Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Rozprava o nenávisti

28. 12. 2016
2
15
698
Autor
Nadpísmák

Pokračuji tam, kde jsem skončil. O tom, jak slovo umí šlehnout jako bič, sami dobře víte. Pravou morálkou, tou beze slov, se tady oháníte jako ohněm vítězství, vzápětí však kladete ocet slin do ran. Budu vás volat zvířecími jmény, která jste si ostatně namnoze sami dali. Tak slyšte mou řeč druhou:

Opice, jichž je mezi vámi nejvíc, králíci, žížaly, klisny, slepice a psi, přišel jsem mezi vás, abych šířil pokoj. Neboť je mezi vámi nepokoj, svár a zlost. Je mezi vámi mnoho tučných slov, ale žádná láska. Tím slovem jste si vyzdobili své příbytky, svá doupata a hnízda. Píšete je po zdech a ukládáte do laciných rámů. Modrým inkoustem si je necháváte vpíjet do kůže, jen abyste je nemuseli pochopit a žít.

Jak málo víte o lásce a kolik toho víte o nenávisti. Je to vaše jediné vědění. Jediná skutečná vášeň, pro niž planete, a za kterou se tolik stydíte. Ach, jak špatně skrýváte svou nenávist. Není dne, kdy by ve vás nezajiskřila příležitost a nevzňal se oheň špatnosti. Jakmile je ten či onen z vás odhalen, jako ubohý zlodějíček zbaběle skrývá svou nenávist pod děravým pláštěm.

Tak, vzpomenete si, kdo z vás stál nahý se svou nenávistí vprostřed náměstí? Anebo i vaše paměť je falešná? Možná budete ukazovat na druhé, tak se to přece dělává. A jistě vyberete ty, kterým jste upletli kacířskou čepici. Ale dost už, slyšíte mě vůbec, když k vám nemluvím jazykem psů, slepic a žížal?  


15 názorů

Oldjerry
07. 01. 2017
Dát tip

Ty můžeš psát o nenávisti... vždyť to tvoje tažení proti jedné autorce - to už tady bylo, něco by ti o tom mohl napsat tvůj obdivovatel R.L. Ten ovšem neváhal  na podtržení svých vět použít vůči vlastně neznámé ženě názvy z nejhrubšího žargonu, které bych já nenapsal ani tobě. Kdybys tak své síly věnoval skutečné tvorbě a nikoli nadvýrobě zloby a nenávisti (co je to jiného?), byl  bys nepochybně PAN autor. Takhle, aniž si to uvědomuješ, se propadáš do úrovně ubožáka.


Honzyk
30. 12. 2016
Dát tip

...pripomina mi rec Parcifala nebo jakehokoli jineho Vudce sekty...: autorovi tak sedi slina jakesi "tvurci prace" pevne zaklinena v koutku jeho ust...sveho casu se takovou pysnil i nas pan prezident, ted vsak mu ji,  jak vidno, jeho styliste zrejme utiraji.--


Diana
29. 12. 2016
Dát tip

To je tedy pravda, že lidé stejná slova cítí rozdílně, někdy i rozdílně chápou a že je to poplatno zkušenosti každého z nás. Ne nadarmo napsal Exupéry: "Slova jsou pramenem nedorozumění..."


StvN
29. 12. 2016
Dát tip

Podle mě se rozcházíme v tom, že ty v podstatě tvrdíš, že by se mělo mluvit korektně, nebo zdrženlivě, zatímco já si myslím, ačkoliv to třeba není hezké, že se klidně může mluvit na rovinu.

Nevím, jestli se ekonomie dá zjednodušit na počtářství nebo tak něco. To je věda, která také určitým způsobem popisuje stav věcí. Takže bych jí nepodsouval, že určuje pohled na věci. Třeba na slova. 


Lakrov
29. 12. 2016
Dát tip

Jo ono je toho víc? Takhle se pokoj šířit nedá, napadá mě při čtení druhého  odstavce a do konce dočítám zrychleně. Omlouvám se, tohle není text zapadající  do mého vkusu.  


Nadpísmák
29. 12. 2016
Dát tip

to jsme ovšem přešli na pole filosofie jazyka, která před více než sto lety vpadla na svět jako zjevení. dobrá. lepší, horší, to jsou hodnotové soudy, jistě se shodneme na tom, že adjektiva chytrý a hloupý používáme v zásadně odlišných, dokonce si odporujících situacích. jistě se lze shodnout i na tom, že je ctností popsat věc co nejpřesněji. zda takovému nároku lze vyhovět docela, to je velká otázka. neboť slova jsou vždy jen přibližná a zkušenost každého z nás je velmi odlišná. v čem se pak rozcházíme? no a ekonomie, to je počtářství; jiskřivé slovo cena byla jen jakousi zobecňující metaforou.  


StvN
29. 12. 2016
Dát tip

Ve smyslu obsahu. Když chceš popsat nějaký stav, tak slova, kterými ho popisuješ, jsou si rovna. Takže když o někom řekneš, že je chytrý a o jiném, že je hloupý, tak ta slova jsou si rovna. Určitě nejde říct, že slovo chytrý je lepší než slovo hloupý. Zásadní je totiž význam a obsah věty a člověk by neměl měnit slova podle jiného pravidla, než podle toho, aby co nejpřesněji popsal stav.

Jinak ekonomie to jistě není pouze cena.


Nadpísmák
29. 12. 2016
Dát tip

rovna v jakém smyslu? že není jedno nad druhým? ach, i to si zchytralá zvířata vymyslela, že totiž hodnoty odvozují z ekonomie, že hodnotu nahlížejí optikou ceny.  


StvN
29. 12. 2016
Dát tip

Já bych řekl, že všechna slova jsou si rovna. A není pravda, že ta ošklivá slova mají nutně něco společného se svárem.


Nadpísmák
29. 12. 2016
Dát tip

ať se zavřou dny nad vašimi sváry jak hladina horského plesa nad umrlcem.

zchytralá zvířata si vymyslela cosi, čemu říkají pragmatika. tu použijí ta slova, tu jiná, vše je prý jen věcí praxe. ach, lidé... cožpak nevíš, ty maličký, že na počátku bylo slovo a to slovo bylo určeno všem bez rozdílu?!

diano, bohyně lovu, ty jistě také nebudeš znát málo zvířátek.


Diana
29. 12. 2016
Dát tip

Jaký zvláštní archaický sloh! Zní to jako citace nějaké jiné "Bible". A ještě musím ocenit, kolik znáš zvířátek. :-))


StvN
29. 12. 2016
Dát tip

V přítomnosti některých lidí chceš říkat slova jako krása, vznešenost, mám rád a miluji a v přítomnosti jiných lidí zas jen hovado, imbecil a idiot.


agáta5
29. 12. 2016
Dát tip

jj, slibuju, že už budu jen návistná a r.l. nechám na pokoji ať si dělá co chce :))


Nadpísmák
28. 12. 2016
Dát tip

i ty moje rozmilá luzz. dnes budu usínat s představou, že jsme ještěrka a kočka a potkali jsme se ve tmě.  


Luzz
28. 12. 2016
Dát tip

zapomněl jsi na kočky a ještěrky.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru