Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Smrt a její věrní

15. 04. 2002
4
0
1510
Autor
zip

inspirováno tvorbou (ne)jmenovaného písmáka...

  Když byla Smrtka maličká, rdousila Tvory holýma ručkama. Dostávala k usmrcení holoubky, drobné savce, občas potracené, ale živé novorozeně. Vždycky opatrně uchopila jejich duši, na pár vteřin si pohrála s její polopevnou konzistencí a pak kroutivým pohybem zápěstí vyhnala z duše život. Bezvládnou ji položila na zem, věděla že tudy brzo půjdou Sběrači duší. A pak chvátala dál.

  Začala si všímat, že se jí lidé zkoušejí přiblížit. Jeden rozbil hlavu druhému a místo aby zalitoval a pomohl mu, ještě ho propíchl klackem a pak šel pryč. Zprvu jí to vadilo, vždyť byla sama ještě nezkušené mládě. Pak ale nechala lidi, ať si dělají co chtějí. Mnohokrát jí ušetřili práci! Stačilo postavit se stranou a pozorovat jejich pachtění, kdy někomu brali život oslepeni touhou žít ten vlastní. Po dokonání díla se Smrtka vždycky radši přiblížila, sehnula a píchla do duše prstem. Většinou poznala, že ji může nechat ležet, Sběrači mají oči všude. Někdy bylo potřeba duši ještě vzít a pro jistotu zardousit, ale opravdu spíš výjimečně, lidé jsou v tomto směru dokonalí.

  Čas plynul a Smrtka vyspěla. Dostala do ruky primitivní srp. Řekli jí: \"Bude víc práce, srpem to zvládneš líp.\" A opravdu, práce přibylo, zvířata umírala víc, podivně dlouhé období chladu přímo kosilo jejich řady.

  Lidé poznali, jak je zabíjení sladké a užitečné. Smrtka máchala srpem tam, kde bylo potřeba. U střetnutí houfů křičících lidí stačilo jen dorážet zraněné. Pořád si říkala, jak jen to dokážou: Tak dokonale zabít.

  Na konci jednoho dne, po velkém požáru stepi, poprvé ucítila únavu. Sklesle seděla na pahorku nad stepí, pozorovala Sběrače duší při jejich práci a říkala si, že srp nestačí.

  Dostala tedy kosu. Jediným máchnutím mohla osvobodit mnoho těl, která s ní zápasila. Rychle si na ni zvykla a vůbec ji nepřekvapovalo, že jde o další vynález lidí. Práce bylo čímdál víc, stejně jako přibývalo živých Tvorů, přibývalo těch, kteří museli odejít. Nikdy se nikdo nebránil.

  Zuřily války, lidé se mrzačili a vraždili pro prapor a krále, pro jídlo, pro území, pro radost z boje. V období míru Smrtka oddechovala, kamínkem brousila ostří kosy a někdy ji přeleštila rukávem svého černočerného hábitu.

  A přišla současnost. I já se musím bát smrti, tak jako se jí musíš bát ty. Jenže - já už vím. Já se nebojím. Smrt si pro mě přijede kombajnem anebo nikdy.


Heulwen
23. 08. 2004
Dát tip
Dobry,ten kombajn to roztrhl...... :-)

dobra dobra...akorat mi to nesedne k mi fantazii ze lide se zabijeji ale smrt je usmrcuje...tudiz kdyz smrt umre..nebudes nikoho moct zabit..ale je to skvely *t

zip
05. 06. 2002
Dát tip
opraveno. dík za upozornění :)

malykuba01
03. 06. 2002
Dát tip
dost dobrý..snad jen: zvířata umírala...ale to je detail*

MM
24. 04. 2002
Dát tip
v kolnce "VY" je položka Mazání děl (+Aréna), a pak tam uvidíš "UPRAVIT" a je to :)

horák
22. 04. 2002
Dát tip
Jo, jsem nadšen z každého trochu inteligentního prozaického příspěvku.

Kombajn
18. 04. 2002
Dát tip
EHM... Diky moc, jsem rad ze aspon nekoho mohu inspirovat.... vlastne tu uz jedna povidka o lamani prstu vysla... ;) *!

inari
17. 04. 2002
Dát tip
Zajímavý. Fakt dobrý nápad psát o Smrtce.Moc se mi líbil motiv Sběračů duší...

MM
16. 04. 2002
Dát tip
zvířata umírala... oprav si to :) kombajn? :)

zip
16. 04. 2002
Dát tip
monty: díky. inspirovalo mě zjištění, že mávnutím ruky můžu zemřít nebo žít věčně. jenom pokynutí rukou o tobě může rozhodnout. dnes - tak jako kdysi... no není to fatální? MM: Dík za upozornění, trapná chybka :( Ale jak to opravit? Nepřišel jsem na způsob, jak se do toho textu znovu dostat.

Jurik
15. 04. 2002
Dát tip
No fuj!!

Hortenzie
15. 04. 2002
Dát tip
super!!

Fakt dobrý, prozradíš, co tě inspirovalo? *

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru