Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Šest kopií viny

09. 10. 2016
3
7
239

 

     Ze stropu visel kovový lustr s šesti rameny a jejich lesklé plošky zrcadlily odrazy postele, peřin a dvou těl. 
Šest kopií viny. 
     Jak se pomalu probouzel z opileckého spánku, zkusil na lustr zaostřit. Hlava jako střep, v ústech vyprahlá poušť s pachutí močky. 
Otočil hlavu. Za oknem se vlekl prosinec v šeru rána a zvolna sněžilo. Obrovské vločky za sklem pomalu a chaoticky tančily v nekoordinované choreografii. Zmateně, bez smyslu, odnikud nikam. Jako my všichni, pomyslel si. 
     Žena vedle zasténala ze spánku a přitiskla se zády ještě víc k němu. Natočil se k ní a pohladil ji po vlasech. 
     Neprobudila se a on se neusmál. 
     Díval se na její vlasy, rozcuchané a rozprostřené po polštáři, na bledou kůži ramene a drobné vrásky na krku.
 
     Večer předtím spolu seděli v baru a příjemně se bavili. Uvolněně si povídali o banalitách a záměrně se vyhýbali všemu vážnému, aby si nezkazili hezkou chvíli. Seděli, dokud je jako poslední hosty číšník nepožádal o zaplacení. Bylo jim spolu fajn, tak zapadli ještě do non-stopu. Budeme tady jenom chvilku... Dál už byly vzpomínky mlhavé. Popili nějaké víno, pak něco ostřejší. Když se potáceli směrem k bytu, zastavili na mostě. Mrzlo a tmu ředilo mléčné světlo pouliční lampy. Přitulila se k němu, objal ji kolem ramen. Chvilku tak stáli, opřeni o kamenné zábradlí. Koukal na poletující sněhové vločky ve světle lampy a snášející se do tmy pod mostem. Padaly a ztrácely se pomalu, jako nenaplněné dětské sny. 
     Rozepla mu poklopec a sáhnla rukou dovnitř. Kolem projelo auto, za ním ještě jedno, on stál bez slova jako solný sloup, koukal na padající vločky, motala se mu hlava a divil se, že v tomto stavu se dokázal vzrušit. Po chvíli toho nechala a šli dál. 
Cestu z mostu k baráku si nedokázal vybavit, nejspíš se během ní nestalo nic zvláštního. Ani nevěděl, jak se dostali dovnitř. Ale vzpomněl si na svíravý pocit nebezpečí, který ho zaplavil po překročení prahu. Na zátylku se mu v tu chvíli zježily chlupy a instinktivně se přihrbil. Rozhlížel se v malé chodbičce, ale ničeho podezřelého si nevšiml. Dal to teda za vinu vypitému alkoholu a zkusil se uvolnit. 
     Procházka je trochu probrala. Šli rovnou do ložnice a docela dlouho nenechali jeden druhého spát. 
 
     Překulil se na svou stranu postele, chvíli hleděl na oblečení rozházené po zemi a pohledem hledal mobil. Asi bude v kapse, napadlo ho a přitáhl si kalhoty. Byl tam a ukazoval 16 zmeškaných hovorů a 13 nepřečtených zpráv. Zvedl se a šel se vymočit. Pak v kuchyni vzal z dřezu jeden neumytý hrnek, pootevřel okno, posadil se k stolu a zapálil si cigaretu. Za oknem pořád hustě sněžilo. Vyfukoval kouř škvírou, hrnek měl jako popelník a necítil vůbec nic. Ani zlost, ani úlevu. 
     Kouř z cigarety se stáčel a podivně kroutil. Nejednou to nebyl kouř, ale dva propletení hadi, syčeli na něj a z otevřených tlam jim kapal jed. Zíral na ně a než se stačil hnout, kousli ho do tváře. Zahodil cigaretu, dlaně si přitiskl na obličej a běžel do koupelny vymýt si rány. Nic na tváři neměl. Hleděl do zrcadla, do zakalených očí, na vrásky vyryté na čele, na lehce prošedivělé vlasy, opíral se o umyvadlo a cítil se prázdný. Nic tady není, nic tady není, opakoval si v duchu. Opláchl si obličej studenou vodou, v kuchyni dokouřil cigaretu a šel si ještě lehnout. Vím, že bych neměl tolik chastat, nejsem pak úplně v pořádku, myslel si, zatímco si nahý líhal vedle spící ženy. 
 
     Myslel na to, jak Irena před týdnem nebyla v noci doma. Nemohl se jí dovolat, sms-ky ani zprávy na messengeru nedoručené. Do rána nespal a čekal na ni. Měl strašný vztek. Strach ani ne, nebylo to poprvé. Když konečně přišla, tvrdila, že seděla v hospodě U Drobných s kámoškou. Nebyl z ní cítit kouř, dokonce ani nebyla opilá. Nevěřil jí, nejenom kvůli tomu. Už ji znal dost dobře na to aby věděl, kdy nemluví pravdu. Odpoledne se jel podívat do zmíněné hospody. Byla na týden zavřená, kvůli zimní dovolené. Dostal takový vztek, že se bál aby nedostal infarkt. Vztek na to, že z něj dělá vola. Že lže tak hloupě a ani si nedá námahu s tím, aby to bylo věrohodné. Že ho má za blbce.
     Dojel opatrně domů, pořád zhluboka dýchal. Sedl si do křesla v obýváku a čekal na ni. Ruce se mu třásly rozčilením.
 
     Žena v posteli vedle něj se zavrtěla a otočila k němu obličej. Chyběla jí kůže, z odkrytého masa stékala na polštář krev, zírala na něj žlutýma žhnoucíma očima. Úlekem se chtěl odstrčit, zamotal se do přikrývky a spadl z postele. Zeptala se:
„Jsi v pořádku? Co se stalo?“ Naklonila se nad něj z postele, vypadala normálně. 
Ležel zády na podlaze, nohy zamotané v peřině na posteli a připadal si hloupě.
„Jsem v pořádku, jenom se mi asi něco zdálo.“
„Aha. Pojd ještě ke mně...“
     Lehl si k ní a pomilovali se. Vzal si ji tvrdě a myslel přitom na Irenu.
Na Irenu, která mu před týdnem nejdříve vynadala do paranoidních psychopatů, když po ní chtěl pravdu. Až po dlouhé hádce přiznala, že byla u "kamaráda". Až poté, co jí řekl o zavřené hospodě. Na Irenu, která se mu dnes v noci snažila dovolat. Na tu Irenu, s níž se před pár dny rozhodl nadobro skončit. 
     Ještě chvíli pak ležel, koukal na lustr, na svých šest odrazů v lesklých ploškách jeho ramen, na těch šest kopií nehezké reality.
Pak se rozhodl jit domů. Vstal a začal se oblékat. Žena si ho nevzrušeně prohlížela. 
„Uvidíme se ještě?“ zeptala se.
„Moc rád, zavolám ti.“
O číslo si neřekl. A oba věděli, co to znamená. 

 


7 názorů

Gora
14. 10. 2016
Dát tip

Zamlouvá se, pod povrch jde celkem úspěšně, zajímavý text.


Lakrov
14. 10. 2016
Dát tip

Na mostě stáli tři: On, ona a jemu, napadá mě při čtení mostní pasáže,  ale tím nechci text zesměšnovat; až do teď mě to docela bavilo...  a baví i dál, když zjišťuji, že se to neodchýlilo k laciné erotice.  Vybavila se mi Kosatá a Zubatá (píseň od J.N.)  Tady ...líhal vedle spící ženy... by se hodil jiný (nedokonavý) tvar slovesa.  Dobrá povídka, jde dost do hloubky. A na konci do ztracena.  Tip.  


K3 - díky za komentář. 

Jak už jsem psal včera, "debil" mi tam taky neseděl, tak je opraven. 

K těm ostatním.. Nejsem si jistý, co (proč) je na tom rušivé? 

"Vymočit se" je celkem běžný výraz používaný třeba i v žurnalistice.. 

"Močka" je "směs zbytků tabáku a tekutiny usazené na dně dýmky.. " (Wikipedia),  podle mě to celkem vystihuje tu hnusnou pachuť, která je někdy ráno v puse po noci pití a kouření. 

V kontextu toho, že minipovídka je o běžném člověku, výrazy mi nepřipadají nepatřičné..   Ale rád si nechám poradit.


K3
10. 10. 2016
Dát tip

Některé výrazy mi docela zkazily chuť na to další. ...Pachuť močky... šel se vymočit...že z něho dělá vola...jako debil... atd. To se dá napsat mnohem přijatelněji, tak aby to nenarušilo plynulé a příjemné čtení. Škoda.


Księżyc - díky za připomínky. K tomu "připadal si jako..." ano, cítil jsem, že s tím něco není v pořádku a chtěl jsem si to potvrdit.... Takže opravuji. 

careful - s tím probouzením máš pravdu... Mezi napsáním tamté a této uplynul delší čas, napsal jsem mezitím něco (hlavně do šuplíku, nebylo to dost dobré na tahání mezi lidi), tak mi to ani nedošlo.. Díky za upozornění. 


careful
09. 10. 2016
Dát tip

..technicky mi to přišlo ok... obsah je něco, co by tu mohlo zabodovat v soutěži...existencionální nuda, co nevede nikam a vlastně je o ničem... týpek se rozejde s nějakou Irenou, tak zbalí nějakou rajdu... nechybí zima, cigarety a alkohol jako u všech těhle děl, která jsou naprosto stejná...tady je jen jeden prvek, co stojí za povšimnutí...hororový výjev...už jsem se skoro lekla, že se něco stane a třeba to má o zajímacou pointu..jenže se to vrátilo k existencionální nudě...

..jo a probouzení se na začátku povídky je celkem velké klišé... ty sám tím začínáš už druhou:D

 

 


Księżyc
09. 10. 2016
Dát tip

Líbí se mi kompozice a to, jak jsou všechny motivy propojené. Tvá předchozí povídka byla o naději, odříkání a nevzdávání se, o naplnění snů, tahle k ní tvoří takový protiklad - o věcech, které bychom nejraději neudělali a o kterých bychom byli raději, kdyby se nestali. O nenaplněných snech. Líbí se mi symbolika zrcadla.

Možná je škoda, že je Irena uvedena do obrazu až tak pozdě, takhle ty její hovory a esemesky tak nevyzní. Chápu, že jsi chtěl, aby byly jeho motivace dešifrovatelné až zpětně, ale připadá mi, že kdyby bylo hned od začátku jasné, že se vlastně chce pomstít jí, četl by se ten začátek jinak.

Trochu mě zarazilo to "připadal si jako debil", oproti poetickým přirovnáním ve zbytku povídky je to takový pád na zem.

Celkově vzato se mi to velice líbilo, i když ne tolik jako Nový začátek. 


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru