Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Můj první den v krematoriu

16. 03. 2016
12
20
986

Můj první den novopečeného zřízence krematoria sestával spíš z podávání věcí a tichém sledování toho, co se kolem mě děje. Karel s Honzou byli sehraná dvojka, a bylo znát, že svou práci dělají už roky. Karel s nebožtíky zacházel s úctou a pietou, spíš jako s živými osobami než s pouhou mrtvou hmotou. Honza byl oproti tomu velmi věcný. Možná by se dalo říct až neurvalý. Když oblékal mrtvého, a někde něco hned nešlo provléknout, neváhal použít sílu, což ale často byla jediný způsob, když posmrtná ztuhlost jiné než silové řešení neumožňovala.

Po polední pauze jsem se seznámil s dalšími členy personálu. Prvním z nich byla thanatokosmetička Martina (skutečné jméno opět pochopitelně neuvádím), které zde pracovala jen externě a dojížděla za specifickými případy. Její práce spočívala v takzvané premiové úpravě nebožtíků, když si třeba někdo přál, aby mrtvý vypadal opravdu dokonale živě. Zároveň uměla rekonstruovat velmi těžce poškozené obličeje osob třeba po automobilových haváriích, když si i navzdory stavu zesnulého pozůstalí přáli jejich vystavení. Martině bylo pětatřicet let a thantopraxi studovala v německém Regensburgu. Všichni si asi hned budou myslet, že někdo, kdo se věnuje takovémuto povolání, vypadá jako nějaký blázen, ale Martina působila naopak velice mile a civilně, spíš jako zdravotní sestřička než někdo, kdo své živobytí opírá o lidské umírání. O její práci se později rozepíšu obsáhleji, protože ta je velmi zajímavá a veřejnost o ní ví jen velice málo.

Poté jsem se seznámil se zahradníkem Petrem, který měl na starost exteriéry krematoria a péči o urnový háj. Byl to velmi sympatický starší pán, který mě hned zval na pivo.

Odpoledne, po prvním odpoledním obřadu, jsem byl poprvé svědkem zavážení rakve na žároviště. Sledovat jak rakev zajíždí do rudě planoucí šamotové tlamy, vzápětí se vzněcuje a mizí v plamenech, bylo zvláštní. Ještě mnohem podivnější však bylo vidět, jak po 75 minutách z toho všeho, co do pece vstoupilo, zůstala jen hromádka kalcifikovaných kostí, několik ortopedických šroubů a hřebíky z rakve. Měl jsem možnost kukátkem ze žáruvzdorného skla proces kremace sledovat, ale zatím jsem k tomu v sobě ještě nenašel dostatek odvahy...

Když jsem večer přišel z práce, přítelkyně byla poněkud nesvá. Nechtěla mě obejmout ani mě políbit. Ptal jsem se, co se děje, ale odpověď přitom tušil.

Dotýkal jsi se tam v práci něčeho? Zajímala se. Odpověděl jsem jí, že ne. Na to ona, že jsem něčím cítit, že páchnu chlórem a ještě něčím dalším nepříjemnějším.

Odešel jsem tedy do koupelny, vše ze sebe svlékl a dopřál si sprchu. Ten večer byla přítelkyně velmi nekontaktní a měl jsem pocit, že se mi neustále snaží čichat k vlasům. Bylo mi to nepříjemné a cítil jsem se divně špinavý, ačkoliv jsem věděl, že špinavý rozhodně nejsem.

Jistě nemusím říkat, že má práce v krematoriu se nakonec stala příčinou rozpadu našeho vztahu, ale nehodlám ve svém vypravování předbíhat.

Pokud bych měl svůj první den v novém zaměstnání nějak shrnout, smrskl bych toto shrnutí do tří slov: Rozčarování, zmatek, otazníky...

 

 

Tím bych asi ukončil druhý díl svého "seriálu" a budu rád za jakékoliv ohlasy a otázky.

 


20 názorů

srozumeni
19. 03. 2016
Dát tip
***

Agáto, jak píšeš o tom lámání ruky, víš, tam určitě zřízenci nezlomili kost. Pouze museli překonat rigor mortis, který způsobuje, že jsou končetiny zesnulých tvrdé jako prkna. To křupnutí vyvolal náhlý pohyb kloubní hlavice v kloubním pouzdru a nejspíš porušení vazivové výstelky.


Ahoj, napsal jsem další část svého vypravování, tak snad to bude lepší a zajímavější než minule.


agáta5
17. 03. 2016
Dát tip

tak ono celkově, dneska si udělá byznys kdekdo z čehokoliv... já bych tyhle věci zakázala nebo nechala dohledovat. Když si představím, co jsou lidi schopni udělat pro prachy... nejspíš umřu doma a sama se i spálím rovnou :)))


careful
17. 03. 2016
Dát tip

agáta5: To se prej dělá v USA běžně, že mrtvý napouštěj, ale ani to není potřeba, jen na tom maj solidní vejvar a tak jim tvrděj, že to potřeba je a cpou jim i dalších xy naprosto "nezbytných" věcí... ostatně pohřebnictví je dost vejvar asi i tady, jen musíš mít žaludek.:D


agáta5
17. 03. 2016
Dát tip

a ještě jsem se chtěla zeptat, jestli některé nebožtíky mumifikujete, jestli se to dělá u nás , děkuju


agáta5
17. 03. 2016
Dát tip

tak pane Nebezpečný mě by jste nevadil a k vlasům bych vám čuchala normálně jakoby jste přišel ze šachty třeba... některé ženy jsou divné, ale nejspíš se s váma chtěla rozejít už dávno, ale neměla záminku a tím pohřebním ústavem si ji našla.

Já bych za vámi chodila a dívala se jak pracujete. A třeba bych vám i pomohla.

To vystavování zesnulých je úchylný. Člověk si má svýho zesnulýho pamatovat živého a ne na něho koukat, jak leží v tý rakvi mrtvej a ještě když byl potlučenej třeba nebo jinak zdevastovanej. To je neúcta.

Já jsem jednou viděla, jak oblékaj pánovi sako a zlomili mu ruku. No jeho to už nebolelo, ale já měla husinu ještě druhý den.

Lidi, co pracují s našimi mrtvými by měli mít nějakou zvláštní psychologickou školu, aby si s nimi třeba povídali a atak... no mám toho na srdci moc, ale tak zase někdy jindy

moc zajímavý příběh, čekám na další


Svíčky, o tom už jsem psal. Pokud je tělo opravdu hodně poškozené, tak ho už na patologii trvale uzavřeme do rakve, protože jeho vystavování zakazuje zákon o pohřebnictví. Stejně tak se nesmí vystavovat tělesné pozůstatky osovb, které zemřely na nějaké infekční onemocnění, případně od smrti uběhla doba delší než deset dní.


Ona má přítelkyně bohužel byla ten typ ženy, která jen sedí u televize, chatuje si na facebooku s kamarádkami a s ničím doma nepomůže. Ale i tak jsem ji miloval.


careful
16. 03. 2016
Dát tip

No, tak prát a žehlit by si mohl každý sám, ale pokud se přítelkyně válela doma, tak je zas blbý jen brát prachy a nedělat nic...pokud sama pracovala, tak na tom, že by si panáček měl prát a žehlit sám nic závadnýho nevidím...mně by třeba vadilo chodit s někým kdo rád a dobrovolně dělá na jatkách...to může signalizovat nějakou brutální poruchu a že by opak dobře zozporcoval mou mrtvolu:D

...a taky bych měla asi drtek potíž chodit s gynekologem, nebo bych se s ním rozhodně nemohla bavit o práci:D


nebo si najít nejakou punkerku, které naopak tu práci bude považovat za jedinečnou a bude tě obdivovat...


gabi
16. 03. 2016
Dát tip

aleši :)))


zžejmě je v rozhovoru s partnerkami třeba používat nějakou obecnější terminologii, třeba "práce s lidmi" nebo tak něco...


Život "funebráka" se bohužel nese v duchu pohrdání, odporu a strachu. Najít si partnerku je problém, zmínka o tom, že pracuji v krematoriu většinu žen dokonale odradí, ačkoliv vzájemné sympatie jinak jsou :(


Careful, děkuji Ti za upozornění, nejsem moc vypsaný. Pokusím se to ještě učesat.

Rozchod s přítelkyní mě moc mrzel, ale už to přebolelo. Bohužel se přes mé zaměstnání nedokázala přenést, byla přesvědčená, že na mrtvé sahám holou rukou, a že mi oblečení zapáchá "smrtí." Musel jsem si ho začít sám prát a žehlit.


careful
16. 03. 2016
Dát tip

Imho nepíšeš špatně, ale bacha na opakování podobných slůvek, které nepůsobí jako záměr..možnost neumožňovala..

odpoledne po odpoledním...

ta přítelkyně byla imho dost blka, ale takových je


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru