Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Srdeční puk

30. 05. 2018
1
31
503
Autor
Febris

DUŠE PLAZIVÁ

ZAŠLAPANÁ LÁSKA POBOLÍVÁ

TIŠE UŽ TY,? PLAZIVKO!

Přec hodně bolí zašlapaná láska a

signál chytám mou cestou snad všude,

jedna tvá zpráva pro mě třeba zbude?

Přejdu jakous silnici a hle, strom,

asfalt mně i zeleni udává směr i sklon.

Není lehké to duševní plazení v zašlapané lásce.

Kde jsi ve vteřině mžiku na mě zapomněl?

Tážu se neskromně pod tím stromem.

 

Přeci mi to nemyslí.

Duše se šmátrá v bahně srdečního puku,

Odražená hlava hledá neurčitou záruku.

Musíš Opravit srdce…nejisté mačkání prstů,

Musíš Opravit srdce, ne bránit srůstu.

A výdechem podpaluji vzpouru silnější.

Ty nerýpej mi s nadějí jehlicí v ráně

nebo opět rozložím oddanost tobě do dlaně.

 

Už nemám sílu ani odhodlání.

Skládám se do dlaní pravidelně jak ponožky.

Chodíš si, jak ty chceš, do mě jak do sámošky,

Ve dlaních složené propriety k mé kdys bytosti,

zbytky rozumu, zvyků mých a laskavostí.

Není lehké to duševní plazení v zašlapané lásce.

Ale ty víš jisto jistě, jak si mé věnování odstrčil,

Není to tvé jakési opomenutí,

tys tu jehlici na mé srdce schválně nastrčil!

 

Febris, 2018


31 názorů

Musaši
04. 06. 2018
Dát tip

Taky se přidávám k Dodole. Uznávám,že můj tvrdý způsob výchovy asi nebude v řípadě Whita účinný a že výchova  a2a2a může asi časem přinést lepší výsledky než moje metoda - na hrybý pytel hrubá záplata.


Lnice
31. 05. 2018
Dát tip
Přidávám se k Dodole*

Dodola
31. 05. 2018
Dát tip

a2a2a: nechci dál zaplevelovat prostor pod dílem autorky, když se k její básni ani neumím vyjádřit, ale myslím, že ti tady mnozí dlužíme poděkování za schopnost podat kritiku eticky. Totéž všem, kteří nebyli lhostejní k aroganci, ať už kritizovaných nebo kritizujících, a přitom dokázali zůstat v mezích slušnosti.


a2a2a
31. 05. 2018
Dát tip

Whitesnake, koretní a ťuťuňu jsou dost odlišné kategorie a víc nemám co dodat.


Musaši
31. 05. 2018
Dát tip

Febrisi,

co já bych za to dal,kdyby se o mých dílech přely tak věhlasné autority.Užíváš si ty kritiky,ty komentáře ? To vření vášní,to jiskření důvtipu,ty morální apely,ty intelektuálské exhibice ?  - Inu - kdo umí,umí a kdo všemu rozumí ten všemu ruzumí,to se nedá nic dělat. - Jen je vždy trochu divné,že každý z vševědů ví "vše" svým specifickým způsobem,takže jak se v tom pak má chudák Febris vyznat ?

Mně osobně připadáš jako duše nebezpečně zaklíněná mezi starým a novým. Nemůžeš se možná rozhodnout mezi starým a novým způsobem psaní. - Já jsem staromilec a už jsem pomalu začínal přepracovávat tvou báseň v anglický sonet :

 

Přec hodně bolí zašlapaná láska

a její stopy vidím kolem všude

Jak dlouho v srdci krutá rána zbude ?

Což vílu svou už nikdy nepolaskám ?

 

Pak jsem si ale uvědomil,jak snadno by se dalo mé archaizující dílko zesměšnit  například nějakým zlým ARNOKULTEM. - To ne ! Takovou potupu bych vskutku nepřežil.


Whitesnake
31. 05. 2018
Dát tip

ok, korektní ťuťuňuňu atmosféra, přecházíš zvolna do středního věku, jaké to je? Být na všechny vlídný, smířlivý, tatínkovský-bratříčkovský. Jen aby se - proboha - někdo neurazil a přestal psát, když se může vyvíjet, naslouchat,snít, polemizovat, tvořit!


a2a2a
31. 05. 2018
Dát tip

Whitesnake, nechtěl jsem napsat, že mlčím tam, kde je o to zájem, ale tam, kde to má nějaký smysl, třeba o tom člověku něco vím, že na víc nemá, ale je to jeho potřebný sociální kontakt či potřeba se vybrečet, a nebo také, kde je to marné.

Děkuji za tvou poctivou reakci, já už se zde nechci opakovat, oč mi jde, jsem napsal již v dialogu s Miroslawkem. Já také nejsem bez chyby, ale ke své cti dodávám, že mi nečiní problém se poučit či omluvit, jakkoliv se mi do toho zpočátku nechce. Reagoval jsem zde i proto, že mi napsali i dva písmáci, nikoliv autorka tohoto textu a myslím, že nám oběma záleží i přes tvou neadekvátní reakci, třebaže lidsky pochopitelnou, na tom, aby zde převládala alespoň korektní atmosféra.


Whitesnake
31. 05. 2018
Dát tip

chtěl jsi napsat a2a2a, že i ty ses "naučil mlčet tam, kde o to JE zájem". Závidím ti tvou pokoru a klid, já jsem prostě vznětlivý. Možná i proto jsem podrobil kdysi tvou sbírku sáhodlouhé myšlence. Každý se učíme žít sám se sebou.


Whitesnake
31. 05. 2018
Dát tip

ad a2a2a: možná mám po těch letech skutečně určitou "diagnózu", už jsem prostě alergický na příspěvky, které ani nezakrývají svou touhu rychlerychle publikovat, přes tu páchnoucí slámu z bot. A je jedno, jestli ona sláma čouhá v rámci ixtého dodatku na právo vyjádření, anebo jakousi zapšklou útočnou obranou vůči možné kritické reakci. Pokud jsem v posledních dnech určitým autorům napsal či odsekl jednou větou, je to také proto, že si absolutně , nikdy a za jakéhokoli stavu mé dřívější snahy o pomoc nepřipustili k tělu. Je možné, abychom po určitých dialozích, komentářích (zprvu skutečně dobře míněných, věř nevěř) a interakcích dospěli k výše zmíněnému "dílku".

Tohle je buď  programový šlendrián, nebo naprostá ignorance, hraničící se zpupností: "Co mi on, pan redaktor, bude říkat a radit!"

Anebo - a k tomu se prostě přikláním - neschopnost, trapnost a hloupost. Byť by byly stokrát zaštíněny kolonkou "jen tak pro radost". Protože, a2a2a, musíš rovněž pochopit - a na to mám jako komentátor stavé právo - někdy je to prostě "jen tak pro zlost".

 

Strašně mi záleží na vázaném verši, celý dlouhý život se ho učím, snažím se vnikat do jeho trajů, zákoutí, psaných i nepsaných pravidel. A pokud sem někde vyplivne tuhle hrůzu... tak mám znovu po desáté po padesáté po tisící říkat něco o tom, že takhle tedy, že tohle ani náhodou...

Někdy sprosté, či jen tak přímé oholené slovo, uznáno funkčním. Sub jek ti vně.


a2a2a
31. 05. 2018
Dát tip

Miroslawek, nenapíšu nic, i já jsem se naučil mlčet tam, kde o to není zájem ...autorka neavizuje zájem o hlubší kritiku... a respektuji možnost, že se chtěla vypsat z nějakého bolu pro svůj okruh přátel ...jedna nepopíratelná funkce Písmáka... a z obsahu na to lze usuzovat.  Už jsem to zde napsal vícekrát na jiných místech, totiž, že vždy napíšu svůj koment, pokud jsem o něj požádán a tam, kde bych mohl zranit víc než je únosné, volím formu zpráv. I tam, kde se to jeví jako notně začátečnické.  A mlčím i tam, kde se necítím povolán, či tam, kde je autor natolik sebevědomý a ke všemu “bojovný”, že si cením více svého zdraví. Ale i tam dělám výjimky.


Jeff Logos
31. 05. 2018
Dát tip

Jistě je tu upřímný a od srdce psaný text. Co na tom, že není podle šablony? Důležité je přemýšlet o větách v něm a podněty k tomu tam jsou.


Miroslawek
31. 05. 2018
Dát tip

Ale ano, jen jsem chtěl, aby kromě A zaznělo i to B. A aby si do svědomí sáhnul nejen wajtsnejk, nýbrž i ti ostatní, co se nadechovali a nebo už nadechnuli ke káravému křiku. Bez wajtsnejkovy reakce by tady v kolonce počet kritik s nějvětší pravděpodobností svítila nula. Tím by to zřejmě autorka vyhrála. Mimochodem, co jí tady k textu napíšeš? Jsem zvědav.


a2a2a
31. 05. 2018
Dát tip

Miroslawek,

asi nejde nesouhlasit, jen bych dodal a ty to jistě víš, jak zde za posledních 8 let významně poklesl počet čtenářů i autorů, kolik zde píše lidí s nějakou psychiatrickou diagnózou či z nějakého smutku. A také kolik se zde najde křiklounů, kteří sami příliš nepředvádí. A také mi má zkušenost říká, že to dobré se časem prosadí a to nedobré upadne na okraj i bez veřejné hany, tím však nepopírám smysl kritiky právě třeba v tvém pojetí. A že dobří či nadějní autoři potřebují čtenáře kvůli sobě i čtenářů samých. Proto se zastávám slušnosti. A dík za tvé "neoficiální" působení redaktora.


Miroslawek
31. 05. 2018
Dát tip

a2a2a: Mně šlo spíš o to, že každý přesně ví, jak by to měl či neměl redaktor dělat, hlavně když on nemusí a jeho samotného to nic nestojí. Jak se to lehko radí, kritizuje a pohoršuje. Jak redaktor musí být živoucí pomník z mramoru, zato autoři nemusejí nic, ani umět ani umět se chovat, hlavně aby je neofouklo. Zřejmě za to někomu někde bohatě platí (za tu službu, jak pravil haijin). A jak je to na druhou stranu někdy těžké udržet se. A jak je taky někdy lepší se neudržet a být upřímný i za cenu... dosaď si sám. I proto nemohu být redaktorem a mluvím jen sám za sebe. Nejsem Obelix abych ten šutrák unesl, mám jiných závaží dost.

Samozřejmě je správné mít respekt k sobě i druhým. Jenže co je pravý a poctivý projev respektu? A kde na druhé straně je respekt k jazyku, k nebohým čtenářům? Kde je zodpovědnost, soudnost, úcta, laskavost a pokora, kterých se oddruhých někteří tak halasně dožadují? A co je k tomu opravňuje?

Ano, všechno se dá napsat lépe a umím si představit reakci s větším nadhledem. Ale vím naprosto přesně, proč je tady tahle. A byť je to spíš projev únavového syndromu, než že by si to autorka nějak výjimečně zasloužila, tento přímý komentář jí nedává falešnou naději. A ona to nemusí přijmout, taky dobře, třeba ji to popožene, podnítí.

Neztotožňuji se, pokud někdo neváží dobře slova, ale lidsky to chápu a pokud to není pyšná lehkonohá svévole, paradoxně je tohle lepší než ignorovat a mlčet. Smlčet je to pravé selhání. Ticho je smrt.

Advocatus diaboli :)

P.S.

A ono to úplně stejně platí pro wajtsnejka, teď dostal naloženo, dobře mu tak, třeba se poučí. Možná to vzdá a nebo to bude dělat lépe.


a2a2a
30. 05. 2018
Dát tip

Whitesnake,

tvá reakce je z mého pohledu naprosto nevhodná a hlavně, když už jsi dospěl k pocitu, že tě tato báseň tolik irituje a věcný komentář považuješ za zbytečný, pak to lze napsat stejně zřetelně a přesto slušně. Tento server má a i potřebuje plnit více funkcí, než jen přísně a slušně komentovat literární úroveň textů. Pokud si to neuvědomujeme, pak se může snadno stát, že i mistři přijdou o své čtenáře a pak to zde můžeme zabalit, jak tomu nasvědčuje vývoj tohoto serveru v posledních létech.

Miroslawek,

v principu máš pravdu, sám máš pověst komentátora, který nemá k ironii daleko, ale současně máš respekt jak pro svou tvorbu tak i věcné komentáře. Na druhou stranu nevěřím, že se můžeš ztotožnit  s takto formulovaným komentářem redaktora.

 


Miroslawek
30. 05. 2018
Dát tip

haijin: Netvrdím, že se nemá pomáhat radou a netvrdím, že není třeba snažit se být laskavý. Jen musíš vědět kdy. A je to mnohem, ale kurevsky mnohem složitější, než to na první pohled vypadá. A konečně i redaktor je jenom člověk, který na rozdíl od tebe alespoň něčím přispívá. Cos udělal ty, že se odvažuješ volat druhé k zodpovědnosti? Jak jsi oplatil konkrétně wajtsnejkovi jeho čas a úsilí, které své činosti věnuje, a která ho podle poovahy posledních příspěvků aktuálně trochu zmáhá? Moralizujícími kecy. Tak jdi příkladem.

 


Miroslawek
30. 05. 2018
Dát tip

A omluva Febris, že můj komentář nebyl k jejímu textu. Já k němu mlčet mohu. Vše již bylo řečeno.


Miroslawek
30. 05. 2018
Dát tip

haijin: A to já mám zase pro wajtsnejkův komentář hluboké porozumění. Pochopení nemám pro lidi, kteří velice dobře vědí a nebojí se vyslovit, co a jak by měli dělat druzí, ovšem zatímco oni sami jaksi... neudělají nic. Alespoň já tady nic nevidím.

A rozeberme si ty na první pohled zřejmé argumenty fakticky. Febris působí na písmáku od roku 2005, pravděpodobně píše ještě déle. Po takové době dospěla k výše předvedenému tvaru. Co konstruktivně, upřímně, pravdivě a smysluplně poradit? Zkoušel jsi to někdy? Ve větším než malém množství? Já ano, opakovaně a mnohokrát. A právě proto je mi líto spíše zoufajícího si redaktora, než zoufalé autorky.

Redakce, má-li mít alespoň minimálně postřehnutelný smysl, nemůže rezignovat na oddělování zrna od plev. Také musí šetřit silami a investovat jen tam, kde to odhadne jako účelné. To je čistý pud sebezáchovy. A na druhou stranu - nemá, nesmí, nemůže mlčet. Mlčení je pokrytecké a pohodlné. A ničemu neposlouží. Být "zlý" je někdy ta nejlepší služba.

 


Whitesnake
30. 05. 2018
Dát tip

zlatá slova, máte pravdu, mějte se hezky


Whitesnake
30. 05. 2018
Dát tip

Pomozte mu sama, pokud si myslíte, že za to autor/ka stojí... co vám mám k tomu říci?

 


Whitesnake
30. 05. 2018
Dát tip

vice versa


Whitesnake
30. 05. 2018
Dát tip

někdy chápeš víc, niekdy menej, to se stává


Whitesnake
30. 05. 2018
Dát tip

Kristeježíši, za co nás trestáš????


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru