Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

V autobuse

18. 03. 2016
0
18
523
Autor
Stanger

V autobuse

na cestě do Příbrami

cítím jen smutek

 


18 názorů

Stanger
05. 04. 2016
Dát tip

Díky za zvyšování návštěvnosti, přesto by bylo možná lepší založit novou diskuzi :)


Umbratica
04. 04. 2016
Dát tip

vk,

kdyby se tvé poučování týkalo mě,uštěpačná bych nebyla,ale Můra občas napíše naprosto vynikající haiku. - Ale já se s tebou nechci o nic přít. Tak jako tak mám dojem,že žádná skutečná diskuse tady neexistuje,každý si prostě trvá na svém. O to víc bych si potom musela vážit toho,kdyby se nějaká moje báseň líbila třeba tobě nebo Elizabetě.Takže budu nadále jen "tvořit" a na "diskuse" se už vykašlu.Čestné pionýrské.


vk
31. 03. 2016
Dát tip

Umbratica: avízo na uštipačnú poznámku je skôr smutné


Umbratica
31. 03. 2016
Dát tip

Musím se připojit k těm,pro které byla četba Masaoky Šikiho velkým zklamáním. Ale v knize jsou velmi pěkné ilustrace a historický exkurz do vývoje haiku a výtvarného umění v Japonsku je také zajímavý.

Vk,

tvá snaha poučovat Můru o japonském haiku mi připadá velmi legrační.

 


Můra73
23. 03. 2016
Dát tip

vk, díky


vk
23. 03. 2016
Dát tip

Mura73:

Ani najväčší japonskí haikári sa nesnažili o nejakú univerzálnu výpoveď, ale skôr zachytenie momentu (čo vychádza zo zen-buddhistickej tradície).

V tomto prípade je jadrom spojenie vánku a vejára, teda že Bašo má darček z Eda, ktorým sa ovieva a cíti pri tom akoby vánok z Fudži


snake_01
22. 03. 2016
Dát tip

Možná by bylo lepší namísto Šikiho začít s Issou, mj. pan Kolíbal ho teď po dlouhé době znovu vydal --- a stojí to za to.


Můra73
22. 03. 2016
Dát tip

vk, zaujalo mě, jaký text jsi vybral pro příměr. Bylo by pro mě zajímavé vědět, jak vybraný text vnímáš, jak jej hodnotíš. Tvá případná odpověď by pro mě byla velice cennou informací.


 „Přečetl jsem haiku od Šikiho (Pod tíhou měsíce) a v mnoho případech nesplňují to, co uvádíte...“

a jak víš, že nesplňují - jde pouze o překlad, kterej jen nastiňuje obsah, a často i cpe do "nejaponskýho" 3-5-3

jediný haiku, jak sem už někde, je jedině to japonský v originále, čemuž lze dojít pouze úplným ztotožněním se s historickou  kulturou a jazykem - my se jen snažíme přiblížit, dotknout jaksi po evropsku...


Stanger
22. 03. 2016
Dát tip

nicméně díky za názor. Haiku je pro mne celkem nové, takže se vždycky rád přiučím.


Stanger
22. 03. 2016
Dát tip

jak píše vk. Přečetl jsem haiku od Šikiho (Pod tíhou měsíce) a v mnoho případech nesplňují to, co uvádíte (příběh, obecná výpověď). Stejně tak sonet nemusí být vždy o lásce. 


vk
21. 03. 2016
Dát tip

v pohode, aj Bašó mal také špecifické

Vánek z hory Fudži

jsem nabral na vějíř -

můj dárek z Eda.


snake_01
20. 03. 2016
Dát tip

Je pravda, že haiku by mělo mít nějaký hluboký myšlenkový přesah, a ten se může odehrát jedině tehdy, když je haiku zaměřeno na alespoň trochu obecné téma tak, aby si v něm čtenář mohl ten přesah najít, jinak řečeno: promítnout si do textu vlastní zkušenost. Tohle je příliš subjektivní výpověď, která nemá ambice na to oslovit mnoho čtenářů... Jedině snad, že bych z toho měl pochopit, že každý přece musí pociťovat smutek, když jede do Příbrami (rád věřím, ale nemůžu potvrdit ani vyvrátit). Shrnuto: Má to dobrý potenciál, ale celková výpověď je příliš osobní, a tedy málo obecná.


kritika se tu neděje, jen komentář..., jinak v haiku nehledám, haiku si nachází mě -

a to se tu prostě nestalo


Stanger
19. 03. 2016
Dát tip

díky za kritiku.Zrovna tady bych řekl, že děje je tam celkem dost. Stačí trochu hledat


konstatování bez děje, ne haiku


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru