Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Dvě jizvy - prolog

19. 06. 2017
3
8
312
Autor
Cathlin

Dirk a Corinne - každý z jiného světa. Ona je člověk, on ne tak docela. Je tisíc důvodů, které je rozdělují, přesto je tak těžké odolat, pro něj i pro ni. A nakonec jedno jediné Dirkovo rozhodnutí, jeho snaha zabránit nejhoršímu, jí zavře cestu zpět.
  Jak velká bude cena, kterou si neúprosné zákony jeho světa vyžádají za to, že jeho vinou vkročila, kam neměla? Jak těžké pro něj bude rozhodnout o jejich dalším osudu, když bude mít jen dvě volby, obě děsivé? Zvolí pro Corinne věčný prázdný chlad, anebo krutkou sžírající tmu, která ale jednoho dne milosrdně skončí, zároveň s jejím životem? A jak těžké potom bude s tou volbou žít?
  Existuje vždy řešení neřešitelného?
  Román je určen spíše pro odvážnější a odolnější čtenáře (zvláště v pozdějších kapitolách).

PROLOG

Ze sna mě probudil můj vlastní výkřik. Do háje! Zprudka jsem otevřel oči, ale i tak se mi před nimi ještě míhaly mlhavé obrazy. Corinne bez tváře. Corinne s černými dírami namísto očí. Corinne s hořícími vlasy, Corinne zvrásněná hlubokými jizvami po celém obličeji. A já sám jako její kat.

Snažil jsem se dýchat, zhluboka. Snažil jsem se to rozehnat, sebrat veškerou svou vůli a soustředit se na cokoliv jiného. Stůl a židle, roh naší postele.

Teprve potom jsem našel odvahu otočit se na ni a prohlédnout si její tvář, přesvědčit se o tom, že je v pořádku.

Díkybohu. Ani známka po čemkoliv z toho, co jsem viděl před chvílí. Pravidelně oddychovala, spala. Neměla ponětí o ničem. Nevěděla, co se s ní děje, nevnímala nic kromě naší obyčejné běžné přítomnosti a kromě toho, co vnímat směla. Netušila, že čeká na rozhodnutí, které mělo víc než cokoliv jiného ovlivnit náš další život. Neměla ponětí ani o jednom ze dvou světů, kterými jsme spolu prošli, ani o jednom ze dvou světů, které měly znamenat naši budoucnost – jeden nebo druhý. Byly jen dvě možnosti, jak mohla skončit hra osudu, kterou jsem sám započal ve chvíli, kdy jsem měl ztratit to nejcennější. Ji.

Díval jsem se na ni, na její spánek. Takhle jsem ji miloval. Přirozenou, svou, zatím ještě stále plnou života, ačkoliv její svět se od mého vzdaloval. Takhle to byla ona, má nejdražší Corinne. Jak vzácné chvíle to byly! Jak dlouho jsem mohl ještě doufat, že potrvají? Mohl jsem ještě mít naději, že se mi podaří vyhnout se osudu, který byl pro nás připraven?

Jak dlouho to ještě zvládnu? Jak dlouho se to všechno ještě vůbec dá vydržet?

Oči mě pálily, víčka jsem měl ztěžklá únavou z posledních dní a nedostatkem spánku, ale nemohl jsem od ní odtrhnout zrak. Uvědomil jsem si, že pokaždé, když se na ni takhle dívám, mám dojem, že se pomalu vytrácí z mých rukou.

Její oči, řasy, její rty, tváře, její krásné vlasy… Ona. Všechno tak důvěrné známé. Věděl jsem, že to všechno tu bude i potom. Přesto tu něco bude chybět. Všechno bude tak nesrovnatelně jiné.

Zakroutil jsem prsty u rukou a zaryl si nehty do dlaní. Sklonil jsem hlavu a přidušeně vydechl. Nebylo možné se rozhodnout! Nebylo možné vůbec uvěřit, že jiná cesta nezbývá! Nedovedl jsem si představit, že bych to dokázal. Obě možnosti byly příliš hrozné. Jak bych jí mohl tak ublížit?! Jakkoli, natož tak strašlivě! Všechno, co jsem udělal, jsem přece dělal proto, abych ji chránil!

Nakonec jsem si ale musel připustit, že neúprosná realita byla neodvolatelná. Nebylo cesty ven. Ve tmě noci se to zdálo zřejmější než jindy. Vyčerpal jsem všechny své možnosti. Nezbývalo toho moc, co jsem ještě mohl udělat.

A přitom jsem už příliš dobře věděl, jaké to bude. Jedno nebo druhé. Mně nebylo dopřáno zapomenout tak jako jí. Vrag přesně věděl, co dělá. Dobře věděl, jak mi ukázat všechno, co chtěl. Nemilosrdně mě cpal do obou těch světů, nebral ohledy na nic. A tak jsem měl zatraceně dobrou představu.

Přesto jsem se nedokázal rozhodnout. Anebo právě proto.

Přímo před očima jsem měl jeho povýšený blahosklonný pohled. Stál nad námi, jakkoli absurdní, neodůvodnitelné to bylo. On měl moc a bylo očividné, jak ho to těší, ačkoliv jeho ruce byly čisté. Plnil jen příkazy Krále, nakonec nezbylo, než tomu uvěřit. Z jeho pohledů, z jeho pokřivených úsměvů, z jeho odporně vyrovnaných povýšených výrazů jsem ale cítil, jak rád je plní. Jak naprosto se mu příkazy Krále nepříčí.

Corinne sáhla jednou rukou po pokrývce a přitáhla si ji blíž k tělu, aniž by se probudila. A ve mně se všechno sevřelo.

Corinne!!! Zaťal jsem zuby. Lásko, nejspíš nám toho opravdu víc nezbývá.

Kterou možnost by sis vybrala? Kterou…? Kterou část tebe mám nechat zemřít? Tvůj soucit, lítost, lidskost, radost, lásku, veškeré tvé city, teplo tvé duše – to, co tě dělá člověkem – výměnou za věčnou bezbolestnost a pokojnost? Anebo tvou dobrotu, důstojnost, čistotu, tvé světlo, které nakonec pohltí černá nicota a nevyhnutelná bolestná smrt? Co by sis vybrala? Věčný, neměnný chlad, anebo plíživou drsnou ničivou tmu, která tě pohltí a jejíž bolest budeš cítit do konce svých dní - výměnou za několik let, které ti ještě budou dopřány jako člověku, s vlastní vůlí?

Proklínal jsem tuhle situaci. Ona to nemohla rozhodnout, zatraceně. Na světě byl jen jeden jediný člověk, který mohl – musel! – rozhodnout nerozhodnutelné. Jenže – já to prostě nedokázal!

Drž hubu, ty srabe, ozval se známý jízlivý hlas někde uvnitř, dovedl jsi ji až sem, odvedeš ji odsud. Nedělej ze sebe většího zmetka, než už jsi. Co sis nadrobil, to si i vypiješ.

Jo, sakra, byl jsem to já, kdo za to mohl, za všechno. Dostal jsem nás až sem, nás oba. Neuváženě, možná unáhleně, možná lehkomyslně… Možná jsem váhal, jestli byla ještě nějaká další cesta, možná bych to udělal znovu. Díky mě překročila hranice světa, do kterého nepatřila. Smrtelná duše v nesmrtelném těle. A ten svět ji odmítal přijmout.

Pevně jsem zavřel oči, stiskl jsem je tak pevně, až mě za víčky zabolelo. Přál jsem si zastavit čas. Nechtěl jsem vidět budoucnost, nestál jsem o ni. Nestál jsem o nic, než o to, co jsem měl, co jsem si přál uchovat. A přitom právě v to jsem doufat nemohl. Bohatství v mých rukách se mělo proměnit v ostré střepy pod našima bosýma nohama.

Ale navzdory všemu jsem věděl, že ji neopustím. Ne, pokud si to sama nebude přát. Jo, tahle zatracená možnost tu přece taky byla.


8 názorů

Cathlin
11. 08. 2017
Dát tip

Ahoj Alisso,

to jsem opravdu ráda. Snad se ti budou dobře číst i další kapitoly. Přechodně se děj zmírní, ale jen na nějakou dobu a poté už to bude jako v prologu. ;)


Alissa
10. 08. 2017
Dát tip

Jo. Tohle mě rozhodně přiměje číst dál. Dobře to zní.


Cathlin
26. 06. 2017
Dát tip

Ahoj Pavle, díky za tip a jsem samozřejmě ráda, že tě to pro začátek zaujalo.


Pavel Wilk
23. 06. 2017
Dát tip
Zajímavé čtení, těším se na pokračování. Nezbýva než přidat tip.

Cathlin
21. 06. 2017
Dát tip

Lakrove, děkuju moc za názor.


Lakrov
21. 06. 2017
Dát tip

Tenhle úvodní díl -- tedy prolog -- působí, jako by po něm mělo následovat  něco velmi temného, snad hororvého. Cosi jako obava z toho,  co se v protagonostovi, píšícímu v první osobě, "děje uvnitř"  a co z toho se promítne do dalšího děje.  Na jednu stranu tedy zhledávám tohle psaní v první osobě jako zdroj napětí,  které je ovšem z druhé strany rušeno myšlenkovými monology typu  ...Drž hubu, ty srabe... ; ...Nedělej ze sebe většího zmetka...  Místy to na mě působí dojmem "Kráska a zvíře", v tomhle textu je mi ale  naobtíž ta patetičnost.  


Cathlin
19. 06. 2017
Dát tip

Ano, je to zatím pouze prolog, "ukradený" zhruba z prostředka románu. Budu ráda, pokud bude bavit - a díky za tip!


Danny
19. 06. 2017
Dát tip
...jsem zvědavej, jak to bude dál. Rozvíjí se to zajímavě, ale je to zatím prolog žejo. Tip.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru