Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Kostlivec ve skříni

05. 10. 2015
0
25
722
Autor
Nikavero

Je lepší míti revoluci v obýváku,

nebo plnou hlavu strachu?

či snad kuchyň prostých tlachů

pod kobercem skryta zášť

v duši bolest,stesk a pláč

 

na stole váza s lítostí

kdo jedinou tu růži vyprostí

rudé lístky jako radost odvál čas

 

ve škříni kostlivec houpe se

kdo jen ty hříchy odnese

kosou ostrou v ruce třese

úlomek smrti zapomněl tu přece

svědomí černější než havraní perutě

já najdu tě, já najdu tě!

 

Popelavé barvy plášť

v očích bolest, stesk a pláč

 


25 názorů

Miroslawek
13. 10. 2015
Dát tip

No jo,  to ale beze mne bys neměla pod texty žádné komentáře. To je vděk... ;-P


Safián
10. 10. 2015
Dát tip

Zdendo, já tě urazil? To je mi opravdu líto.  Těšim se, že si zase někdy pěkně popovídáme.

 


Nikavero
10. 10. 2015
Dát tip
Dej už mi proboha konečně pokoj!

Miroslawek
10. 10. 2015
Dát tip

Jsem k tomu chtěl něco obsáhlejšího poznamenat, ale než jsem se k tomu dostal, tak... tak si myslím, že se do té nádhery už ani nevyplatí vstupovat... každopádně jsem přesvědčen o tom, že můj komentář byl případný a ve vztahu k textu... a určitě k autorce vstřícnější, než kdybych jen suše konstatoval, že báseň stojí za hovno.

A co se týče neslušnosti, já za neslušné pokládám spíše toto

http://www.pismak.cz/index.php?data=read&id=460011&show_deleted=1

aneb kdo maže ten jede.


Safián
09. 10. 2015
Dát tip

Zdendo, děkuji za vysvětlení. Bylo příjemné si s tebou popovídat.


Safián
09. 10. 2015
Dát tip

Jesse H., do debaty o svobodě se pouštět nechci, ponechme si každý svůj názor. Řeknu jen: Když ptáčka lapají ...Mazání nevhodných komentů by mohla zařídit např. redakce. Ale hned tu vyvstane problém. Nebude nakonec mazat i příspěvky nepříjemné jejímu okruhu? Řešíme tu ovšem problém, který už je vyřešen.


Jesse H.
09. 10. 2015
Dát tip

Safiáne - ano, takovýto příspěvěk skutečně ukazuje na svého tvůrce. Pro mě, pro Tebe, možná pro další... pro jiné je zase bůh a jeho komentář boží zákon (jak s údivem pozoruju)... no a sedmnáctiletá autorka ho nevzládla a smazala. A kvůli tomu ji zatratíš? Však jsi (posléze) sám uznal, že ne, báseň přečetl a rady poskytl :-)

A ohledně toho Tvého sešupu, příliš jsi to zevšeobecnil, nemáš pravdu. Lidská společnost jistá pravidla potřebuje (i když teď možná nesouhlasíš), tak například je zakázáno vraždit (s tím bys souhlasit mohl). No a nějaký vrah by si ale mohl stěžovat, ne? Že je to omezování jeho svobody. A trochu blíž, když Ti nějaký návštěvník např. zdemoluje byt, taky už si ho asi znova nepozveš, tak nějak mu vstup k sobě domů zakázeš, ne? A zpátky sem - svoboda projevu přece neznamená, že budeš lidi bezdůvodně urážet. Když tohle dovolíš, pak aby se člověk bál komentáře vůbec číst. Nějaká pravidla být musí. Ale opakuju, že smazání neschvaluju.


Safián
09. 10. 2015
Dát tip

Nikavero, zkus si porovnat skutečný rytmus  se zvoleným metrem. A rýmy. Opravdu báseň nesou nebo o ně škobrtá?


Safián
09. 10. 2015
Dát tip

Miroslawku, mluvil jsem tu o tobě, tak posílám avízo.


Safián
09. 10. 2015
Dát tip

Jesse H, máš pravdu, ale neukazuje takový příspěvek spíše na svého tvůrce, než na autora? A souvislost se svobodou? Každý sešup začíná rozumnými a spravedlivými důvody něco zakázat. A za chvíli se divíš, kde ses to octla.


Safián
09. 10. 2015
Dát tip

Zdendo, rasismus? Před takovým argumentem musím kapitulovat. To si musíš vyříkat s Černým v nebi. Škoda, že nebude v televizi přímý přenos.

Miroslawek není bůh a jeho komentáře jsou zábavné málokdy. Lidem spíše vadí. Pokud se týkají techniky verše, má pravdu vždy, i když to nemusí být pravda absolutní. Někdy je ale lepší mlčet a to v jeho případě platí dvojnásob.

Nemazat žádný komentář! Je-li k věci, neměl by nikomu vadit, i když je nepřijemný. Když k věci není, ukazuje komentátor prstem sám na sebe, ne na autora.

 


Nikavero
08. 10. 2015
Dát tip
Presne tak jessie,stojim akorat o slusne komentare tykajici se basne,dekuji

Jesse H.
08. 10. 2015
Dát tip

Safiáne, i já hluboce nesouhlasím s tímhle systémem smazané/nesmazané - a až zjistím, kam se tady píšou technické připomínky netýkající se tvorby, určitě v tomhle smyslu vznesu dotaz.

A netvrdím, že smazání komentáře schvaluju, právě naopak a myslím, že v prvním svém komentáři jsem se vyjádřila jasně. To jsem ještě netušila, že nic smazáno není. Ale upřímně, když si tu "smazanou" kritiku přečtu, nedivím se, že ji tady autorka nechce, tohle sem prostě nepatří. Nemá to nic společného se svobodou slova, pouze se slušností.


Safián
08. 10. 2015
Dát tip

Jesse H., mázáním příspěvků mi dává autor najevo, že o můj názor vlastně nestojí. Dokonce hůř: že nestojí o svobodu slova. Proč bych ho tedy četl? A postoj chytré horákyně, že se to smaže nesmaže je mi odporný. Je to takové typické, jak říkával Václav Černý, čecháčkovství.

 

 


Nikavero
08. 10. 2015
Dát tip

Jesse H. díky moc za zastání,vážím si toho


Jesse H.
08. 10. 2015
Dát tip

Prima, Miroslawku, už to vidím, díky, stále se tu rozkoukávám. V tom případě nechápu Safiánovu pózu, když to tedy není smazaný komentář, ale spíš schovaný, každému dostupný.

No a popravdě to skutečně je nevhodný komentář, který sis minimálně vzhledem k věku autorky mohl odpustit, nemluvě o tom, že je mimo mísu.


Miroslawek
07. 10. 2015
Dát tip

Jesse H: Zobrazit smazané


Jesse H.
07. 10. 2015
Dát tip

Nikavero, nad podle Tebe nevhodnými komentáři se zkus povznést, nebo se veřejně bránit. Však když budou opravdu nevhodné, jistě se Tě někdo zastane, aspoň věřím, jsem tu nová, tak teprve zkoumám. Ale když ho bez řečí smázneš, nikdo neví, co se stalo, jestli jen ze svého přesvědčení pohaněl Tvoji práci nebo řekl něco skutečně nepatřičného.

A Miroslawku, zrovna tak nebude nevhodných textů, možná ty, co porušují pravidla, ale jinak žádný učený z nebe nespadl a tohle by měl být prostor pro všechny kategorie, ne?

A konečně k básni - přijde mi obsahově zajímavá, ale taková neučesaná. Ale já jsem staromódní :-) A malý tip - zkus  jedno ze dvou slov "plnou" v první sloce nahradit jiným, ať se Ti neopakuje.


Miroslawek
06. 10. 2015
Dát tip

Nemám nevhodných komentářů, jsou jen nevhodné texty přispěvatelů... ;D


Nikavero
06. 10. 2015
Dát tip
Omlouvám se, ale jeho komentář byl nevhodný,u své básně ho nechci,díky za pochopení

Safián
06. 10. 2015
Dát tip

Tuto báseň prý komentoval Miroslawek. Ale jeho koment nikde nevidím.

No, když je to tak, ani ji nebudu číst.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru