Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Odhalená vina

01. 02. 2016
0
6
320
Autor
Dvojník

Stál jsem tam u rybníka v den, kdy se uprostřed objevil trychtýř, a voda bublala a sténala, obrovská ústa volala, až modrá zmizela. Díval jsem se na ryby plácající se v bahně. Když sebou přestávaly mrskat, otočil jsem se a zamířil ke chatě. Pomalu jsem si sedl do křesla a vzpomínal, jak jsem rybník spatřil poprvé. Vzpomněl jsem si na moji Magdalenu, na naše poslední setkání. Pomalu jsem přestával vnímat tikot hodin.

Dalšího dne jsem vstal, můj klid byl pryč, moje svědomí časem umlčené se nyní ozývalo velmi palčivě. Sbalil jsem si cestovní tašku, vypnul generátor, zastavil vodu. Vyšel jsem ven a znovu jsem byl donucen podívat se na to bahnivé nevlídné místo, které mi bylo ještě před pár hodinami tak drahé. Místo, které mi bylo oporou a ukrylo mě na několik let. Ryby, které nevylovili, byly nyní mrtvé. Šel jsem lesem na vlakovou zastávku v nedaleké vesnici.

Cestu vlakem jsem zčásti prospal, dvakrát jsem přestupoval, až jsem po 4 hodinách vystoupil ve svém rodném městě, kde jsem prožil většinu svého života, nejprve s rodiči, poté s Magdalenou. Magda… Měl jsem obavy, abych tu nepotkal někoho známého, děsil jsem se toho, nechtěl jsem se zdvořile usmívat a odpovídat na všetečné dotazy o mém zdraví, když vím, že lidé by se mě rádi zeptali na něco docela jiného, ale stejně by mi řekli, jak jsou rádi, že mě vidí a že doufají, že se mi daří. A kde teď bydlím, co dělám… Proboha, jak já tohle nepotřeboval. Raději snášet pohledy opovržení než falešnou starost. Moje cesta byla ne zcela naplánovaná, ale věděl jsem, co chci udělat. Zašel jsem do penzionu na kraji města, zeptal jsem se na volné místo a následně se ubytoval. Byl jsem už moc starý na nějaké dlouhé loudání se po městě jako za mlada, přesto jsem zašel na jedno ze svých oblíbených míst, do kostela sv. Tomáše, byť jsem si tam přišel nepatřičně. Od té nehody jsem do kostela nešel, ačkoliv jsem se každý večer modlil. Poté jsem zamířil na hřbitov, který jsem prvně celý obešel, značně zadýchán, než jsem se odvážil vstoupit. Zašel jsem k hrobu svých rodičů, který byl dosti zanedbaný. Ano, co jsem odjel, starala se o něj pouze má sestra, která bydlí v Praze, takže předpokládám, že sem zavítá jednou ročně na dušičky.

Trvalo mi dlouho, než jsem našel, co jsem hledal. Hrob té rodiny, kterou jsem zabil při autohavárii před 20 lety. Čekal jsem nevolnost, přetrvávající sevření žaludku, jako tenkrát, když jsem po propuštění z vězení nebyl schopen vrátit se zpět k životu. Tehdy jsem vše opustil, ukryl se v samotě a sebe i vinu jsem potopil na dno rybníka... Stál jsem u hrobu několik minut, zcela potichu, až jsem si všiml, že mě někdo z povzdálí pozoruje. Osoba se blížila, a když mi stanula tváří v tvář, do očí se mi vedraly slzy.

„Vrať se domů“ řekla mi a chytila mě za ruku. 

Moje Magdaléna...


6 názorů

IQ nick
19. 06. 2016
Dát tip

Já čtu až po všech úpravách, a zdá se mi to dobrý, rozhodně to má atmosféru.

Jen drobnost|:  "a zamířil ke chatě" - tady by asi mělo být K chatě

a možná bych vypustila slovo MOJE ve větě: "Vzpomněl jsem si na moji Magdalenu,.." - jednak je z dalšího textu jasné, že je to jeho Magdaléna a pak si myslím, že to poslední "Moje Magdaléna" by tak dostalo ještě větší náboj.


Lakrov
19. 04. 2016
Dát tip

Čtu povídku znovu. Začátek, první odstavec, je napsaný nejlépe  (což je dobrý 'poutač" -- aby nebyl potenciální čtenář odrazen hned na začátku).  Druhý odstavec (...Dalšího dne jsem vstal...) je celý dobrý až na závěrečná slova  ...v nedaleké vesnici...  A od tohohle místa začíná být text tak nějak moc ukecaný;  snad se takový zdá být i v kontrastu s dojmem, že to vypráví člověk,  žijící dlouhou dobu osaměle, stranou od ostatních.  Věty (dovětky) jako ...svém rodném... ; ...na kraji města... ;  ...moc starý na nějaké dlouhé loudání se po městě jako za mlada... ;  ...hřbitov, který jsem prvně celý obešel... ;  ...který byl dosti zanedbaný... ; ...která bydlí v Praze...  

V téhle větě: ...Hrob té rodiny, kterou jsem zabil při autohavárii před 20 lety. ..  je pak celá zápletka, na níž je ta povídka postavena, odhalená příliš naráz.  Takže teď, při druhém čtení, nemohu říci, že by se mi příběh  té povídky zdál nepřehledný. Spíš přiliš přímočarý co do dějové liniie,  a naopak rozvláčný, co se týká množství slov.  

Snad mi za můj návrat (a sdílnost) moc nevynadáš :-)  


Lakrov
19. 02. 2016
Dát tip

Za pár dní si jej přečtu znovu. Posílám si avízo.


Dvojník
17. 02. 2016
Dát tip

Děkuji za cenné připomínky. Text jsem poopravil, především poslední odstavec, který snad nyní poskytuje srozumitelnější  vysvětlení příběhu. 


Lakrov
16. 02. 2016
Dát tip

Shledávám v tom jakýsi nevyřčený tragický příběh. To, že jeho odhalení  není v textu vysvětleno, mi vadí měně, než jakási nelogičnost, která  vyplývá ze zmínky o hrobu, svíčkách a vraždě(?)  Ke slohu: V textu se místy objevují nadbytečná zájmena nebo "přívlastky"  (...otočil jsem se a zamířil ke SVÉ chatě... ;  ...Šel jsem lesem na vlakovou zastávku v NEDALEKÉ VESNICI... ;  ...k hrobu svých rodičů, KTERÝ BYL dosti zanedbaný...)  Častý výskyt slova ...město...  Přítomný čas v závěrečné uvozovací větě je matoucí.


K3
02. 02. 2016
Dát tip

Pro mě je to dost nesrozumitelné. Zdá se mi, že se to odvíjí z nějaké Tvoji epizody, které úplně rozumíš jenom Ty sám...


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru