Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

O strašlivosti mateřství

30. 12. 2016
2
16
462
Autor
Nadpísmák

Doneslo se k mým uším, že je ve vašem světě mnoho ukrutnosti. A že ta ukrutnost nepřichází z orientálních pouští, ale přímo ze středu toho, čemu říkáte civilizace. A že ta ukrutnost nese jméno, jež je opěvováno, velebeno a dáváno za ctnost všech ctností. A že to jméno je mateřství.

I šel jsem značenými stezkami, abych se střetl s tou strašlivostí. Netrvalo to dlouho. Hned z prvního houští se ozval strašlivý výkřik. Výkřik nezkojeného mateřství. To matka Gora ukazovala světu rány svých mlékonosných prsů, mezery nespavých nocí a vůbec tíhu svého údělu ženy – matky. Aby to někomu nebylo málo anebo moc, svůj žalostný hymnus vložila do dopisnice a poslala jej Ježíškovi. Vždyť je čas pohádek.

Nejen z jednoho výkřiku byl jsem na své cestě za poznáním živ. Postupně se ozývaly další a další. Některé z matek již jen chroptěly a mléko svého jedu odstřikovaly v homeopatických dávkách. Oč méně v sobě měly třeskutosti, o to více se holedbaly svým titulem Velké matky.

A tak k vám promlouvám z konce cesty: Nenechte si celý svůj svět postříkat mlékem. Jalovosti je na světě i tak dosti.     


16 názorů

Nadpísmák
30. 12. 2016
Dát tip

doporučuji to k odstrašujícímu čtení. varování: nikdy ne před jídlem!


Nadpísmák
30. 12. 2016
Dát tip

no ano, marcela. je to deviantka. svými texty s oblibou nechává plavat výkaly, což není metafora. říká se tomu koprofilie. tak se pokusila vytlačit něco tady. je to nechutné, ale takové už někdy lidé bez vkusu a základní mentální úrovně bývají..  


Marcela.K.
30. 12. 2016
Dát tip

Trapný...opět. Kam tak může člověk dospět, když tráví všechen svůj volný čas na Písmáku... zmagoří ;-)


Gora
30. 12. 2016
Dát tip

Mladším a nesmiřitelnějším k nám, podpísmákům...


není náhodou Nadpísmák mladším dvojčetem Movsara?


Honzyk
30. 12. 2016
Dát tip

...podle meho je text od A do Z jedna velka traparna a prehlidka pomerne silne slaboduchosti...aby ke mne nekdo skutecne  "promlouval", musel bych k nemu totiz mit nalezity respekt, ze...(


Nadpísmák
30. 12. 2016
Dát tip

r.l., ony to snad ani nemohou pochopit, jsou ve stavu mateřské hypnózy. je jim krásně, jako když se nahoře u muzea narkoman v heroinovém rauši usmívá a tělem kýve v rytmu opiátových vln.


Nadpísmák
30. 12. 2016
Dát tip

slava jsou skutečností? v jakém smyslu mohou být slova skutečností? tvá slova jsou jen hieroglyfy na monitoru, snad jen tak jsou skutečností. ale pro tvou neutuchající víru v mateřství a tvou pyšnou řeč ti dám dar: křtím tvé mlékonosné prsy, levé nechť je zváno pakost, pravé drabant.


Diana
30. 12. 2016
Dát tip

Nadpísmáku, má slova nejsou opsána z žádné příručky, nýbrž jsou skutečností! Mám skvělou dceru, soucitnou, laskavou, vzdělanou, která pomáhá denně nemocným lidem. Nemám ti to nepochopení za zlé, zkušenost je nenahraditelná a nepřenosná. Věřím, že časem poznáš i ty dobré lidi. Moc bych ti to přála, je to největší radost, jakou lze zažívat.


Nadpísmák
30. 12. 2016
Dát tip

obávám se, milá diano, že všechna slova, která jsi použila ke své emoční definici mateřství, jsou opsána z jakési příručky štěstí.


Diana
30. 12. 2016
Dát tip

Gora to napsala krásně. Jen ten "strašlivý výkřik" jsem ani přo dalším čtení neobjevila. Být matkou je veliké štěstí, radost a naplnění života.


Gora
30. 12. 2016
Dát tip

Díky za reklamu:-)


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru