Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Tak nám tu bylo dobře

09. 01. 2017
3
8
450
Autor
Nadpísmák

Přicházím k vám s dobrou zvěstí. Tedy slyšte, prastarý příběh o vyhnání z ráje ožil. Jedna z místních žen mu vdechla život těmito slovy: Zatím jsme si tu užívali přátelství, legraci a pohodu. Konečně by nás, krysí hejno, postavili "do latě" tak, že sij eště rádi sami sobě nafackujeme.

Když Bůh na prvního člověka za jeho hříšné jednání seskal pohromu, nechal jej plazit po břiše jako zvíře a vůbec zakoušet všech útrap života pozemského, měl především v úmyslu vystavit člověka jeho vlastní nahotě. Ano, člověk si měl uvědomit, že sám před sebou i Bohem stojí nahý, odhalený. Už neměl žít v rajském bezkonfliktním stavu, svět se pro něj stal místem nebezpečí, rozporů a konfliktu. A dokonce i chaosu.

Přátelé, i vy, a zejména vy, kteří chcete vylučovat druhé pro jejich ostrý tón, jenž vám není libý, mějte na paměti, že ráj není. Jedna z vás si to sice až posud myslela, ale její prozření bylo jen soukromým činem. Nikoli, ráj není a nebude. Ale proto netruchleme, ba naopak, smějme se a radujme se z ostrých hran, jimiž svět  náš jest protkán. Libujme si v rozporech, jimiž každý a všichni kypíme. Ukazujme si na ně a učme se tím. Milujme chaos, do něhož jsme byli vrženi!  


8 názorů

amen! 


jejdavilda
09. 01. 2017
Dát tip

Ještě chvíli plácej o ráji a Milouš tě vyznamená jako Hůlku

 


Nadpísmák
09. 01. 2017
Dát tip

krásný dialektický obrat. že to napadlo až zdejší nevinné: vyhnat boha! 


Nadpísmák
09. 01. 2017
Dát tip

díky. 


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru