Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Jen tak zkouším

05. 02. 2016
1
3
279
Autor
Daniela.H

V životě jsou místa, kde něco končí, aby mohlo něco nového začít. Jestliže ale nikdy nic nezačalo, pak jak by to mohlo skončit

Byla naprosto zdrcená ukončením vztahu s panem dokonalým, o kterém si myslela, že by to mohl být muž, který ji měl doprovázet nejlépe do konce života.  Už jí ubíjela ta snaha hledat partnera a tak se snažila dokonalého partnera vidět ve všech, kteří aspoň na venek vykazovali známky veškeré dokonalosti. I tento vztah vykazoval známky této povrchní dokonalosti vytvořené z jejich představ, které se nyní začínaly hroutit pod tíhou toho, co by se dalo nazvat realitou, která si postupně hledala cestičky do jejího vědomí. Tohle, co se dralo do vědomí nemělo zdaleka nic společného s dříve vysněnými představami o společném soužití dvou lidí. Byly to pochybnosti, které se snažily upoutat její pozornost a kterým odolávala, když se snažila idealizovat právě začínající vztah.

 

Ležela v posteli a v ruce svírala mobilní telefon s jasně mířenou otázkou pro pana dokonalého:

"Stýkáš se ještě s někým jiným?" Odesláno.

Jen se zatajeným dechem čekala na odpověď. Jestliže by byla odpověď: „Ne“, pak by bylo zdánlivě vše v nejlepším pořádku a tento povrchně dokonalý vztah by měl jistou naději vydržet i nadále. Ona ale tušila, tato odpověď by ve skutečnosti byla velkou prohrou, byla by jistým selháním jí samotné i její intuice, která křičela něco zcela jiného, než by si ona přála. Tušila, že odpověď by mohla přinést mnohem více, než jenom rozhřešení jejího několikaměsíčního vztahu. Jestliže pan dokonalý napíše, že se stýká s někým jiným, znamená to, že síla její intuice je neochvějná, že k ní promlouvají sny velmi jasnými signály, že dokáže vytušit věci, které doposud nebyly vyřčené. Zazvonil telefon s odpovědí.

Odpověď byla jednoznačná a překvapivě přímá: „Ano, stýkám se i s někým jiným.“ A zde se její iluzorní svět roztříštil na miliony malých kousků a tyto kousky se sesypaly k zemi a v mysli se rozsvítilo tak, jako by právě někdo pootočil vypínačem. Skončilo něco, co ve skutečnosti nikdy nebylo skutečné.


3 názory

pété
06. 02. 2016
Dát tip

ten pritomny cas je asi jeste silnejsi. dobrý pokus :)


Daniela.H
06. 02. 2016
Dát tip

Děkuji :) udělala jsem ještě pokus se změnou času na přítomný, co si o tom myslíš?

Je naprosto zdrcená ukončením vztahu s panem dokonalým, o kterém si myslela, že by to mohl být muž, který ji má doprovázet do konce tohoto života.  Už tak nějak bezděčně vidí dokonalého partnera ve všech, kteří aspoň na venek vykazují známky veškeré dokonalosti. I tento muž vykazuje známky dokonalosti, které jsou v souladu s představami vytvořenými v její hlavě. Ty představy se však nyní začínají hroutit pod tíhou toho, co by se dalo nazvat realitou. A realita si postupně hledá cestičky do jejího vědomí. Tohle, co se dere do vědomí, nemá však zdaleka nic společného s dříve vysněnými představami o společném soužití dvou lidí. Pomalu ale jistě se začíná střetávat se skutečnou realitou a svlékat ze sebe pavučiny vlastních představ. Chtěla věřit tomu, že s ní chce být. On však nechce ji a ona chce (spíš než jeho) tu představu, kterou si o něm vytvořila. Pořád nemůže uvěřit tomu, že je pravděpodobně všechno jinak, než si myslela.

 

Leží v posteli a v ruce svírá mobilní telefon s jasně mířenou otázkou pro pana dokonalého:

"Stýkáš se ještě s někým jiným?" Odesláno.

Se zatajeným dechem čeká na odpověď. Jestliže by byla odpověď: „Ne“, pak by bylo zdánlivě vše v nejlepším pořádku a vztah by měl jistou naději vydržet i nadále. Ona ale tuší, že by tato odpověď ve skutečnosti byla velkou prohrou, byla by selháním jí samotné i její intuice, která poslední dobou křičela, že v jejich „vztahu“ není něco zcela v pořádku. Tušila, že odpověď by mohla přinést mnohem více, než jenom rozhřešení jejího několikaměsíčního vztahu. Jestliže pan dokonalý napíše, že se stýká s někým jiným, znamená to, že síla její intuice je neochvějná, že k ní promlouvají sny velmi jasnými signály, že dokáže vytušit věci, které doposud nebyly vyřčené.

Zvoní telefon s odpovědí.

Odpověď je jednoznačná a překvapivě přímá: „Ano, stýkám se i s někým jiným.“ A zde se její iluzorní svět tříští na miliony malých kousků a tyto kousky se sypou k zemi a v mysli se rozsvěcuje tak, jako by právě někdo pootočil vypínačem. Končí něco, co ve skutečnosti nikdy nebylo skutečné a právě začínalo to nové, které bylo zatím neobjeveno. 


pété
06. 02. 2016
Dát tip

Tohle je velké téma. Nicméně text se mi četl opravdu dobře. T


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru