Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

People around 1: Odpolední káva

09. 05. 2017
0
3
301

Napadlo mě, že by bylo hezké psát potréty lidí, které neznám.

Tady je můj první... kluk z kavárny.

Seděl sám. Před chvílí si objednal kávu a teď čeká se zavřenýma očima, svalnaté tělo povolené a zabořené do pohovky. Je úspěšný sportovec a do téhle kavárničky si přišel vydechnout po tréninku. V hlavě, ale nemá jen prázdnotu, jež sebou normálně přinášejí jeho náročné tréninky. Černotou před jeho zavřenými očima mu probleskují obrazy, které vykreslují události sobotního večera. 

Ve svém panelákovém bytě se třemi místnostmi pořádal oslavu svých narozenin. Pozval jen pár nejbližších přátel. I když by ho valná část jeho známých označila, trošku archaicky, jako "lva salónů", tak dnes tomuto označení neměl v plánu dostát. Slavil už svoje 30. narozeniny a to ho nějak nemotivovalo pořádat velkou oslavu. Z toho všeho má vlastně docela depku. 

Celý večer probíhal dobře. Pilo se víno, bouřlivě se konverzovalo a jedlo se. Každý něco přinesl a on sám něco upekl. Žije sám už nějakou dobu, tak se spoustu věcí naučil. 

Jak se večer pomalu chýlil ke svému konci, tak se i stejně tak vyprazdňoval jeho byt. Pak už v obývacím pokoji zůstal sedět jen jeho spoluhráč Ondra. Ondra seděl na sedačce zabořený mezi polštáři a mnul si prsty, když se náš oslavenec vracel od dveří, kde se zrovna rozloučil s Dominikou a Jakubem, jeho dlouholetými přáteli, se kterými se vídá už od střední školy.

Ondra se usměje a náš hostitel mu úsměv opětuje, načež jim oběma dolévá víno. Chvilku je ticho a pak kluci hrajou hru na XBOXu. Když Ondra prohraje závod, tak se začne trochu čertit a postrkovat se s Adamem. Ano, náš neznámý se jmenuje Adam. Ten má ale větší sílu a Ondru přepere. Ondra leží na zádech, Adam sedí na jeho břiše a drží mu ruce nad hlavou. Oba dýchají splašeně a koukají si do očí. Pak Adam udělá něco nečekaného a políbí krátce Ondru na rty.

Adam povolí své sevření a Ondra na něj chvíli s vytřeštěnými očima kouká. Adamovi ta chvíle připadá jako celá věčnost, i když trvá jen pár sekund a pak se Ondra přizvedne, chytí Adama za rameno a začne ho líbat. 

Tu noc ti dva udělali něco, k čemu se každý z nich odhodlával už dlouho... celá léta.

Nad ránem si v posteli, přitisknuti nahými těly jeden na druhého, vyznali lásku. Při té vzpomínce se Adam, který leží se zavřenými očima na pohovce usměje. Slyší kroky a otevírá oči, protože mu právě kdosi vsadil jemný polibek na čelo...


3 názory

Lakrov
01. 06. 2017
Dát tip

Ty do detailů dovedené závěry, vyvozené z krátkého setkání s postavou,  se mi zadají poněkud ukvapené.  Něco ve stylu: "Máš akvárko?" "Ne." "Tak seš buzerant!" :-)  Ale nápad pokoušet se tímhle způsobem o psané portréty se mi líbí.

 ...zavřenými očima... ## ZAVŘENÝMA  ...svém panelákovém bytě se třemi místnostmi pořádal oslavu svých...  ## nadbytek přivlastňovacích zájmen  


Kytiii
12. 05. 2017
Dát tip
Podle mě jsi to nevzala za správný konec. Kdybys dle nějakých skutečností odvozovala, jaký je a co se mu stalo, o.k., takhle to působí neuvěřitelně. Kdyby měl třeba zmačkané značkové oblečení, zarudlé oči atp...

K3
09. 05. 2017
Dát tip

Pod portrétem /jestli to má být portrét a ne potrét/ si představuju něco jiného. Něco jako literární popis jeho osobnosti. Tady jsem se nedozvěděl nic, krom toho že je homosexuál. A to je málo.

/zavřenými /ma/ očima/


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru