Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Stříbrem oděné nebe

11. 10. 2016
4
22
510

Prolog pro formalisty a teoretiky:

Sylabotónicky psaná báseň, jež striktně dodržuje normu alexandrínu (cézura -přerývka- na sedmé slabice není dodržena cca. u třech veršů).

Prolog pro tématisty:

Báseň je inspirována lyrickou pasáží z Šrámkova románu Stříbrný vítr, kde je líčen náhlý přerod ze zapšklé zimy do svěžího jara.

Zři stříbrem oděné a sluncem ztěžklé nebe,

jen vzplá a zajiskří a potemní se zas, 

pak něžným dotykem dá louce všanc kus sebe

a kvapem nastává ten libí jarní čas;

v němž vítr tančíce a zpívaje všem květům

a pomalu se plazí, pne a plá pluk par,

pak tetelí se svit a ržá srst koňským hřbetům,

jenž neuzmul si ani zimní suchopár.

A ty jsi divákem té skvělé, vilné krásy,

tvá lehká ústa si svit rozevírá snáz

již dávno, dávno jsou pryč zapšklé zimní časy,

přec teď jsi jen ty němým svědkem jarních krás.

 

Teď svěží vánek si s tvým sluchem jemně hraje

a nikde nestraší tě žádný teskný bol

pláň hřeje, svítí z ní běl, tamť i Myrta vlaje

a něhou vzdychá, leč i skučí každý stvol.

 

Slyš – v dálce znělý se hlas ozývá i pěje;

tu píseň zářnou, jež v čas zmáhá každý stín.

Ty dále rozmlouváš s tou růží, jež se směje

a jež se vzdouvá tam, kde jesti země klín…  


22 názorů

Děkuji Vám (Talu ben Kohelet) , že jste naplnil má očekávání od této stránky, popravdě kdyby nepřišlá Vaše kritika asi bych svůj profil smazal...Vaši kritiku vnímám jako zcela profesionální, jež na straně jedné nabídne autorovi objektivní zhodnocení práce a sekundárně mu umožní dále posouvat a přehodnocovat své postupy. Děkuji mnohokrát!       


Však nebojte, snažím se jet na stejné vlně ironie jako Vy. :-) 


Tak, tak jsem vrchol nevkusu a kýče, který jen egoisticky trousí své verše po internetu... 


Je to báseň toho druhu, u které jde spíš o to, co dá básníkovi samotnému, jaké mu dá zkušenosti s tvorbou a co ho naučí, než o to, co dá čtenáři (a stejný je i účel této kritiky). Věřím, že Ti ta báseň dala velmi mnoho tvůrčích zkušeností a přeji Ti to. Nicméně nebudu předstírat, že mi to jako čtenáři stačí.  

Jako formální cvičení, což bylo asi primárním účelem, je to velmi dobré (dokonalé arci ne: "již dávno, dávno jsou pryč zapšklé zimní časy" bych podle mého názoru přirozeně akcentuoval "již DÁVno, DÁVno jsou PRYČ ZAPŠKlé ZIMní ČAsy", nikoli, jak Tvůj verš předpokládá, "DÁVno JSOU pryč"; podobně "pláň hřeje, svítí z ní běl, tamť i Myrta vlaje" bych četl "pláň HŘEje, SVÍtí zní BĚL, TAMŤ i MYRta VLAje"; podobně "slyš - v dálce znělý se hlas ozývá i pěje" bys zřejmě chtěl číst "slyš - v DÁLce ZNĚlý SE hlas OzýVÁ i PĚje", ale správná akcentuace je "slyš - v DÁLce ZNĚlý se HLAS Ozývá i PĚje"). 

Proti archaizujícímu slohu nic nenamítám. Nejen v biologii ontogeneze rekapituluje fylogenezi a archaizování k Tvé fázi literárního vývoje neodmyslitelně patří.

Problém není v archaismu, ale v tom, že je sloh (a to i na čistě formální cvičení) mnohomluvný, rozbředlý a překombinovaný. Dojem z přírody je Tebou použitými obrazy spíš zatemňován než evokován (proč by měl zimní suchopár ujímat srst koňských hřbetů?). 

No a jazyková redakce nemůže být nikdy dost pečlivá (libí jarní čas m. libý jarní čas, vítr tančíce a zpívajíce, vánek si z tvým sluchem m. s tvým sluchem, nesmyslné středníky po čtvrtém verši první a prvním verši poslední strofy), ale o tom už bylo řečeno dost.


Děkuji za krásné zhodnocení, jež mně nadmíru dojalo.


Whitesnake
12. 10. 2016
Dát tip

Ozvěna a znamení doby, kdy poezie ještě byla poezií - z regresivního pohledu se všemi klady a zápory, s onou rozmáchlostí výrazu, který atakoval hranice citové křeče, s onou patetičností, ale i s jakýmsi aristokratickým nádechem. Ne náhodou byli v oné doby básníci nejen introverty a morousy, ale i tribuny hřmícími do sálu své osudové verše.


Ano někumu to tak znít může, byla to snaha o dosažení zvukomalby připomínající narážení větru.

Děkuji za reakci.


niektoré slovné spojenia sú priam exotické, napr. pne a plá pluk par


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru