náma spousta lidí, který vydělávaj na soucitu druhých...

miklunka
09. 03. 2002
Dát tip
souhlasím...:o) a za básničku dík :o))

Yeziiinka
09. 03. 2002
Dát tip
Nevíte, proč mě poslední dobou lidi pořád upozorňují, že se opakuju? :))

montyjack
08. 03. 2002
Dát tip
Rád bych předeslal, že smyslem tohoto příspěvku není tahat z někoho peníze. Jde mi jen o obecnou myšlenku (zatím ;)). Má otázka tedy zní : Je tu vůbec ochota něco takového podpořit ? A pokud ano, jakým způsobem něco takového zvládnout a to jak formálně tak organizačně ? Toť prozatím vše. ;) Díky.

Wopi
08. 03. 2002
Dát tip
Stovku mam, což o to. Organizačně nevím, jak to zvládnout.

Mahoney
08. 03. 2002
Dát tip
cožpa o to - ochota by tu byla, i když asi nelze počítat se stoprocentní účastí.. a taky ne každý si čte každou upoutávku.. důležitější je ale jiná věc: ten počet autorů je počet zaregistrovaných nicků - a ten se od výrazně liší od počtu skutečných lidí, kteří se na písmáku pohybují.. není tu výjimkou, když má někdo 10-15 nicků.. taky spousta lidí se zaregistruje, párkrát se přihlásí a už se tu nikdy neukáží.. prostě spousta nicků není skutečných.. prakticky odhaduju počet aktivních reálných lidí na písmáku na tři až čtyři stovky, víc sotva.. přesnější (reálnější) odhad by mohl mít olda, předpokládám že si vede statitiky přístupů.. a za sebe můžu říct - jsem na civilce a ta almužna, co dostávám, sotva stačí na to, abych se uživil - lépe řečeno, díky tomu, že bydlím u rodičů, mi zbývá malé kapesné.. stovka je teď pro mě spousta peněz.. rád ji dám, když to bude mít smysl.. ale když budu chtít takhle investovat, nemusím přispívat do olomouce někomu, koho jsem nikdy neviděl.. zrovna tak můžu dát těm, které ve svém okolí sám potkávám..

Wopi
08. 03. 2002
Dát tip
Navíc - v Plzni taky jsou lidi, co sbíraj na vozík... a v dalších městech určitě taky...

Krel
08. 03. 2002
Dát tip
já jsem pro...je pravda, že takových lidí je všude kolem dost...ale je lepší se zaměřit na jednoho a tomu třeba ten vozík koupit, než dát stovce po několika korunách...jde taky o to, aby písmák vystoupil navenek jako celek... Organizačně...založit účet, dostat na něj peníze a dokladovat jejich použití...dále mít souhlas člověka pro kterého je to děláno. Nejlepší by bylo, kdyby to zaštítila nějaká organizace či sdružení které se tímto tak trochu zabývá(s literaturou to má málo společného)...o jednom bych věděl, jsem jeho členem...

Wopi
08. 03. 2002
Dát tip
to je slovo!

Wopi
08. 03. 2002
Dát tip
Koukam, že než jsem naťukal předchozí odpověď, Mahoney mi tam skočil s obdobnou myšlenkou. :o)

montyjack
08. 03. 2002
Dát tip
Za sebe chci říci, že jsem taky rozhodně pro. ;) Ad. Mahoney, Wopi: Jsem si vědom, že to číslo zcela nesedí, ale přesto nás může být dost na to, aby to celé mělo smysl. A nezapomeň na anonymní čtenáře. ;) Co se peněz týče, kdo nemůže přispět tak prostě nepřispěje. Já to chápu. Jsem čestvě nezaměstnaný a tenhle příspěvek mně stojí dnešní večeři. I morální podpora je podpora. ;) Tomu, že nechceš přispět zrovna do Olomouce taky rozumím. Ale i to je přece možno vyřešit diskusí. Klidně ti ustoupím. Hmm, navíc, pokud se opravdu rozhodneme nějakou sbírku uspořádat a bude úspěšná, tak přece nemusíme zůstat jen u ní. A pak bude možno zavést nějaký systémovější způsob. Těba hodinový. Rozděl republiku jako hodiny, třeba po 10ti minutách a může se postupně přispívat do jednotlivých výsečí. Dostane se tak jak na Plzeň tak na Olomouc ;) Prostě, je-li dobrá vůle, řešení vždy existuje ... ;) ad Krel: Parááááda. Jednoznačně souhlas. V jednotě je síla. A máš-li k dispozici sdružení, které nám bude ochotno pomoci, ať již radou nebo skutkem, ještě lépe. Se mnou můžeš počítat.

MrSasa
08. 03. 2002
Dát tip
Co takhle kdyby každej dal stovku a pak bysme se všichni totálně vožrali? Nebo by ji každej utratil za sebe... Nebo ne? Sakra... Nóóóóóó, nápad to nejni špatnej, ale co s těma prachama pak? Dyk to je moc peněz...

Zbóďa
08. 03. 2002
Dát tip
Za tolik pěněz (jak jsem vypočítal) by se dalo koupit přibližně 6,8 TUNY (!!) Tvarohu. A pak byste to mohli poslat buď mě nebo do Zimbabwe. Udělali byste dobrý skutek. Lepší tvaroh než mlezivo

Mahoney
08. 03. 2002
Dát tip
montyjack: měl jsem na mysli totéž co krel - aby to mělo smysl, musí nás být dost.. rozdávat po stovkách je na (-censored- :) bude-li nás dost, je mi úplně fuk, kam ty peníze půjdou.. nebude-li nás dost, raději je dám osobně - tedy někomu ve svém okolí.. vida, teď koukam, že jsem to mohl rovnou napsat kratší a srozumitelnější :)

Mahoney
08. 03. 2002
Dát tip
i když - ten tvaroh by byl taky lákavej :)

JosefTupý
08. 03. 2002
Dát tip
jestli se bude něco organizovat, kilo dám.

Yeziiinka
08. 03. 2002
Dát tip
Krel: Jo, líbí.

Yeziiinka
08. 03. 2002
Dát tip
Krel: Jo, líbí.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru