Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Cestování v Guinejském zálivu

26. 06. 2015
0
0
675
Autor
tesil boy

Můj synovec mě nedávno požádal, abych zde publikoval jeho vítězné dílo soutěže, která byla součástí projektu Učte se zeměpis zábavně - nezávislé akce, do níž se zapojilo více než 30 základních škol v severních a středních Čechách. Cílem bylo pomocí zeměpisných dat sestavit originální a atraktivní program pro cestovní kanceláře nebo samostatné turisty a nenásilně se přitom učit geografii. Tento virtuální cestopis byl též oceněn malou finanční odměnou. Text jsem po dohodě se synovcem mírně zkrátil a stylisticky upravil.


(C) Adam Achtman, 13 let, 7. ročník ZŠ v Litoměřicích.

První den expedice odlet z Prahy do Bruselu v časných ranních hodinách. Přestávka v Bruselu necelé tři hodiny, návštěva duty free shopů, posezení v restauraci či kavárně. Dopoledne odlet z Bruselu do Kinshasy. Přílet do Kinshasy (Aéroport de Ndjili) ve večerních hodinách. Ubytování ve tříhvězdičkovém hotelu nedaleko letiště.

Druhý den ráno snídaně v hotelu, návštěva hlavních turistických atrakcí v Kinshase. Fakultativní návštěva Museé de Kinshasa a Académie des Beaux-Arts. Pěší procházka po Boulevard Lumumba až k Jardin Eden restaurant. Oběd v restauraci, odpoledne v její blízkosti nalodění na výletní loď na řece Kongo. Plavba proti proudu Konga přes Maloukou. Krátká zastávka u soutoku s řekou Bomba. Opět proti proudu až ke městu Kwamouth u soutoku s řekou Kwa. Dále na sever okolo městečka Mbali do města Bolobo. Večerní prohlídka ostrůvků v sousedství Bolobo, s důrazem na jejich specifickou, někdy až endemitickou flóru a faunu. Přenocování v kempu nedaleko Bolobo, poblíž silnice RP 203.

Třetí den ráno opět nalodění a plavba proti proudu Konga. Dopolední prohlídka ostrůvků v okolí města Yumbi. Krátká zastávka v Yumbi, návštěva místní katedrály. Dále plavba až k vesnici Mossaka, která již náleží k republice Kongo. Oběd v Mossace s krátkou prohlídkou místního přístavu. Přestup na menší loď a dále plavba po řekách Likouala a Kouyou až do města Owando (dříve známo jako Fort Rousset). Tok řeky Kouyou tvoří spoustu „kliček“ a vzdálenost mezi jejími nejbližšími úseky je občas i méně než 100 metrů. Dříve byla mezi turisty velmi populární možnost vyloďování a přecházení těchto úseků pěšky. V posledních letech se však od těchto praktik z bezpečnostních důvodů upustilo – pěší přechod mezi blízkými úseky řeky již většinou není možný ani s akreditovaným domorodým průvodcem. V Owandu vylodění, exkurze po městě a večeře v exkluzivní restauraci. Nocleh v hostelu na kraji města.

Čtvrtý den ráno snídaně v hostelu a následně cesta najatým busem po silnici N2 severním směrem přes město Makoua, ležící na samotném rovníku, krátce (něco přes 5 km) přes národní park d´Odzala-Kokoua, dále pak přibližně na severovýchod přes obce Liouesso a Mokéko až do regionální metropole Ouésso, ležící přibližně pouhé 2 km od hranice s Kamerunem a jeho okrajem protéká řeka Sangha. Oběd v restauraci na břehu řeky Sanghy, v odpoledních hodinách fakultativní prohlídka města spojená s nákupem suvenýrů na zdejším tržišti, případně další programy dle volby účastníků. Možnost pronájmu výletních lodí a plavba směrem k hranici s Kamerunem, k soutoku řek Ngoko a Kadei, jejichž spojením Sangha vzniká a které tvoří přírodní hranici mezi Kongem a Kamerunem. Projížďka lodí je možná i opačným, jižním směrem. Večeře a nocleh v hostelu těsně u břehu řeky.

Pátý den v dopoledních hodinách odjezd autobusem po státní silnici N2 zpátky směr Mokéko a po vedlejší silnici do Sembé. Něco přes 50 km vede cesta v těsné blízkosti severního okraje národního parku d´Odzala-Kokoua, na čtyřech úsecích o celkové délce něco přes 20 km jeho okrajem též prochází. V národním parku je k vidění mnoho exotických rostlin i živočichů. Tato část expedice patří k turisticky nejoblíbenějším. Dále cesta na východ přes město Souanké ke státní hranici s Kamerunem. Cesta pokračuje po kamerunské silnici N9 přes obec Djoum až do Sangméliny. Cesta vede mezi dvěma významnými národními parky, severně od Gabonského Minkébé, jehož hranice je rovněž státní hranicí, a jižně od rezervace Du Dja. Asi 25 km jižně od města Djoum začíná pás chráněné oblasti Mengam, který se táhne podél gabonských hranic asi 80 km směrem na západ. Večerní procházka po Sangmélině, návštěva tržnic, restaurací apod. Večeře a ubytování přes noc v hostelu v centru města.

Šestý den ráno po snídani v hostelu opět jízda busem na západ směrem ke Guinejskému zálivu. Po vedlejší silnici do Néméyong, dále po N2 do Ebolowa a poté po silnici N 17 do přístavního města Kribi. Oběd v exkluzivní pobřežní restauraci, fakultativní ochutnávka plodů moře a místních specialit. Odpoledne fakultativně prohlídka města, nákupy na tržišti, slunění na pláži a koupání v moři. Večeře s přenocováním v hostelu v těsné blízkosti pláže. Sedmý den ráno koupání v moři a opalování na pláži. Poté nalodění na Trajekt směr Douala. Oběd na trajektu s živou etno hudbou a krátkým kulturním vystoupením domorodých obyvatel. V odpoledních hodinách přistání v metropoli Douale. Prohlídka města a zálivu, exkurze na místní univerzitě. Pro zájemce též návštěva přírodní rezervace Douala - Eda s certifikovaným domorodým průvodcem. Večeře v příjemné restauraci nedaleko pobřeží a nocleh v hotelu tamtéž.

Sedmý den ráno snídaně v hotelu, poté z předměstí Bonabéri cesta autobusem po státní silnici N3 přes Tiko do Mutengene. V Mutenenge odbočka severně po N8 do města Buéa. Prohlídka místní univerzity a dále krátká návštěva nedalekého přírodního parku Mount Cameroon (Mont Cameroun), včetně krátkého hudebního představení domorodého obyvatelstva. Poté zpět do Mutenenge a pokračování v cestě do přístavního města Limbé. Oběd v rybářské restauraci v Limbé. Odpoledne prohlídka přístavu a nalodění na trajekt. Plavba směrem k městu Malabo na ostrově Bioko. Prohlídka města a přístavu, návštěva místního tržiště a ochutnávky zdejších specialit. Večer koupání na pobřeží a nocleh ve městě Sipopo na severovýchodě ostrova, necelých 10 km od Malabo.

Osmý den okružní jízda busem po celém ostrově. Návštěva národního parku Pico Basilé o Pico Santa Isabel. Krátká zastávka ve městech Luba a Riaba v jižní části ostrova. Ochutnávka místních specialit na tržišti a nákup suvenýrů – řemeslných děl domorodců. Z Malaba večer zpátky trajektem do Doualy. Na trajektu exkluzivní večeře s živou etno hudbou a tancem domorodého tanečního souboru z Doualy. Přenocování v přístavním hotelu v Douale.

Devátý den po snídani v přístavní restauraci převoz najatými taxi na vlakové nádraží a následně přeprava vlakem na severozápad do Kumby. V Kumbě krátká přestávka na oběd v restauraci a následně přestup na bus. Po státní silnici N8, krátce i po N6 do Mamfé. V těsné blízkosti silnice N8 (přibližně půl km) se nachází asi 40 km severně od Kumby chráněná přírodní oblast Bakossi Mountains. Večer prohlídka města Mamfé, večeře a nocleh v hostelu.

Desátý den ráno po snídani odjezd busem východním směrem ke hranici s Nigérií. Ve městě Eyumojok odbočka jihozápadním směrem na silnici Calabar-Ikom Road. Již několik km před Eyumojok začíná rozsáhlá přírodní rezervace Ejagham Forest. Ta těsně za hranicí s Nigérií přechází v ještě rozsáhlejší národní park Cross River. Během cesty několik přestávek na libovolných místech, dle dohody cestujících s průvodci. Tento úsek cesty je taktéž turisty velmi oblíbený, obzvláště fotografování a natáčení divoké přírody během přestávek. Silnice vede národním parkem přibližně 30 km. Po výjezdu z národního parku následuje asi 50 km cesty přibližně jižním směrem do přístavního města Calabar. Silnici dále ještě asi polovinu cesty lemuje z obou stran národní park, vzdálený v průměru 3 km. Odpoledne v Calabaru návštěva turistických atrakcí a přístavu, možnost pronájmu menší lodi. Večeře a nocleh v hotelu v těsné blízkosti přístavu.

Jedenáctý den ráno plavba trajektem z Calabaru do Port Harcourt. Snídaně i oběd na lodi, živá hudba, kulturní etno představení. Přistání v Port Harcourt v odpoledních hodinách. Prohlídka města a přístavu, ochutnávka místních specialit, nákup suvenýrů, možnost krátké plavby najatou lodí po deltě řeky Niger. Večeře a nocleh v hotelu nedaleko místního letiště.

Dvanáctý den dopoledne letecky do Lagosu. Z letiště v Lagosu cesta najatými taxi do centra města. Návštěva tržišť a kulturních atrakcí, projížďka na lodi po laguně. Večeře a přenocování v hotelu necelých 300 metrů od pobřeží.

Třináctý den dopoledne další prohlídka města, nákupy suvenýrů a volný program. Okolo poledne nalodění na trajekt a plavba na západ do Accry, hlavního města Ghany. Na lodi exkluzivní oběd, večeře i nocleh. Živá (etno) hudba. Večer taneční zábava na palubě lodi, možno až do pozdních nočních hodin.

Čtrnáctý den ráno přistání v Accře. V dopoledních hodinách návštěvy kulturních památek, nákupy suvenýrů, možnost koupání v moři. Okolo poledne cesta s taxi na letiště Kotoka a odlet do Abidjanu, hlavního města Pobřeží Slonoviny. Oběd na palubě letadla. V Abidjanu odpolední prohlídka "Perly laguny" a laguny Ébrié. Návštěva hlavních kulturních památek a tržišť. Nocleh v hotelu v blízkosti pobřeží.

Patnáctý den ráno prohlídka přístavu, koupání v moři a cesta na letiště. Odlet do Paříže a následně do Prahy.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru