Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Lanovka

15. 11. 2015
1
18
812
Autor
careful

Nerušeně sleduju vrcholky stromů pod námi, když se lanovka najednou zhoupne a dočista ustane v pohybu.

„Tak, a jsme tu zaseklý," vyslovil tu zcela očividnou věc zhruba patnáctiletý chlapec sedící naproti. On i jeho dva kamarádi přestali dělat selfíčka a chopili se mobilů ve snaze se kamsi dovolat, jenže všechny linky byly nedostupné. Okamžitě lustrovali internet, aby zjistili, jestli se náhodou někde nepíše o tom, co se děje. Náhle se jejich nenucený pokec změnil na velmi vzrušený hovo. Přestávám tedy sledovat zalesněnou krajinu a vidím, že jeden z nich propadl hysterii. Brečí a do toho řve: Bože, ne a Bože, proč. Asi je pobožnej, říkam si pro sebe. Druhý kluk se ho pak snaží utišit a třetí mi zrovna začal vysvětlovat situaci. Nevím, zda jsem všechno správně chápu, ale prej nějaký šílenec v USA odpálil blbě hlídané hlavice, které za pár desítek minut vymažou z mapy pěkný kus Evropy. Bohužel je to zrovna ten, nad nímž visíme cirka třicet metrů vysoko. Pak všichni chvíli odevzdaně zírame do prázdna, jen ten hysterickej ještě občas zakvikne, jinak je ticho. Vzápětí dostávám úžasný nápad: 

„Hele kluci, když už máme jen těch pár minut života, co takhle si zasouložit?" 


Ten jasně nejošklivější si mě na to konto přeměřil pohledem a pak prohlásil: 

„Děkuji vám za návrh, paní. Nechci se vás dotknout, ale jste na mě stará a ani mě vizuálně nepřitahujete. Krom toho, je tohle poslední, co bych teď... no řeknu to natvrdo, prostě mě moc netrápí, že umřu jako panic. Spíš mě mrzí, že už neuvidím mamku, neřeknu, jak ji mám rád, a taky bráškovi a prarodičům..." 

„No jo, pochopila jsem," přerušuji otravný výčet jeho příbuzenstva. „Byl to jen nápad. Nikoho nenutím. A co vy dva?" 
Hysterik a ten třetí se na mě zahleděli jako na ufona, pak se otočili jeden k druhému a začali si něco špitat. Chvíli jsem měla pocit, že je to slibný vývoj, pak se ale začali líbat, a mně došlo, že si spolu bohatě vystačí. Ten ošklivý od nich kousek odsedl a zahleděl se z okna. 

„Výhled tu je krásnej, to zas jo," povzdechl si. Taky se dívám ven, abych zjistila, že se tam od posledně nic nezměnilo a nakonec tahám z tašky pletení. Třeba ty ponožky zvládnu ještě dokončit a tak po mně pro vnoučata  aspoň něco zbude.


18 názorů

Kenddy
29. 12. 2015
Dát tip

Zdenda napsal dost, jen bych se opakovala - dočista dementní.


Dedo
01. 12. 2015
Dát tip

Mnoho slov a skončilo to u prdú.


tenhle humor mi sedí. máš to dobře napsaný, určitě se zase zastavím a hodím nějaký písmenko


careful
21. 11. 2015
Dát tip

Vlčí bouda?...no proč ne... :D


Gogin
21. 11. 2015
Dát tip

atmosféru lanovek mám rád, ale ke scifi mám rezervovaný vztah, takže je to těžké zhodnotit - ale trochu vzdáleně mi to připomělo film Vlčí bouda, takže hodnocení vcelku pozitivní


careful
17. 11. 2015
Dát tip

no vida:D...já bych k tomu vymyslela nějakou zápletku z temného lesa, kde borci potřebovali plamenomet a neměli bohužel zrovna u sebe tužidlo na vlasy ve spreji....


Gora
17. 11. 2015
Dát tip

 Vohořelej Zdenda - legrační představa.....


careful
17. 11. 2015
Dát tip

No vidíš, mně by to i pobavilo... teda kdyby byl hrdina zajímavý, měl ke svému chovaní nějaký neobvyklý (pseudo)důvod a odsejpalo to.

Být ten popis hoření rozepsaný na tři strany, bylo by to svým způsobem vtipný, nebo aspoň zvláštní taky:D

Možná mě nakonec i inspiruješ.:))


careful
17. 11. 2015
Dát tip

jsem zvyklá psát, to, co si myslím upřímně a bez příkras( což neznamená, že můj názor musí být správný)... proč plýtváním?...konkrétní výtka mě zajímá... ale tu jsou spíš kritizovány mé komentáře, ale v pohodě, komentovat vůbec nemusím.

Jinak srovnávám toto fórum s jinými... zrovna Lanovka nikde extra ohlas neměla, protože byla v sérii jiných miniatur, ale u jiných děl jsem mívala kritiky často dost pochvalné (fakt nekecám)...ale tady imho humor a přímost bez okecávání nefrčí... nebo jo?


To nebylo mířené špatně! Jde mi o to, že kdyby ti bylo 16, vyzněl by z toho jakýsi nadvěkový sarkasmus a musela bych tleskat, kdyby ti bylo 50, znělo by to trochu infantilně. That's all.


careful
16. 11. 2015
Dát tip

Děkuju... prohlídla jsem tu zatím cirka 30 děl a nabyla dojmu, že se tu všichni snaží být tak děsně poetičtí a umělečtí, až je to všechno neskutečná nuda a jednotlivé autory od sebe nerozeznám:D... teda našla jsem  i několik děl v tom zdejším tipu, co jsem chválila už jinde, od lidí, co znám...  pak nudných bejkáren, co už jsem taky četla jinde... 

...většinou se snažím spíš o zajímavý obsah...pointu nebo zápletku...občas i podtext.., než že bych se nějak patlala se slovíčky...což tu asi moc nefrčí:/


Gora
16. 11. 2015
Dát tip

Mám ráda vypjaté situace v černém humoru, piš dál.../T.


careful
16. 11. 2015
Dát tip

Dík za koment. Mělo to být vtipné... a kupodivu se to pár lidem i vtipné zdálo... ale pokud je černý humor infantilní, pak asi hrozně infantilní jsem.:)

Každý holt nemůže být umělec.:D


Zajímalo by mě, kolik ti je let, abych to mohla zhodnotit, jestli je to infantilní nebo geniální.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru