Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Barvy

13. 06. 2016
1
3
164
Autor
bluesman

 

Barvy

 

 Bílý sníh přikryl všechno šedé a několik zlých, závistivých lidí, milujících šeď, puklo vzteky. Kdybych tak mohl způsobit, aby padal častěji, ale on si padá bez ohledu na má přání a pak dokonce přestane padat úplně. Někdy na tak dlouho, že zlé, závistivé, milující šeď a puklé vzteky, nahradí jiní zlí a závistiví, milující šeď. Možná bych se mohl odstěhovat někam, kde padá častěji, nebo někam, kde je prakticky pořád, tam asi není nikdo, kdo miluje šeď a komu by vadilo, že je přikrytá sněhem. Ale na co tam potom umírají? Možná tam umírají jiným způsobem, třeba hrůzou z té věčné, hnusné bílé, která přikryje šeď a přikryje vůbec všechno. I jinou bílou. Co s tím? Odstěhovat se někam, kde je zelená a žlutá! Jenže ze žluté bych puknul vzteky . . . a zelená . . . je stejně hnusná. Možná hnusnější, než hnědá. Možná to vůbec nebude v barvách. Nedávno zemřela spousta lidí v jakémsi ráji, kde prý to bylo celé růžové. Možná jim přišla taky hnusná, nebo umřeli strachy, že jim z ní někdo udělá fialovou. No nemyslete si, to se do růžové kápne trocha žluči a je z ní hnusná fialová. Rudá zmizela stejným způsobem. Něco do ní nalili . . . a je z ní hnusná fialová. Možná by to bylo dobré. Možná by vyhovovala těm zlým, závistivým. Jenže co kdyby fialovou přikryl sníh? Možná ať raději nesněží. Beztak je bílá hnusná. Třeba mají ti zlí, závistiví, milující šeď pravdu, když pukají vzteky. Proč má šedou přikrývat hnusná bílá? A proč s tou strašlivou pravidelností? Možná, že by měli, až se to příště stane, všichni puknout . Vzteky, strachy, je jedno z jakého důvodu, ale natruc barvám. Všem barvám. Stejně jsou všechny hnusné. Jedny jsou hnusné agresivitou, jiné svojí jemnou vtíravostí a jiné zase něžnou infantilitou.

Možná, že sněhobílá není tak hnusná . . . stejně už to je jedno . . . tak ať to přikryje. Ať všechno přikryje sněhobílá. A nebo ať všechno přikryje černá. Ta bílá pak časem trochu prosákne . . . a bude to! Ale bude čím dál víc zlých závistivých, milujících šeď, protože nebudou pukat vzteky. Myslím, že to bude brzy. A myslím, že u toho nebudu chtít být. Chtěl bych najít modrou . . . a zůstat v ní.

(blue-s-man)

 

 

 


3 názory

Lakrov
30. 06. 2016
Dát tip

Pěkný kruh jsi těmi barvami uzavřel, roztočil.  Zpočátku -- za přítomnosti pouhé bílé a šedé -- se roztáčí trochu ztěžka,  Z pekla do nebe, takový mám pocit po dočtení.  Z textu trochu vyčnívají slova ...agresivita... a ...infantilita...;  nešlo by je nahradit nějakým češštějším synonymem?  (ale taky mě žádné hned nenapadá).  Tip.  


Movsar
13. 06. 2016
Dát tip

dal bych tomu přesnější název: litanie psychotika.


agáta5
13. 06. 2016
Dát tip

muhehehe, tys to vymňouk teda :)))


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru