Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Zachránce a vrah jménem přizpůsobivost

07. 08. 2016
1
9
256
Autor
VolkodavKO

Podobně jako všechno ostatní, i přizpůsobivost má svůj rub a líc.

     Čím výše bytost stojí, tím více přizpůsobuje všechno kolem svým osobním potřebám (například Bůh). A naopak, čím nižší je úroveň bytosti, tím více se přizpůsobuje všemu kolem sebe (například pulec & žába), což platí také pro lidi.
     Čím nižší a čím více bezpáteřní jste, tím více se přizpůsobujete společnosti, ve které žijete, a tím více adoptujete názory, které uznává, bez ohledu na to, zdali dělá ta společnost všechno dobře a zdali jsou tyto názory správné.
     Velké procento normálních lidí je velmi přizpůsobivé a poslouchá oficiální autoritu. Když je umístíte mezi komunisty, stanou se komunisty; když je dáte mezi fašisty, jsou z nich fašisté; mezi křesťany budou křesťané, a v řadách bojovníků Islámského Státu budou dělat třeba i sebevražedné útoky.

     Dovolte mi použít smyšlený & přehnaný příklad rozdílu mezi vyšší a nižší bytostí:

     Někdo je ve své zemi nadšeným hráčem golfu a oni tuto jeho oblíbenou hru zakážou. Dotyčný může bojovat za změnu zákonů a opětovnou legalizaci této hry, může jí hrát ilegálně, nebo jí může přestat hrát.
     Jenže někdo s vyšší individualitou se nepřizpůsobí, nepřestane být golfovým hráčem a bude dál hrát tuto hru. Buď ilegálně, nebo se přestěhuje na jiné místo nebo do jiné země, kde ji smí lidé hrát.
     A kromě golfisty je tento člověk ještě i přesvědčeným vyznavačem kultu bohyně Kali a jeho blízcí lidé, Křesťané, tuto jeho víru více a více odsuzují. A chtějí, aby se stal také Křesťanem. A on buď bude vyšším tvorem, a zůstane služebníkem bohyně Kali, nebo bude nižším tvorem, a stane se Křesťanem, jako oni.

     Když se příliš mnoho změníme, dělajíce jiné věci a žijíce jiným způsobem života, už to nejsme tak úplně my, protože jsme ztratili kousek naší individuality. To znamená, že ta původní osoba, kterou jsme předtím byli, částečně zemřela.
     Co se týče zmíněné individuality, jsou jenom dvě možnosti: 1. Zachovat tu, kterou máme, nebo 2. Vyměnit jí za vyšší. Abyste správně porozuměli těmto mým slovům, přečtěte si prosím kapitolu "Individualita" z mojí knihy "Superbůh".

     Poučení: Ačkoli je přizpůsobivost nezbytnou výbavou živých tvorů a umožňuje jim přežít, ještě to neznamená, že čím je jí více, tím lépe. Kdo se totiž přizpůsobuje až moc, ten se nakonec stane někým jiným, a tím pádem svým způsobem zemře.


9 názorů

careful
07. 08. 2016
Dát tip

Jo tady to je...mistr korektor a jeho " v zápětí"

http://www.pismak.cz/index.php?data=read&id=271275&cr=all

http://nase-rec.ujc.cas.cz/archiv.php?art=3795

...každopádně se urazil, zablokoval mě a ani se neráčil opravit...prostě mistr!


careful
07. 08. 2016
Dát tip

no, přitovnávat nehmotné věci ke hmotným statkům mi připadá nepříliš dobré... vlastně je to dost blbost... a pravopis jako takový logický rozhodně není...navíc se domnívám, že korektor nesprasil cizokrajné slůvko...můžu to možná i dohledat, ale tahle změna byla, myslím, ještě starší...on ani ten korektor není žádný mladík:D... ale už jsme ot...soráč autore


MKbaby
07. 08. 2016
Dát tip
Přesto, že nová pravidla českého pravopisu v roce 1993 nově zavedla v mnohých slovech psaní z misto s, leckde ponechala v platnosti i starý zpusob psaní. Ve slovech jako diskuse já ovšem nenapíšu z ani tehdy, kdyby mne krájeli na kolečka, ostatně tato pravidla jdou vstříc volům, kteří neumějí česky. Tyhle novinky s versus z se ovšem týkají jen cizích slov, jsou jen o nějaké dohodě a nevyplývají z jazyka a jeho logiky. Interpunkce a ji / jí ovšem ano :-) Pravopis je pro mne stejně důležitý jako obsah a styl díla, dílo s chybami je prostě zmetkem. Když jako truhlář neudržím v ruce správně hoblík nebo kladívko, sotva si někdo ode mne koupí stůl, i když to bude mít čtyři nohy a nahoře desku, protože se to bude kývat a bude to hnusné...

careful
07. 08. 2016
Dát tip

Já tu knihu nečetlaa  číst nebudu, takže netuším, jestli tam mu to někdo vychytal... jen si prostě myslím, že pravopis je to nejmenší a opravit se dá vždycky...

to ji/jí by se měl autor ale naučit...podle textu to fakt neumí.... s velkým písmeny bych ho odkázala na jazykovou příručku...sama do ní občas koukám...ostatně jsem si jednou všimla, že i jedem místní korektor napsal slovo zastaralým způsobem, který je dnes pokládán za špatnou verzi...


MKbaby
07. 08. 2016
Dát tip

Korektoři vyhynuli, dnes dělá sazbu každý, kdo má do zadele díru a udrží se na židli u počítače. Kdo chce vydat knihu, měl by být schopen nejen uklohnit větu tak, aby měla hlavu a patu, ale i psát bez chyb. Korektor je od toho, aby vychytal překlepy, ne od toho, aby přepisoval blbě napsané dílo.


careful
07. 08. 2016
Dát tip

No, tak od toho existují kortektoři..v knize by se to vyskytovat vůbec nemuselo... tyhle pravopisy, to jsou malý věci .


MKbaby
07. 08. 2016
Dát tip

No, obsah ani nehodnotím. Ale odkdy se píší křesťané s velkým K?

"...může jí hrát ilegálně, nebo jí může přestat hrát..." tady všude píšeme ji s krátkým i, ne s dlouhým, stejně tak v pokračování textu.

Bordel v interpunkci je taky dost děsný... autore, tvoji knihu bych nechtěl číst ani tehdy, kdyby samotné myšlenky měly hlavu a patu, protože bych přečetl maximálně půl strany a kvůli šílenému množství chyb knihu odložil...


careful
07. 08. 2016
Dát tip

No, dám ti tip...páč něco takovýho, jsem tu zatím ještě neviděla a minimálně v kategoriii bizár, si to tip zasluhuje...


careful
07. 08. 2016
Dát tip

Mno...používat výrazivo typu vyšší a nižšší bytosti je ...mno... nebudeš za to oblíben:D

Kdybys ty pobožná kecy trochu civilizoval, pak by to možná i šlo.... ta první část je něco s čím docela souhlasím...taky si myslím, že většina místních mistrů by za Hitlera vesele hajlovala, za komančů byla ráda za rudý šáteček a dnešní dodnoty taky žerou, aniž by o čemkoli moc přemýšleli... ale nazvat je nižšími bytostmi:D:D...navíc tyhle jedince fakt neosvítíš...ti se mají za dobré lidičky...a nás "vyšší bytosti" zas nebude zajímat tvoje kniha, páč přemýšlíme samostatně, takže to máš blbý...leda bys nižším bytostem nakukal, že povýší, když ti daj prachy, nebo tak něco:DD

...a jak si přišel na Kalí? Kalí mám taky ráda, páč je prý nejmoudřejší...má kruhovou paměť...ale asi právě proto, je jí všechno a všichni asi tak nějak ukradený... i to, jestli je někdo vyšší a někdo nižší bytost a jestli to tak zůstane.... co tě, pro kristovy hnáty, vede k tomu, takové věci psát...jaký s tím máš záměr? Sekta,, jakl už se ptal Zdenda? Nebo věříš tomu, že chceš udělat něco správného... a jsi si kistý, žes došel ke správným závěrům...já si myslím, že věřit, že jsou všechny mé závěry naprosto správné (a cpát je někomu v knize) je cesta do pekel...


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru