Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Pa Pa PaPa

21. 07. 2016
1
5
505
Autor
Hemi Novak

Už když jsem zvedl telefon a ozvala se jeho družka jsem věděl, že se něco stalo. Upřímně jsem čekal infarkt a ne mrtvici a taky jsem čekal nemocnici a ne pohřební ústav. Viděl jsem ho naposledy před deseti lety, než jsem se odstěhoval do Německa. S máti se rozvedli, když mi byly čtyři a od té doby si mě brával jednou za rok na víkend. Vždycky mi koupil nějakou hrozně drahou hračku a já jsem si myslel, že je to nejlepší člověk na světě. Obzvlášť, když ten nevlastní byl typ zakazovatele. Postupem času mi začalo docházet, že to nebyla tak úplně pravda a začal jsem ho vidět sřízlivýma očima. Jako někoho koho jsem moc nezajímal. Jen si musel tu svou rodičovskou povinnost odbít mizernými alimenty a jedním dárkem ročně, který mu už nestanovil zákonem stát, ale naivní potřeba chlácholit se, že neselhal a dělá co může. 
Nebudu se vymlouvat, že byl důvodem mé drogové závislosti, protože my všichni bojujeme s chybami vlastních rodičů a odmítám zjišťovat co by na to řekl Freud, protože to bych se k té závislosti asi zase vrátil. Během léčby před dvěma lety jsem si dal věci dohromady. Teda alespoň ty v hlavě. Jinak je to už s těmi finančními. Ale co jsem potkal ji, jako by i to bylo trochu snesitelnější a únosnější. Dluhy sice nezmizely a rozhodně nechci aby mi s tím jakkoli pomáhala, ale už jen to, že mě má někdo rád takového jaký jsem a já si nemusím na nic hrát je něco, co bych si před pár lety nedokázal ani představit. 
Na pohřbu jsem musel stát v první řadě s jeho družkou a vůbec jsem nevěděl co tam dělám. Po obřadu mi kondolovali všichni přítomní a já se nezmohl skoro na jediné slovo. Ani teď nevím co bych těm lidem měl říct. Vždyť nás vlastně spojovalo jen biologické pouto, což je, dle mých současných měřítek, málo. Proč mě v tom takhle nechal? Proč se mi nevěnoval, tak jak měl? Je to důvod proč já ještě nemám děti? Protože se bojím abych to neudělal taky? 
Odpoledne, v den obřadu byla schůzka v kanceláři právníka, kterou dohodla jeho družka. Nedivil jsem se její nedočkavosti, vzhledem k tomu, že bydlela v jeho domě a nepracovala snad posledních deset let. Na chodbě kanceláře nezapoměla dodat, že jsem se taky mohl ozvat a nebo zastavit když ještě žil, jako by její nynější snaha o jeho dobro mohla ještě změnit obsah obálky. 
Po přečtení poslední vůle se dala v pláč. Já se omluvil, že se hned vrátím a vyšel ven na ulici. Se zapálenou cigaretou se mi myslí o něco lépe. Tržní hodnota nemovitosti by vystačila zhruba na všechny moje problémy a já bych mohl začít s čistým štítem. Konečně mi po všech těch letech k něčemu byl. Možná byl opravdu důvodem proč jsem začal fetovat a teď má možnost mi to splatit. Jeho družka si stejně nezaslouží vůbec nic, jen ho posledních dvacet let vysávala a on to musel vědět, protože napsal, co napsal. Nebo ho dohnaly výčitky? Posledním činem se chtěl vykoupit ze svého černého svědomí? Proč mi vzadu v hlavě šeptá tichý hlas, že to není správné? Proč bych na to neměl mít právo? 
Zběsilý proud myšlenek přerušují dveře. Když výjde ven a podívá se na mě těma kaštanovýma očima, zavládne klid. Chvíli se do nich dívám a mám pocit, že rozumí úplně všemu co se mi děje v hlavě. Aniž by řekla slovo, vidím jí v očích otazník. Když jí oznámím, že se dědictví zřeknu, bere mě za ruku a tiskne. 


5 názorů

Hemi Novak
08. 08. 2016
Dát tip
Mělo to být moravské výjde. Ani mi to nepřišlo. Díky za kritiku a tip.

Lakrov
27. 07. 2016
Dát tip

Dobře napsané. Od začátku strhující čtení, ač je to vlastně monolog,  tvořený jedním odstavcem souvislého textu bez jakýchkoli záchytných  bodů pro oči. Tušený leč mrazivý konec. Jednoduchá leč povedená povídka.  Tady je možná překlep: ...výjde ven... nebo je to dluhé Ý v nářečí?  Tip.  


careful
21. 07. 2016
Dát tip

Už vím, proč tomu tip nedám a čím mi ten obsah vadí...hrdina svádí své fetování na otce a důvod proč nefetovat zas vidí jen v nějaké huse, a když ta se na něj vybodne, tak co? Prostě je to nevyspělý vůl.  Navíc se rádoby velkodušně vzdá peněz, které by mohl využít nejen on, ale i jiní lidé z jeho okolí, kvůli své sobecké pomstě otci... tu osobu na konci a její reakci nepobírám, pokud to není ušlápnutá pipi, tak by se ozvala a pokud ne hned, tak později, ať to je matka nebo přítelkyně... a pak pohled na otcovu přítelkyni a že ho vysávala...to je dost častý pohled spratka navedeného maminkou k nenávisti ...ta přítelkyně mu snad i něco dávala, když s ní "marnil" 20 let... a pak společnost je bohužel tak nastavena, že většina žen "vysávat" musí...on i leckterý chlap se sám neuživí...

a pak nevěřím ani to, že by otec všechno odkázal synáčkovi, kterého skoro nezná a navíc bývalemu feťakovi a na ženskou, se kterou byl 20 let se vybodl...to by od něj bylo taky sprostý

Prostě je to taková dost naivní ptákovina se spoustou špatných názorů v pozadí... ale styl se mi zdá čtivý, to zas jo


careful
21. 07. 2016
Dát tip

Zas ty čárky...chybí hned v první větě.

Napsáno to je jinak imho slušně, jen tomu hrdinovi to "velkodušné" rozhodnutí moc nevěřím, zvlášť když je to bývalý feťák:D... a taky nevím, kdo má být ta žena na konci..matka?... a ani moc nevěřím tomu, že to jeho rozhodnutí tak chápe, když by jí z toho určitě taky něco káplo...ale možná mu tu ruku tiskne svěrákem a řve "Ty debile!":D...navíc si tam autor i protiřečí... když má hrdina pocit, že chápe, co se mu děje v hlavě a zároveň vidí v očích otazník, tak se mi to logicky moc neslučuje... tip si ještě rozmyslím...


Hemi Novak
21. 07. 2016
Dát tip

Smyšleno. Jen pro pořádek. Hemi


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru