Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

neúspěšné seznámení

29. 09. 2015
2
6
349
Autor
vitae

Díval se na ní laskavýma očima. Usrkával horkou kávu a neustále jí pozoroval. Snažil se přijít na to, co se jí momentálně odehrává v hlavě. Ze svého výrazu na sobě nedala nic znát. Mohla myslet na cokoliv. On však toužil, aby se zajímala jenom o něj. Snažil se upoutat její pozornost lehkým úsměvem. To se mu nedařilo. Pozorovala totiž okolí kavárny a jeho přítomnost vůbec nevnímala. Možná kdyby jí oslovil, představil se nebo jinak navázal konverzaci, dokázal by zaujmout její pozornost. Místo toho tam seděl se šálkem v ruce a nedokázal ze sebe vyloudit ani hlásku. Tolik si přál, aby se mu věnovala nebo si všimla, že je tam. Ale ona mu nedávala nejmenší naději. Několikrát se nadechl s tím, že už konečně něco řekne. Vždy to byl jen marný pokus. Hrdlo se mu zaseklo a on to prostě nedokázal. Hlasitě si odkašlal a doufal, že se na něj alespoň podívá. Ani tento pokus se mu nezdařil. Stále jen tupě zírala na lidi v kavárně. Kávu měl již skoro dopitou a proto ji pil po malých doušcích, aby mu vystačila ještě na pár minut a on mohl nerušeně pozorovat svojí vyvolenou.

Náhle se podívala na hodinky na své pravici. V tom okamžiku si pomyslel, že už chce odejít. V duchu jí prosil, aby ještě nikam neodcházela. Ona se ale nikam nechystala. Vzala si nápojový lístek a podrobně si ho pročítala. Po chvilce ho odložila a odsunula dál od sebe. Zde vycítil svojí šanci a po lístku se natáhl. Držel ho v ruce a dělal, že ho čte, i když si zatím nic objednat nechtěl. Jedním okem jí stále sledoval. Domníval se, že právě teď na něj upře svůj pohled. K jeho smůle se tak nestalo. Právě se hrabala v kabelce, ze které zanedlouho vytáhla rtěnku. Svůdně si s ní natřela rty a ty pak ještě několikrát promnula. Při pohledu na její nově namalovanou pusu se mu rozbušilo srdce a tolik jí chtěl políbit. Byl však velice nesmělý a stydlivý na to, aby se s ní začal bavit.

Jakmile vstala od stolu, byl si téměř jist, že odchází. V hlavě přemýšlel o tom, jaký je hlupák, jestliže promarnil takovouto šanci s někým se seznámit. Popadla kabelku a kabát a odkráčela na toaletu. Nesmírně se mu ulevilo. Využil její nepřítomnosti a šel si k baru objednat další kávu. Posadil se s ní zpátky ke svému stolu a netrpělivě vyčkával jejího příchodu. Vrátila se za malou chviličku. Zastavila se ještě u servírky a poprosila jí o čaj. Usedala zpět na svou židli, a když si dávala nohu přes nohu, nechtěně ho pod stolem kopla. Podívala se na něj a nevinným úsměvem mu vyjádřila omluvu. Byl celý bez sebe. Na tohle celou tu dobu čekal a najednou se mu to vyplnilo. Už už se jí chystal oslovit, ale zahlédl, jak někomu mává. Otočil tedy svojí hlavu a spatřil neméně krásnou dívku kráčející k nim. Dámy se mile pozdravily a políbily. Nebyl to ale polibek dvou kamarádek. Teprve teď mu došlo, proč ho celou tu dobu ignorovala.


6 názorů

Lakrov
07. 10. 2015
Dát tip

I na banální téma, jako je (aspoň z počátečního zdání) toto, se dá napsat zajímavá povídka. V případě tohohle textu by ovšem bylo třeba ještě několika kol úprav, směřujících k "učesání" některých formulací (...Ze svého výrazu na sobě nedala nic znát...), eliminaci opakování téhož jinými slovy nebo redukci nadbytečných zájmen.


Gora
06. 10. 2015
Dát tip

Líbí se mi závěr tvé povídky, vytrvej...


Kolobajda
29. 09. 2015
Dát tip

Nazdar, vítej na Písmáku! I když Janina a Prosecký mají pravdu, dám tvému počinu tip, ať tě to povzbudí... (on vlastně ani ten název není příliš originální)   Takže, jak to říkal Lenin: Učit se, učit se...    /*


Prosecký
29. 09. 2015
Dát tip

Janina má pravdu. Přepiš to a nečím nás překvap.


Janina6
29. 09. 2015
Dát tip

Na to, že se prakticky nic neděje, vyprávíš moc zdlouhavě a detailně a několikrát všechno opakuješ. Čtení mě tedy nebavilo.

Jinak je tam hodně pravopisných chyb. Bylo by dobré prostudovat si správné tvary zájmena ona (díval se na ní, pozoroval jí, prosil jí… to všechno je špatně, a to je jen malý příklad). „Svojí vyvolenou“ patří správně „svoji“. Pozor na opakování stejných slov nebo formulací blízko sebe, působí to neobratně (např. Snažil se upoutat její pozornost…  dokázal by zaujmout její pozornost). Některé výrazy jsou nadbytečné, jako tady: V hlavě přemýšlel (kde jinde?). Chtělo by to proškrtat mnohá přivlastňovací zájmena (např. Usedala zpět na svou židli … Otočil tedy svojí hlavu…)


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru