Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

O udavačství

01. 01. 2017
2
14
697
Autor
Nadpísmák

Exemplum jednoho udavačství.

"Určitě nejsem jediný, kdo píše, aby ztratil tvář. … Morálka občanů nás nutí mít v pořádku doklady. Ať nám ale při psaní ponechá naše svobody.“ Tak pravil jeden moudrý muž. Povím vám nyní, s jak nízkým případem oné měštěnínské morálky jsem se tu potkal:

Na cestě zdejším krajem padl jsem na falešnost, která se zakrývala takovýmto trikem: autor si do štítu vepsal neutralizující výraz „rekapitulace“, aby svůj skutečný názor na věci mohl zamlčet. Dobrá, je možné ocenit takový čin jako domácí úlohu ze sebeovládání; ale cožpak jsme tady v klášteře o hodině velkého duchovního mlčení? I upozornil jsem autora, že v jistém okrsku jeho mysli spočívá zapíraná nechuť k tomu nebo onomu.

Ozvala se. Gora. Zdejší superstar, zplozená z nekonečného přitakání všemu a každému. A co pověděla? Nic, jako obvykle. Namísto toho se mě snažila legitimovat, označit mě jménem jiného autora, jímž se domnívala, že jsem. Přišla ke mně a neomaleně se pokusila strhnout mi masku z tváře, aniž by si mohla být vůbec jistá tím, že nějakou nosím. Ten projev malosti a sprostoty snad v této zemi, kde ještě nedávno byly udavačství a policejní manýra lidovou zvyklostí, nepřekvapí. Nechce být ale zdejší krajina lepším místem než jen tetelištěm sprostých tetek?      


14 názorů

Aleš: ukludni sa a precit  tu evidentu ironiu a hru:-)


Šmodrcha
01. 01. 2017
Dát tip
Fantomasi, dej sem masku! To už tady bylo. Ale směju se pokaždé

mejdany urnových hájů se odehrávají leda v tvé hlavě...


Šmodrcha
01. 01. 2017
Dát tip
Blbnete

v Urnových hájích je lepší mlčet...ale to ty nikdy nepochopíš...


a mimochodem: najít ve slovech "...a hezký Nový rok, Movsare" nějaký náznak udavečství, to vyžaduje hodně velké analytické schopnosti...:o)


nikoho umravňovat nechci, tebe už vůbec ne, to snad ani nejde...:o)


vzhledem k tomu, že tvůj způsob psaní je Movsarovi nápadně podobný, nemůžeš se divit, že jsou takové otázky vznášeny. Ušetři si svou povýšenost, třeba se ti ještě bude hodit jinde.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru