Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Poslední zázrak

14. 02. 2016
3
15
705
Autor
careful

Trochu upraveno. Snad už to nebude tolik působit jako nechtěná parodie. Latinsky neumím, tak se za případné prznění omlouvám.

 

"Invoco te, Leviathan, motores..." Opravdu ji zase slyším? Ne, nezdálo se mi to. Kdosi skutečně začal odříkávat onu modlitbu. Má ji naštěstí již jen v nepříliš přesném překladu do latiny. Aspoň že tak! Celé týdny jsem žil v omylu a marně hledal klid, protože všichni na hranici dosud neskončili. Nejméně jeden žije.

Naslouchal jsem tichým slovům a jako ve snách se vzdaloval teplu krbu a nakonec otevřel dveře, abych v závanu ledového vzduchu ucítil víc.

 

"Bibere sanguinem meum, pater reliquit venas."

 
 

V jeho hlase jsem rozpoznal bolest. Určitě si zrovna dýkou pořezal předloktí. V tom, co činí, není žádný špatný úmysl, jenže on ví až příliš mnoho a zároveň zoufale málo. Síla, kterou se snaží probudit, by nakonec přinesla neštěstí, jako již mnohokrát. Možná tomu tak nebylo odjakživa. Dřív než byly sepsány první z posvátných  knih a položeny základy civilizací, mohly takové schopnosti přinášet užitek. Lidé se tehdy ještě občas stýkali s bohy. Ti svým oblíbencům darovali část šifry ze své krve a stvořili tak mistry čaroděje. Ale čim víc pravdy bylo vyřčeno, tim hůř ji nehodní překroutili. Již tehdy se to mělo skončit.

 

Slyším ho jasněji. V hlavě mi zní ozvěnou: "Amplectere filium suum sub pennis aeternae Ziz."

 

Vím, že to myslí dobře. Přeje si jen rozdávat naději a štěstí. Srdcem se hlasu podobá, je jako křišťál. Znovu, jen díky němu, hloubám nad svými skutky a nezhojenou ranou se dostávám až na kosti. Navzdory všemu jsem přesvědčen, že jinak to být nemohlo.

Dokonce věřím, že ani Nový zákon a Korán neměly vzniknout. Zabránil bych tomu, kdybych mohl. I pro těch pár odlišných zápisků a jinak vyřčených myšlenek se lidé zabijí na výpravách ve jménu takzvaného Boha... krvavého, krutého Boha, sídlícího uvnitř nenasytnosti. Mé oči už viděly přepříliš těch, co zmučeni prosili o smrt.  Po mnoho nocí jsem nezaspal strachem, že skončím jako jeden z nich.

Ne, nedovolím, aby se s novým kultem všechno opakovalo, díky komusi, kdo mnoho mluvil. Slova jsou mnohoznačná. Lidé je přepisují, nejrůzněji vykládají a špatně chápou. Proto ho musím okamžitě najít, a právě jeho hlas mě k němu zavede, ať se skrývá kdekoli.

 

"Grail de calice color, Dominium." Nese se za mnou nocí. Vítr kolem divoce skučí. Balím se do pláště. Můj vraník se pode mnou vzpíná. Nikam se mu uprostřed tohoto nečasu nechce, já se mu nedivím. Mé tělo je zesláblé nemocí a duše v něm tiše pláče za dalšího dobrého muže. Sotva se udržím v sedle, přesto vím, že musím jet. Je mou povinností umlčet ho. Kdyby totiž ovládl Leviathanem - silou jež hýbe - Behemoth, matici hmoty, dokázal by zázraky. Přetvářel by látky zevnitř. Lehkomyslně si měnil vodu ve víno, a lidstvo by v něm spatřilo spasitele... pak by přišly další náboženské války, nenávist a chaos.

 

On nechápe, co by způsobil, a proto ho musím zabít. Nestačí však jen zničit jeho tělo, i duši budu muset roztříštit na velmi drobné kousky toho, pro co lidská řeč nejspíš nezná jména. Nesmí zůstat jediná vcelistvá část z jeho vědomí. Mohla by se rozpomenout i v příštím životě. 

Strašný úkol. Kéž by tahle má cesta byla poslední. Zbyl bych pak jen já. Ten, který mlčí a žije pokud možno tak, jako by nevěděl.

 

"Da lucem tuam. Leva me et stellas."

Jeho hlas mě již přivedl do hlubin hvozdů. V šeru jsem kutloch pod skalním převisem zahlédl, až když jsem stál přímo před ním. On díky tomu zaslechl dusot blížícího se koně. Kožešina nad vstupem se zavlnila, aby ihned odhalila rytíře, jenž se za ní ukrýval.

 

"Ty? Co mi chceš, zrádče?" vykřikl a tasil. Nemělo však smyslu snažit se mu cokoli vysvětlovat. Pro něj bych byl stejně zrádcem, nebo rovnou šílencem. Nepřesvědčil bych ho. Jsem si jistý, že ne.

 

Pozvedl jsem meč nad hlavu. Z výšek, které jiní mají za sídlo Boží, se snesl Leviathan v podobě blesku. Úderem rozžhavil mou zbraň. V její bělostné záři jsem zahlédl děs v očích nebohého templáře. Pochopil, že není možné zvítězit. Nesnažil se ani bránit. Jeho hlavu jsem oddělil rychle a snadno. Meč se obyčejně o páteř zastaví, ale hybatel dokáže roztavit i kámen. Nepotřeboval jsem mocný švih. Nikde neulpěla ani kapka z jeho krve. Bezhlavé tělo vydrželo stát ještě několik okamžiků, než se zvolna sesulo k zemi, aby opět s hlavou srostlo.

 

Násilnou smrt by na jeho pozůstatcích žádný nepoznal. Doufám, že tento zázrak sprosté vraždy, bude  posledním. Aspoň do doby, než se vráti ti, co jimi umí vládnout.

Skryta zraku se za kožešinami v jeho uboze vyhlížejícím přístřešku nacházela dokonale vybavená svatyně. Musel jsem spálit pergameny a rozbít mnoho předmětů. Pokud by je někdo našel, považoval by vše za projev čarodějnictví a já nechci v tomhle kraji zažít mučení a cítit pach spáleného masa. Všechno, co by mohlo být podezřelé, včetně jeho bafometu, musí nenávratně zmizet. 

Ta trojí tvář je vlastně jedna, jen v různých dobách jediného okamžiku. Ale jak takové věci někomu vysvětlit, vůbec netuším. Naštěstí k tomu není důvod.

 


15 názorů

careful
01. 03. 2016
Dát tip

...no vlastně jsi to pochopila dobře.;) Ono to úplně zřetelné být ani nemá..nemám ráda takové ty uřvané morality... latinské věty chápat není třeba, ale kdyžtak se dají naházet do překladače acelkově je k pochopení třeba vědět o temlářích..tedy cosi jako "zednářský řád"... myslím, že když někdo hledá, tak mu to zapadne a jinak to vlastně ani není nutné...ale já třeba dohledávám ráda, pokud není nějaké spešl slovo, nebo indicie na každém řádku 3x, to už pak dohledávání nebaví ani mě... ale třeba bafomet, leviathan, behemoth  jsou na netu k nalezení bez problémů...


Lakrov
29. 02. 2016
Dát tip

Z počátku se vůbec nechytám, nevím, co mám čekat, a netuším, proč to bylo  napsáno. Těm latinským větám -- podobně jako asi většina čtenářů -- nerozumím.  Zaujme mě až věta ...ani Nový zákon a Korán neměly vzniknout...  Tuším, že tímhle pokusem o povídku chceš snad varovat před zneužíváním víry,  ale ve spojení s oněmi fantasy "reáliemi" není to varování příliš zřetelné.  Nebo je všechno jinak, a tak se omouvám za nepochopení.


careful
20. 02. 2016
Dát tip

Ano, podceňování a přeceňování zároveň, je má slabosilná stránka.:D

Fakt! S tím mi už asi nikdo nepomůže.:DD

Bafomet je většinou spojen se satanisty, ale tohle je starší verze, o které se právě přesně neví, co byla... ale asi hlava se třemi tvářemi...váže se to k temlářům a legendě kolem nich. K pochopení je třeba asi vědět, že velká část templářů skončila kvůli údajné herezi upálením a celkově se k nim váže řada legend.

Erotika to není..pennis jsou křídla.:D

Jinak dík za koment.


K3
19. 02. 2016
Dát tip

Já jsem z toho docela zmatenej. Kdosi pronásleduje, kohosi, aby ho umlčel. Aby byly potlačeny další náboženské války? Tak jsem tomu rozuměl. Co je bafomet? Chvílema se mi zdá, že si ze mě někdo dělá srandu. Jak zničil duši? Příliš nezodpovězených otázek. Jako bych před sebou viděl inkvizici, Goyovi přízraky. Nejenom obrazy, ale i film. Kdyby tohle někdo přečet před filmem jako prolog, tak by to možná sedělo.

Líbí se mi to jako taková zašmodrchaná mozaika. Ale ty obrazy vidím, tak tip. Nejvíc se mi líbilo, že příliš mnoho věděl, ale zároveň zoufale málo. To jsem celý já. /Takže jisté je, že věděl./

Mimochodem: co znamená v překladu třetí lať. věta? To je nějaká erotika?

Když koukám na ten váž rozhovor, tak se mi zdá, že se zase podceňuješ a zároveň přeceňuješ. Říkat pravdu je správné, jenže pravda je pouhé slovo. Absolutní pravdu musíš dokázat. Ale takticky a ohleduplně, abys nikoho neurazila. Což je ve tvůj prospěch.


:))


careful
16. 02. 2016
Dát tip

Nejsem chudinka:D..zas si mě lidi aspoň víc všímaj a ještě se cítím jako spasitel, když někomu řeknu, co se mu ostatní říct neodvažují...

 


no jo, říkat lidem přesně to, co si myslíš, není to pravý ořechový. To se dnes nenosí a asi nikdy nenosilo, ale pořád lepší než u sousedů...

v tý poezii je tady pár fakt dobrejch kousků a člověk se něco přiučí... možná...

prózu nemám tolik načtenou, nemůžu posoudit tak úplně, ale je fakt, že dve třetiny věcí tady se nedají číst... tak je jen vždycky přelítnu a jdu pryč.  Za komentář mi určitě nestojí :))) a za nervy už vůbec ne.

 

tak hodně štěstí a drž se!!


careful
16. 02. 2016
Dát tip

...mělo to být slovo próza samozřejmě... aby to někdo blbě nepochopil


careful
16. 02. 2016
Dát tip

Děkuju. Jen se obávám, že vzhledem k tomu v jakém stavu tu je slavná redakce prózy a jaké tu panují poměry, budu stejně brzo zabanovaná...protože jsem holt tlama nevymáchaná a často říkám lidem, přesně to, co si  myslím.:D

(omyl...místo próźy jsem původně napsala poezie)


careful
16. 02. 2016
Dát tip

Děkuju. Jen se obávám, že vzhledem k tomu v jakém stavu tu je slavná redakce poezie a jaké tu panují poměry, budu stejně brzo zabanovaná...protože jsem holt tlama nevymáchaná a často říkám lidem, přesně to, co si  myslím.:D


Cleb
16. 02. 2016
Dát tip
Jako vždy se to dobře četlo. Pridavam mezi oblíbené autory.

jj, já myslím, že dobrý :)  děs dobrej!

 


careful
15. 02. 2016
Dát tip

..dvě čárky před a umazány... tam být asi neměly... vyděšené oči se mi nezdály... to by mi sedlo u děcka, nebo zvířete, ale zděšení jsem aspoň zkrouhla na děs


careful
15. 02. 2016
Dát tip

...ona někde má být, když není to souvětí souřadné... ale abych pravdu řekla, tak jsem se nikdy úplně nenaučila to odlišovat. Dík za koment... ta souvětí si ještě projdu, zkusím něco proškrtnout a taky se zamyslet nad každou čárkou před a...ale upozorňuju, že ty dobře fakt nikdy na 100% nedám.:D


nedávej čárku před "a" v souvětí.

některé věty mi přijdou zbytečně natahované, jakoby nepřirozené.. třeba

~V její bělostné záři jsem zahlédl zděšení v očích nebohého templáře - stačí  vyděšené oči

 

jinak se mi to dobře četlo a líbilo :) díky

 


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru